Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od zera do questera

Umarly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak to zrozumiałem, ale ja piszę trochę w innym kontekście, no ale cóż, głupi swojej głupoty nie zrozumie.

top.

A poza tym ćwiczeniami to rozwiń trochę temat związany ze zmiennymi, poradnik będzie bardziej wartościowszy.

czyli jednak inaczej to zrozumiałeś, ale nie wiesz co możesz mi zarzucić.. ^^

yyy to nie ma znaczenia?

jeżeli użyjesz x.kill to wywołanie będzie można użyć tylko w jednym queście, natomiast when kill with npc.get_race() == x pozwala na wywoływanie kill'a w kilku questach

pre_1405084226__sygnatura_3.png

Opublikowano

Jakby co chodzi o wywołanie dwóch aktywnych questów jednocześnie. Chociaż wersja z pobraniem id nie zawsze działa, czego przekonałem się pisząc ostatnio dungeon.

Opublikowano

Jakby co chodzi o wywołanie dwóch aktywnych questów jednocześnie. Chociaż wersja z pobraniem id nie zawsze działa, czego przekonałem się pisząc ostatnio dungeon.

Mi w ogóle nie działało i musiałem robić d.setf("nr_pietra", nr).

Opublikowano

czyli jednak inaczej to zrozumiałeś, ale nie wiesz co możesz mi zarzucić.. ^^

jeżeli użyjesz x.kill to wywołanie będzie można użyć tylko w jednym queście, natomiast when kill with npc.get_race() == x pozwala na wywoływanie kill'a w kilku questach

Jeżeli w tym ambitnym poradniku trzeba zabić tylko psy to jednak nie ma znaczenia ^^

npc.get_race() == x to chyba logiczne, że jeżeli chodzi o więcej celów ^^

Opublikowano

Mi w ogóle nie działało i musiałem robić d.setf("nr_pietra", nr).

Ja i tak sobie piszę wszystkie dungi na takiej zasadzie.

when kill with pc.get_map_index() >= costam and pc.get_map_index() <= cośtam begin
if d.getf("piero") == 1 then
costam
elsief d.getf("pietro") == 2 then
if npc.get_race() == costam then
d.notice("costam")
else
d.setf("killed", d.getf("killed")+1)
end
if d.getf("killed") == 100 then
game.drop_item_with_ownership(costam, costam)
end
end
end

Chociaż ostatnio mi nie łapało na dwóch bossach przy takim zastosowaniu i musiałem użyć when id.kill costam begin.

Opublikowano

Chociaż wersja z pobraniem id nie zawsze działa, czego przekonałem się pisząc ostatnio dungeon.

Mówisz o pobraniu id poprzez npc.get_race()? Kiedyś pisząc DT miałem problem używając po when kill funkcji d.get_mob_count() czy coś koło tego - nie zliczało po prostu wszystkich potworów(nie wiem, czy zabijanie ich było za szybkie czy co...) i tak samo działało to na pc.setqf(). Tak to nigdy nie miałem z tym problemu.

umarł

Opublikowano

@PhoEnix9332

phoenix to jest jednak zajebisty moderator kto mu dał range ? "Temat nie potrzebny ale go zostawię żeby wprowadzać tych którzy chcą się nauczyć pisania questów na ten marny poradnik by nigdy nic nie umieli"

Jedyny porządny poradnik o questach zrobił jachu.

A to,to coś nie wiem czym jest.

oLqzgYC.png

Opublikowano

Chcesz uczyć i robisz to w ten sposób?

quest <nazwa> begin --zaczynamy naszego questa, <nasza nazwa>, każdy quest musi zacząć się inną nazwą
state start begin --ropoczynamy state naszego questa
when 20015.chat."Ucz się !" begin --argument #2
end --kończymy argument
end --kończymy state
end --kończymy quest

Ucząc od początku wpajamy dobre nawyki

quest <nazwa> begin --zaczynamy naszego questa, <nasza nazwa>, każdy quest musi zacząć się inną nazwą
	state start begin --ropoczynamy state naszego questa
		when 20015.chat."Ucz się !" begin --argument #2
		end --kończymy argument
	end --kończymy state
end --kończymy quest

Reszta gówna w tym "poradniku" została wymieniona wyżej, najpierw sam się czegoś naucz a dopiero później ucz innych.

Opublikowano

@Umarly uczyłeś się z takich samych poradników(całkiem niedawno) i teraz piszesz o tym tut-a mistrzu...

PS. Kilka wyników po wpisaniu w google "od zera do questera"

Nauka pisania questów w metin2!  o ile dobrze pamiętam z tego się uczyłeś?

[TuT] Od Zera Do Quest Writer'a !

[Kurs] Kurs Pisania Questów

Jeżeli piszę haotycznie to znaczy, że piszę na szybko i nie zwracam uwagi na to w jaki sposób piszę!

hjbu.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...