Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć?

Rynichu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, słyszałem o terrari sporo dobrego, kupiłem sobie za te 2 euro na steamie. Znacie jakieś dobre poradniki jak zacząć na aktualną wersję? Bo ja nawet nie wiem jak craftować :D Darujcie sobie odpowiedzi "Poszukaj w internecie".

3foc.png

Szukam sponsora na prawdopodobnie jeden z najlepszych serwerów RolePlay jaki powstanie. Na razie tylko zarys.

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/373473-tutorial-poczatki-gry/

Początek gry jest tutaj jako tako opisany, co prawda terarria od tego czasu miała parę aktualizacji. Jednak od zebrania drewna i wybudowania jakiegoś domu (dla NPC) i tak musisz zacząć.

Przy okazji łap link do oficjalnej wiki, w której znajdziesz sporo opisów/pomocy dotyczącej rodzai biomów/wyposażenia/mobów/bossów.

http://terraria.gamepedia.com/Terraria_Wiki

Jak już będziesz miał jako taki domek, to ogarnij gel (lecący ze slim'ów) na powierzchni i zcraftuj z tego pochodnie. 

Możesz się przejść po świecie w celu znalezienia skrzynek <jakaś broń/poty/hajs> wszystko Ci się na początku przyda.

W nowych aktualizacjach dodali Wooden Set - więc ogarnij sobie trochę więcej drewna <robisz go przy work benchu> (workbench z kolei robisz z 10szt. drewna)

Po wooden secie i ogarnięciu pochodni, możesz wejść w czeluście podziemi ^^ Nie schodź zbyt nisko na początek. Szukaj skrzynek i serduszek (Life Crystal) < zbierasz go młotkiem > Maxymalnie możesz mieć 400 HP. < Jeśli chodzi o manę to zbierasz zwykłe gwiazdki lecące w nocy normalnie na powierzchnie > Z 10 szt. tych gwiazdek tworzysz Mana Crystal, którego używasz tak samo jak Life. 

Grając z czasem <dropnie Ci pota, znajdziesz jakiegoś gun'a itd.> Więc warto byłoby przygotować sobie więcej pomieszczeń w domu.

http://www.mpcforum.pl/topic/1089447-tut-npc/

To by były na tyle jeśli chodzi o początki. Natomiast w dalszym etapie gry przydatna jest wiki, ewentualnie dział poradniki jak nie ogarniasz angielskiego.

Stare wersje. Teraz wszystko się zbiera kilofem ;) Max można mieć 500 teraz hp. Ale to dopiero w HardMode zbierasz w jungli małe złoto-zielone serca.
Można jeszcze mieć 600hp. Ale to tylko ze specjalną potką :)

Z 5sz. robi się mana crystal.
Na nowej wersji grałem, ale nie ma to jak przyzwyczajenie do starej ^^.
Podpisuje się pod tym i sorry za wprowadzenie w błąd. <jednak i tak byś się domyślił w grze ;p>
Opublikowano

Szukaj skrzynek i serduszek (Life Crystal) < zbierasz go młotkiem > Maxymalnie możesz mieć 400 HP.

Stare wersje. Teraz wszystko się zbiera kilofem ;) Max można mieć 500 teraz hp. Ale to dopiero w HardMode zbierasz w jungli małe złoto-zielone serca.

Można jeszcze mieć 600hp. Ale to tylko ze specjalną potką :)

Z 10 szt. tych gwiazdek tworzysz Mana Crystal, którego używasz tak samo jak Life. 

Z 5sz. robi się mana crystal.

OWSLA-530x200.jpg

Opublikowano

Macie coś jeszcze? Jak zbudować domek, z czego.
Mam jeszcze pytanko.
Da się zniszczyć ścianę (tą jakby tło)? Da się zniszczyć drewno, które postawiłem? Bo ja nie mogę ;(

3foc.png

Szukam sponsora na prawdopodobnie jeden z najlepszych serwerów RolePlay jaki powstanie. Na razie tylko zarys.

Opublikowano

Dobra, dzięki wielkie! Dowiedziałem się wszystkiego co chciałem :)

3foc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...