Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki DAC kupić do laptopa?

Przemo244

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno założyłem temat z pytaniem "jaką wieżę stereo kupić" i przekonałem się, że z moim hajsem nie da się kupić wieży która zapewni mi wysokiej jakości dźwięk Hi-Fi.

W końcu postanowiłem kupić zewnętrzną kartę dźwiękową USB do laptopa z wbudowanym wzmacniaczem.

Aktualnie posiadam słuchawki Superlux HD681, które wprawdzie nie potrzebują dobrego źródła, ale niedługo kupię lepsze słuchawki, a więc mój DAC ma mi służyć do moich obecnych Superluxów, ale również ma sobie dać radę w przyszłości podczas posiadania lepszych słuchawek takich jak np. AKG K242HD.

Nie jestem burżujem i nie mam kasy na kupywanie jakiegoś DAC'a za ponad 500zł, bo kasy muszę mieć także na słuchawki.

Tak więc znalazłem coś takiego: Asus Xonar U7

http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-u7-578013/

A także Creative Sound Blaster X-Fi HD

http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-x-fi-hd-70sb124000002-330820/

Obie chyba najbardziej mi przypadły do gustu, kosztują prawie tyle samo i mają podobne opinie.

Ale któraś z nich musi być lepsza, co nie?

Napiszcie mi którą z nich lepiej kupić i czy wgl. warto kupić, bo może obie są nie warte i istnieją dużo lepsze? (do 500zł)

Opublikowano

Bierz tego 1

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano
Niedawno założyłem temat z pytaniem "jaką wieżę stereo kupić" i przekonałem się, że z moim hajsem nie da się kupić wieży która zapewni mi wysokiej jakości dźwięk Hi-Fi.

A ja Ci uświadomiłem, że się mylisz, tylko niestety nic z tego nie wyciągnąłeś. 

Każdy preferuje inny odsłuch, ja na przykład zdecydowanie bardziej wolę słuchać na kolumnach i  tym należy się kierować  jak i swoimi preferencjami co do brzmienia. 

Co z tego, że używane wzmacniacze, które miałem proponować mają 25-30 lat ? Myślisz, że się rozpadną ? Szanowane to może dla następnego pokolenia mógłbyś zostawić. 

Kolumny to nawet nie mówię, bo  po 50 lat stoją i oprócz regeneracji niektórych głośników nic nie trzeba z nimi robić. 

Opublikowano

Czyli jednak te Creative są przereklamowanym syfem?

Pisze że są "audiofilskie" i jakieś inne pierdoły.

A ten Xonar U7 da sobie radę z AKG K242HD?

Opublikowano

Do K242 to raczej jakiś AMP konieczny. Polecany jest przynajmniej Objective 2. Proponowałbym się zapytać na forum typu mp3store, może ktoś coś Ci złoży lub znajdziesz coś używanego w przyzwoitej cenie.

Opublikowano

Do K242 to raczej jakiś AMP konieczny. Polecany jest przynajmniej Objective 2. Proponowałbym się zapytać na forum typu mp3store, może ktoś coś Ci złoży lub znajdziesz coś używanego w przyzwoitej cenie.

Przecież ma Xonar U7 ma wbudowanego AMP'a, więc o co chodzi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...