Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta Graficzna

Montes4k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry mam dylemat miedzy dwoma kartami GTX 770 i AMD Radeon R9 280x. Która będzie lepsza do gier ? Oraz może jak otrzymam większe fundusze to mam do wyboru GTX 780 lub R9 290 lub 290X która będzie lepszą do gier ?

Opublikowano

Ja bym zawsze wybrał GTX ze względu na CUDA i PhisiX, wydajnościowo karty te są na jednym poziomie, a sterowniki z Nvidii jeszcze nie wycisnęły z nich wszystkiego, co ma nastąpić w przyszłym roku, gdzie Radeony są już wyżyłowane do granic możliwości.

Jak nie masz za dobrego procesora, to będzie się dusił przy radku w momentach, gdzie trzeba obliczać fizykę a GTX mają sprzętowe wspomaganie tych obliczeń.

436951440626370320491.png

Opublikowano

I tak nie radzi sobie z fizyką tak dobrze jak 770, szczerze to o wiele gorzej.

Kupowanie AMD ze względu na Mantle pod kilka gier też nie ma sensu, bo przyrost wydajności na i7 będzie znikomy.

Opublikowano

Jakieś 100-200zł przepłacisz na nim + zasilacz mógłby być lepszy i stawianie PC za taki budżet na mATX zakrawa o żart.

Chyba, że zależy Ci na małym klocku zajmującym dużo miejsca, zamiast normalnego PC. :P

Opublikowano

Nie ma większej różnicy którą kartę wybierzesz. Jedna będzie wydajniejsza w niektórych grach a druga w innych.

Co do komputera, to za tą kwotę można złożyć coś trochę lepszego.

Opublikowano

Zależy mi na wydajnym "składaku" :D. Czyli lepiej będzie złożyć coś podobnego :P lub nawet coś lepszego. Czy możecie zaproponować części do komputera ?

Opublikowano

Płyta do wyboru

ASRock Z97X KILLER

MSI z87 g45 GAMING

MSI Z97 GAMING 5

MSI Z97 GAMING 3

To już zależy od preferencji i budżetu

Zasilacz np. Deus m1 550W

Procesor wiadomo i7 4770k

2x4GB RAM 1600Mhz 1.5V CL9

Karta MSI GTX 770 TwinFrozr / 780

HDD Seagate Barracuda 1TB / Caviar Blue

No i buda to już wedle preferencji, ja polecam Zalman z11 plus / z3 plus, albo coś od NZXT.

Opublikowano

A właśnie nie napisałem budżetu ! Przepraszam moja wina. Części do 4 tyś . A i przepraszam że zawracam ci głowę składaniem komputera ale się na tym zbytnio nie znam już chciałem kupić tą maszynę z x-kom'a :D

Opublikowano

Lepiej będzie kupić droższą płytę czy tańszą płytę główną dużo się różnią ? A właśnie słyszałem że rzeczy od MSI płyty ulepszenia do kart graficznych są strasznie kiepskie w działaniu i jak samym wykonaniu czy to jest prawda ?

Opublikowano

rzeczy od MSI płyty ulepszenia do kart graficznych

Wytłumacz mi tą część, to Ci odpowiem. xD

Ogólnie to bujdy, nie można oceniać całej firmy, jak już to konkretny model danego podzespołu.

Odchodząc od tego, to MSI robi bardzo dobre podzespoły na wysokim poziomie, więc nie ma obaw + wszystko zależy od sztuki, na którą trafisz.

Po prostu są ludzie i fanboye, którzy jednocześnie przemieniają się w hejterów wszelkich innych marek, coś jak fanatycy Apple, czy AMD. :D

Opublikowano

Płyty Główne od MSI  i np MSI GTX 770 :D Przepraszam że nie jasno napisałem :D. Lub fanatycy PS4 lub XBO :P

Ja mam i płytę od MSI i kartę i jakoś żyję.

Nic mi nie wybuchło, czy zepsuło, prawda jest taka, że karty od MSI mają cichsze chłodzenie od tego "cuda" z 3 wiatrakami od Gigabyte + nawet lepiej chłodzą rdzeń.

Oczywiście znajdą się tacy, którzy będą wyśmiewać się z MSI, po czym wskażą na o wiele lepszą konkurencję, która ma te same części, co te u MSI, lub też nawet gorsze, po prostu kwestia człowieka. Plus nie oszukujmy się, za takie pieniądze, ten ASrock wygląda jakby ktoś wylał na niego ketchup, stylistyka rodem ze średniowiecza.

Opublikowano

Dzięki ci za pomoc i wytłumaczeniu nie których kwestii :D. Jeżeli mogę cię jeszcze "wykorzystać" czy możesz złożyć mi cały komputer od podstaw. Dziękuję i proszę :D

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/Agj66f/

Teraz tak, tu masz z GTX 780, zestaw wychodzi ponad 4,4k, jak dasz 770, to zejdzie do ok 3.8k

Obudowa - dałem wersję z wentylatorami podświetlanymi na czerwono, żeby komponowały się ze wszystkim w środku (płyta, zasilacz, RAM, karta), jak chcesz wersję niebieską o jakieś 20zł tańszą, to nie ma problemu, wpisujesz z11 plus i masz 1 ofertę.

Druga sprawa - chłodzenie, na BOXie nie podkręcisz i7, nie ma szans, ale na nieruszanych taktach może spokojnie aż do końca działać, jak chcesz coś taniego i wydajnego, to bierz to

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/

Jak chcesz coś na najwyższym poziomie, to szukaj SilverArrow SB-E, a jak coś na najwyższym poziomie i pasującego do budy, to Dark Rock Pro 3 / 2.

Chłodzenie prędzej, czy później musisz kupić, jak weźmiesz je z 770, to zamkniesz się akurat w 4k, jak nie będziesz brał teraz chłodzenia, to możesz kupić jakiegoś taniego SSD 120GB na system.

Kody na darmową wysyłkę, albo montaż masz w dziale poradniki.

Opublikowano

Dzięki ci za wszystko miło że ktoś mi doświadczony pomógł przy częściach i wytłumaczeniu niektórych kwestii . Dziękuję i pozdrawiam :)

Uzyskałem najlepszą pomoc :) . Proszę o zamknięcie tematu :)

Opublikowano

Dzięki ci za wszystko miło że ktoś mi doświadczony pomógł przy częściach i wytłumaczeniu niektórych kwestii . Dziękuję i pozdrawiam :)

Uzyskałem najlepszą pomoc :) . Proszę o zamknięcie tematu :)

Niech temat zostanie, może ktoś będzie miał coś do dodania. :P

Opublikowano

Gdybyś nie mógł dorzucić i budżet zmniejszyłby się do 4k, radzę zamiast ciąć po grafice do GTX 770 wrzucić tam po prostu i5 i zostać przy 780. W grach będzie to wydajniejsze połączenie.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Gdybyś nie mógł dorzucić i budżet zmniejszyłby się do 4k, radzę zamiast ciąć po grafice do GTX 770 wrzucić tam po prostu i5 i zostać przy 780. W grach będzie to wydajniejsze połączenie.

Wydajniejsze, aczkolwiek nadal zbędne.

770'tka póki co starcza na wszystkie najnowsze gry na ultra w fHD z zapasem, no ale zależy też co będzie na tym PC robił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...