Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aparat Fujifilm FINEPIX s1000FD

Neneko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze, zobaczyłem, że ktoś bardzo tanio sprzedaje aparat, który podałem wyżej. Mam do Was kilka pytań:

- Czy to lustrzanka

- Czy wart jest ceny 150zl

- Czy robi dobre zdjecia (profesjonalne) może ktoś ma ten model i może pochwalić się zdj. Byłoby cudnie.

Poproszę jeszcze o ogólne opinie.

Jestem na telefonie ze słabym WiFi ciężko mi latać po stronach i szukać informacji, gdzie strona ładuje sie kilka minut. :)

Opublikowano

Takiej taniej lustrzanki nie dostaniesz. Profesjonalych zdjęć zbyt nie porobisz, ponieważ takie aparaty nie mają zbytnio możliwości manualnych. Przysłonę zmienisz tylko o 1 stopień w przód i w tył (np. 3 lub 6). Niski czas naświetlania nie będzie użyteczny z uwagi na mały rozmiar matrycy. Trzeba będzie wtedy zwiększyć jej czułość co w takim sprzęcie jest równe milionowi szumów i wyblaknięciu zdjęcia. Posiadałem podobny model Fujiego - s2995. Towarzyszył mi przez rok. Byłem totalnym "laikiem". Każde zdjęcie robiłem na automatyce. Czasami, wychodziłem na różne eventy publiczne i przypatrywałem się fotografom. Za każdym razem wykonywali oni zdjęcia na preseleksji czyli półautomacie, bo manual przydaje się praktycznie w studio. Stwierdziłem że też chciałbym  się nauczyć robić "samemu" całe zdjęcia. Wziąłem aparat i eksperymentowałem. Moje prace możesz zobaczyć tutaj. Jest to stosunkowo stary blog, na którym moje nowe "dzieła" nie są upubliczniane. http://odk.flog.pl . Teraz nadeszła pora lustrzanki dlatego zakupiłem Nikona d3200 z obiektywem 18-55 (kit).
Puenta? Jeżeli nie potrafisz robić zdjęć lecz Cię to interesuje wystarczy Ci zwykły aparat, taki jak Fujifilm, lecz jeżeli potrafisz samemu ustawić ekspozycję, dobrać balans bieli to lepszym wyborem byłaby najtańsza lustrzanka. Z tych polecam Sony Alpha 100.

Dzięki.

MsWr9Fv.gif

Opublikowano

Dzięki :) Chciałbym spróbować fotografować naprawdę, ale hajsu na prawdziwą lustrzankę nie ma. :/ Pomyślałem, że czegoś się nauczę, ustawienia itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...