Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft strasznie laguje w głównym menu

bartosz1057

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam bardzo drażniący problem z Minecraft z każdą wersją. W głównym menu, na samym starcie, czyli konretnie tutaj:

nyihpc.jpg

są straszne lagi, prawie nie da się kliknąć w żadną pozycję. Bardzo to przeszkadza. Mam Windows XP Professional, ale lagi występowały także na Windows 7 i 8.

Procesor: AMD Athlon 64 3500+ 2.20 GHz

Pamięć RAM: 2 GB DDR 2

Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 6200 TurboCache 256MB

System operacyjny: Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 3

Gram z OptiFine na wersji Minecraft 1.6.4 i w grze mam zazwyczaj 80 fps, czasem podchodzi do 100 fps, lagi są tylko na tym startowym ekranie.

Proszę o radę, czy da się coś na to poradzić?

I jeszcze jedno pytanie... Można coś poradzić na ciemne tekstury, tzn. problem z oświetleniem, takie cienie? Bo w grze też to bardzo denerwuje.

Z góry dziękuję ;)

Opublikowano

Spróbuj zaktualizować javę. Może to coś pomoże...

Update Javy-tak samo, brak zmian

tak jak @CreepperPL nowsza java a jak nie to odpal grę z czystym minecraftem bez żadnych modyfikacji - i napisz czy tak samo laguje.

Czysty Minecraft chodzi tak samo, w każdej wersji, z OptiFine czy bez, brak zmian

Opublikowano

Jeżeli chodzi o lagi w menu to nwm jeżeli zaktualizowanie javy nie pomogło. Jeżeli jednak chodzi o ciemne texstury to pomoże ci gamma. Po krótce opiszę jak ją zrobić:

Wchodzisz w folder minecraft, wiadomo %appdata%>.minecraft. Powem szukasz pliku options.txt. Otwierasz edytorem tekstu i szukasz "gamma:1:0", potem zmieniasz wartość np. ja mam gamma:500.0.  

3181172649.png

"Muzyka uspokaja umysł,
ułatwia wzlot myśli,
a gdy trzeba, pobudza do walki."

Opublikowano

Wystarczy zrobić tak:

-Przeinstalować jave

-Następnie usunąć folder .minecraft jak to robić: start--->%appdata% i tam się znajduje.

-No i potem uruchomić ponownie minecraft'a.

Opublikowano

A na innych wersjach MC tak samo się dzieje? Jakiego launchera używasz?

Tak na każdej wersji tak samo, launcher KeiNett

Wystarczy zrobić tak:

-Przeinstalować jave

-Następnie usunąć folder .minecraft jak to robić: start--->%appdata% i tam się znajduje.

-No i potem uruchomić ponownie minecraft'a.

Nie jestem głupi, robiłem to kilka razy.

Jeżeli chodzi o lagi w menu to nwm jeżeli zaktualizowanie javy nie pomogło. Jeżeli jednak chodzi o ciemne texstury to pomoże ci gamma. Po krótce opiszę jak ją zrobić:

Wchodzisz w folder minecraft, wiadomo %appdata%>.minecraft. Powem szukasz pliku options.txt. Otwierasz edytorem tekstu i szukasz "gamma:1:0", potem zmieniasz wartość np. ja mam gamma:500.0.  

Wielkie dzięki, z tego co widzę nie ma już tych cieni :D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...