Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozłożenie miejsca na partycjach.

wiesiekex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam taki problem. Kupiłem dziś nowego laptopa, zainstalowałem Windowsa 7, ale przy instalacji sprawa się rypła i źle rozłożyłem miejsce na partycjach.

Da się zmienić tak, aby ta partycja która ma 50gb była systemową, a ta co ma 380gb normalną?

1356721310-U739101.png

Opublikowano

skoro to nowy system to sobie prze partycjonuj jeszcze raz i zainstaluj Windows na pierwszym dysku, wystarczy skasować wszystkie partycje i założyć dwie o takich rozmiarach jak chcesz, system powinien założyć sam trzy partycje jak masz nowszy windows

50 Gb to na system za mało daj przynajmniej z 70-80 Gb.

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Już nie chce mi się robić formata, kilka godzin ściągałem wszystkie aktualizacje :D

A nie ma możliwoścvi zabrania trochę miejsca z tego systemowego i dodać do innego? Albo podzielić systemowy na 2 partycje?

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Zmiana rozmiaru partycji jest jak operacja mózgu - jeden błąd i system ląduje w trumnie. Albo nawet wszystkie dane znajdujące się na dysku. 
Taka operacja nie będzie trwała 5 minut, uwierz mi, że ponowna instalacja systemu zaoszczędzi ci sporo czasu i prawdopodobnie nerwów. 

@RobeM: 50 GB na system jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem. Wystarczy chociaż trochę starać się utrzymać porządek na dysku i zawsze jest ok. 20 GB wolnego miejsca. Rzecz jasna programy trzymam na innej partycji (po formacie instaluję je w tym samym miejscu, co często przyspiesza proces kopiowania plików). 

ㅈㅈ.

Opublikowano

ty akurat tak robisz ale inni na pałę instalują tam gdzie instalka znajdzie sobie miejsce, lepiej zawsze więcej miejsca przeznaczyć na system niż się później martwić o miejsce na dysku

dodaj miejsce pod swap, hiberfile, odzyskiwanie systemu, cache przeglądarki przy ściąganiu czy nawet miejsce na torrenty już praktycznie znika 1/5 czasem 1/4 miejsca z dysku , system tez trochę zajmije licząc w7 nawet 15-20 gb , przy w8 to już prawie 30 Gb

lepiej dysponować większą ilością miejsca przynajmniej 50% wolnej przestrzeni dysku bo to ułatwia defragmentację dysku przy okazji

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nigdy nie miałem z tym problemów - nie potrzebuję SWAPu, nie korzystam z hibernacji, odzyskiwanie systemu mam wyłączone, a pobierane pliki są od razu zapisywane na partycji, którą przeznaczyłem sobie na przechowywanie danych. Do tego posiadam modowanego Windowsa, co również pozwala mi zaoszczędzić nieco zasobów. U mnie partycja systemowa (50 GB) ma jeszcze 28 GB wolnej przestrzeni, a dysk formatowałem kilka miesięcy temu.
Wszystko zależy od potrzeb użytkownika i jego stopnia "ogarnięcia". Trzeba po prostu nauczyć się gospodarować przestrzenią dyskową; można pierdzielnąć nawet 25 GB partycję, postawić na tym W7 i nie narzekać (chyba, że dysk ma pojemność 30 GB).

"lepiej dysponować większą ilością miejsca przynajmniej 50% wolnej przestrzeni dysku bo to ułatwia defragmentację dysku przy okazji"

Chyba nie do końca rozumiem to zdanie, chodzi ci o to, aby starać się nie zapełniać dysku w więcej niż 50%? Bez przesady. :)

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...