Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z wydajnością.

Milian

Pytanie

Opublikowano

Witam. Mi się coś wydaję, że mój komputer nie jest wydajny jaki być powinen.

Mój procesor to: Amd athlon 641 x4 2.80 ghz. Temperatury przy 100% zużyciu dochodzą do 70 C.

Karta graficzna: Gigabyte Radeon r7 260 xoc Sterowniki: Catalyst 14.4 Z podniesionym power limit 20%.

Zasilacz: ATX QULTEC SILENTLINE 520W

Płyta główna: Motherboard F1 a75-v pro

8 GB Ramu. 2x4 GB kingston 1600 mhz.

System: Windows 8.1 Pro Update 1. Format był nie dawno robiony.

Dysk twardy: HDD. Gry mam zainstalowane na innym dysku niż system.

Monitor: Stary bez wielkiego tylu z ograniczeniem 1280 na 1024.

Teraz przechodzę do sedna sprawy. NFS Rivals na średnich ustawieniach graficznych mi laguje przy 70% zużyciu procesora. W innych grach też nie jest zadawalająca wydajność. Proszę o napisanie na jakich ustawieniach graficznych u mnie ta gra powinna chodzić płynnie.

8902314106109971000808.jpeg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponowię odpowiedź. W catalyscie podkręca się kartę graficzną, a nie procesor. Jeśli podkręcałeś do 4000mhz w catalyst to znaczy, że przyspieszyłeś tylko i wyłącznie pamieć ram w karcie, co nie powiększyło nawet wydajności. Musisz kręcić GPU Clock (zegar karty graficznej).

Pisało: CPU Over Drive. W Occt również się pokazuje 4000 mhz.  

Opublikowano

Sam potestuj, nikt Ci nie wywróży na jakich nie będzie się ciąć.

I teraz sprecyzuj - tnie się, masz lagi, czy jest za mała ilość FPS, bo to są całkiem inne rzeczy wywołane czymś różnym.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Teraz to się wszystko po zmieniało. Ta opcja zniknęła z Catalyst i procesor powrócił do ustawień fabrycznych. Zainstalowałem osobny program over drive w osobnym oknie a nie wbudowany do Catalysta i okazało się, że ten program pamiętał test na 4000 mhz, tylko jak kliknąłem zastosuj to był niebieski ekran. Teraz rozpoczynam od nowa i przy 3000 mhz jest różnica wydajności. Coś ten catalyst musiał zmieniać tylko wizualnie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...