Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum informatyczne

lukis1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do Was jako, że wybieram się do takiej szkoły jak w temacie już we wrześniu, kilka pytań z nią związanych, szczególnie do tych, którzy w takiej szkole uczą się, lub uczyli wink.gif, a mianowicie:
1. Jak wygląda nauka w takim technikum ?
- Czego się uczy (i jak bigsmile.gif ? )
- Czy są jakieś zajęcia dodatkowe, na których uczy się czegoś nad program ?
- Jak wygląda sprawa z innymi przedmiotami typu j.polski, muzyki nie muzuyki, plastyki i takie inne (nie wliczając mat-fiz, bo to do inf, jest potrzebne ;p)
2. Jak wygląda sprawa z programowaniem w takim technikum ? Nauczyciele się do tego przykładają ? W jakich językach uczy się programowania ? (Słyszałem coś że pascal, ale biorąc pod uwagę że jest on już od dawana 'martwy' to czy nauczyciele nadal go "wałkują", czy przerzucają się na coś nowszego ? Typu:c++, java, C#, Delphi itd?
3. No i praktyki... jak to wygląda ? Dostaje się za to jakieś pieniądze ? (na początku myślałem, że nie ale mój kolega mówił, że jego kolega jechał na praktyki do Niemiec (fakt nie informatyk, a elektryk) i dostał za to dość pokaźną sumkę..., Więc jak to z tym jest ?

No to chyba takie najważniejsze pytania smile.gif Bardzo proszę o wszystkie odpowiedzi smile.gif

Pozdrawiam wink.gif

Opublikowano

Ad 3 

Za praktyki nie zawsze dostaniesz pieniądze. Jeżeli praktyki załatwia szkoła to pieniędzy nie musisz za to dostać, a jak załatwiasz prywatnie to różnie to bywa.

Opublikowano

Czyli praktyki można załatwiać samemu, lub też załatwia je szkoła ?

A ile takie praktyki trwają ? I co ile czasu są ?

Opublikowano

U mnie w szkole tak jest i w kilku szkołach moich znajomych że jak potrafisz to możesz sobie sam załatwić. A ile trwają to jest bardzo różnie i nie da się określić tego bo w każdej szkole może być inaczej. Najczęściej to 1 miesiąc w 2 i 3 klasie 

Opublikowano

Ad.1
Uczysz się do zdania kwalifikacji E.12, E.13, E.14. 
Ad.2
Jestem w drugiej klasie i nie ruszyliśmy programowania. Mamy z typkiem od 3ciej klasy i pierw Pascal, potem C++, raczej na tym kończymy. 
Ad.3 
Ja miałem tylko raz, w 2giej klasie, 1 miesiąc. Polska jest bidna w c**j i z mojej klasy nikt nie dostał marnego grosza za miesiąc siedzenia, a w Szwecji (lub Finlandii) dostają z każdą klasą coraz więcej, zaczynając od kilkuset Euro (info od kumpla). 

he?

Opublikowano

1. Montaż i eksploatacja komputerów osobistych, naprawa, dobór sprzętu, sieci komputerowe, bazy danych, aplikacje internetowe, systemy operacyjne (windows/linux).

Uczy się tak samo jak w każdej szkole, tzn są pasjonaci, są tacy co chcą zdać, są tacy co wybrali ten kierunek bo poszli koledzy..

W większości szkół masz kółka np c++ prowadzone przez nauczycieli, warto też poszukać dodatkowych zajęć np prowadzonych przez studentów na politechnice.

Po pierwszej klasie odpada ci większość przedmiotów które znasz z gimnazjum (biologia, geografia, kulura, itp), od drugiej klasy większość czasu spędzasz na zawodowych, teorii i praktyce.

Polski, matma, język oczywiście zostaje, bo na maturze potrzebne i w życiu też.

2. Zależy od szkoły, generalnie jest mało programowania. W 3 klasie masz aplikacje internetowe, warto też oczywiście chodzić na dodatkowe zajęcia. Prawda jest taka, że najlepiej programowania nauczysz się w domu, na jakiś przykładach, a jeżeli jesteś wytrwały to możesz na podstawie kursów (ja nigdy nie miałem jej na tyle :D).

Jeżeli nauczysz się podstaw, instrukcji warunkowych, pętli, tablic, i pewnych rozwiązań, schematów w dowolnym języku, to przestawienie się na inny to będzie zapewne tylko nauka nowej składni i nie zajmie dużo czasu.

Jestem w tej chwili w 2-giej klasie T informatyk i również nie miałem jeszcze na lekcjach programowania, natomiast poznałem kilku programistów w szkole którzy mi pomagają :P

sygnatura2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...