Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z zainstalowaniem Windowsa?..

folx

Pytanie

Opublikowano

Siemanko. Dzisiaj dostalem laptopa HP 250 g2 i3. Na tym laptopie byl zainstowany windows 8 a mi zbytnio to nie pasuje wiec chcialem zainstalowac win 7 z pendrive ale gdy klikam setup to wyskakuje ze system windows nie moze zostac zainstalowany czy jakos tak.. Probowalem nawet zainstalowac windows xp z oryginalnej plyty ale nawet nie wiem jak mam zbootowac ta plyte w tym laptopie.. 

Pomozecie mi ? 

System posiada dwie partycje: 

Windows 451 GB i druga partycja Recovery (13,7Gb) na ktorej jest przywracanie systemu czy jakos tak. 

Co mam zrobic zeby zainstalowac windows 7 z pendriva ? albo chociaz windows xp ?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pendrive bootowalny?

Jak tak, to na starcie laptopa masz ekran z napisami, szukaj czegoś w stylu boot menu i napisu f12, czy innego klawisza, jak zobaczysz który za to odpowiada, to go naciskasz, wybierasz pendrive i potem tylko dalej dalej.

436951440626370320491.png

Opublikowano

To standardowo spróbuj z wciśnięciem Delete na starcie, albo f12.

Pewnie ma załączoną funkcję fast boota, dało się ją wyłączyć z poziomu pulpitu jakimś programem od Intela, ale nie pamiętam już nazwy. ;x

Ewentualnie rozpocznij instalację z poziomu Windowsa, dasz niestandardową i potem będziesz musiał skasować folder Windows.old z dysku, tylko nwm czy to też działa wstecz z systemami.

Opublikowano

Probowalem z pulpitu instalowac..Wlozylem plyte z win xp wbilem tam do folderu kliklem setup ale funkcja Zainstaluj System Windows XP jest na szaro..Co do win 7 z pendriva probowalem tez z pulpitu i to wyglada tak; wbijam do folderu , klikam setup.exe wyswietla sie okienko instalacji windows 7 klikam zainstaluj windows 7 wystwietla sie niebieskie tlo z napisem instalator kopiuje pliki tymczasowe po chwili instalator rozpoczyna prace i wyskakuje tak error ; 8d85c691413a2.png

Opublikowano

Ty jesteś mądry? Nigdy nie bootuje się z pulpitu !

Odpal k***a normalnie tego laptopa napierdalaj F12 przez cały czas, ujawi Ci się 'select menu' wybierz pendriva i step after step.

graphic.png
Opublikowano

Ty jesteś mądry? Nigdy nie bootuje się z pulpitu !

Odpal k***a normalnie tego laptopa napierdalaj F12 przez cały czas, ujawi Ci się 'select menu' wybierz pendriva i step after step.

Mi jak nie działała klawiatura w starym PC (bo na usb i nie miałem innej pod ręką), to zainstalowałem z pulpitu i wszystko śmiga, więc nie widzę problemu. :D

Poszukaj manuala z tego laptopa, gdzieś musi być napisane jak w nim wywołać BIOS.

Opublikowano

ja na pc tez zawsze win7 z pulpitu i jakos nic sie nie stalo xD 

zaraz poszukam w googlach jak wywolac bootowanie

Opublikowano

po kliknieciu del wyswietlio mi sie niebiekie okno i tam cos pisalo o UEFI i przejsciu do windowsa 8.1.

Dalej nie wiem jak mam zbootowac windowsa z pendriva lub z plyty na tym laptopie..

Pomoze ktos?

Opublikowano

Było coś więcej? Możesz zrobić zdjęcie tego? Jak masz UEFI to powinieneś właśnie to uruchomić, masz BIOS z wsparciem Trackpad'a ;)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Nabrać pena ale nie na FAT32 tylko NTFS

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

UEFI to UEFI, BIOS to BIOS to całkiem co innego... Masz prawa administratora systemu ?

Opublikowano

UEFI to UEFI, BIOS to BIOS to całkiem co innego... Masz prawa administratora systemu ?

TAK posiadam prawa administratora -.-

Jak nagram na pena wszystkie pliki czyli te:

VxaIg.png

i wloze pendriva to z miejsca sie uruchomi to bootowanie?

Opublikowano

Wbilem do tego calego UEFI , nagalem na Pendriva NTSF wina (tak jak widac na obrazku) wybralem w UEFI bootowanie i tam mialem dwie zakladki.

OT cos tam -> jak to wybralem uruchomil sie normalnie win 7

Druga zakladka -> Nie pamietam nazwy xD Ale tam nie wykrylo Pendriva tylko normalnie dysk twardy..

Jakies pomysly????

Opublikowano

Jak to się Uruchomił Windows 7? Nie uruchomiła ci się instalacja? :O

Koniecznie zrób jakieś zdjęcia...

Tak BTW.

UEFI masz tylko jak obsługiwało ci w BIOS myszkę - masz w BIOS kursor...

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...