Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno PS4, komfort grania

Shaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy. Z góry proszę o wyrozumiałość.Otóż chciałbym sobie kupić konsolę lub ulepszyć obecny komputer. Jak dotąd obstaje przy pierwszej opcji. Przejdźmy do konkretów. Przy kupnie martwi mnie parę rzeczy. Otóż :

Po pierwsze czy pod PS4 da się podłączyć myszke/klawiaturę ? T

Po drugie jak wygląda gra na PlayStation za pomocą pada w gry takie jak FarCry, BF ? Boje się że po prostu nie zdołam ugrać lub nie będzie taki sposób gry sprawiał mi przyjemności :/

Po trzecie Jak wygląda gra przez internet ? Słyszałem coś o jakimś abonamencie, czy innej sprawie, ale nie orientuje się w tejże sprawie

Po czwarte kiedy PS4 zacznie tanieć, bo z tego co monitorowałem sytuację cena konsoli nie spadała aż nadto. 

Jeszcze raz przepraszam za mój brak wiedzy. Jak jeszcze jakieś pytania mi się nasuną to postaram się je zadać poniżej. 

Opublikowano

1. Nie wiem, do PS3 było można podłączyć ale grać się nie dało, można było poruszać się tylko po menu. W PS4 jest zapewne tak samo.

Póki co nawet nie ma żadnych przejściówek typu Eagle Eye jakie było w PS3.

2. Ja już sobie nie wyobrażam powrotu do klawy+myszka, mi się gra zajebiście na padzie.

3. Do gry po sieci jest niezbędny PlayStation Plus.

4. Przecież nikt Ci tego nie powie... konsola jest i tak najtańszą ze wszystkich wyprodukowanych przez Sony. Jak mam obstawiać to zacznie taniec dopiero przy wypuszczeniu nowszych modeli, tanieć bankowo będzie wcześniej niż PS3 bo Sony w przypadku PS4 nie musi dopłacać do każdej wyprodukowanej konsoli.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Tak, jest to abonament Playstation Plus, kosztuje ok 160zł na rok (czyli +/- 15zł miesięcznie) jednak dostajesz dzięki temu co miesiąc 2 gry na PS4, 2 gry na PS3 i 2 gry na PS Vita, przestrzeń w chmurze o pojemności 1GB na zapisy gier, możliwość automatycznego wysyłania zapisów do chmury o danej godzinie, zniżki na produkty w PS Store i chyba coś jeszcze, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć.

W sumie 15zł to nie jest wielki koszt, ale tak jak pisałem, w tym masz 6 gier, po 2 gry na trzy platformy. 

Opublikowano

Czyli jeśli gra ma funkcję Online, ja mam dostęp do Internetu. To i tak muszę płacić abonament :O !?

A teraz już czysto rozsądnie. 

Nie moge się zdecydować czy ulepszyć obecnego kompa czy kupić PS4.

Za PS4 przemawia to że nie będę co rok musiał kupować nowych podzespołów. Ale na serio, nie podoba mi się to że w szybkie FPS'y będę zmuszony grać na padzie :/  I jeszcze mam pytanko, jakie dodatkowe funkcje zawiera konsola ? Można oglądać filmy czy też inne cuda :D Hah ? 

Opublikowano

Tak jak chcesz pograć online to musisz wykupić PS Plus (ok 200zł na rok). Dodatkowe funkcje? To konsola do gier więc nie wiem co ci tam jeszcze potrzebne. (filmy pooglądasz bo na PS3 się da :P )

Opublikowano

Niedługo wprowadzają aplikację YouTube, nie wiem kiedy, ale niedługo ma być. Pewnie bezpośrednio przez przeglądarkę też się da, na PS3 mogę oglądać YT oraz inne strony z filmami i serialami przez przeglądarkę. Być może wprowadzą też to, co na PS3 czyli Iple oraz TVN Player (AXN coś nie trybi).

Muzyki możesz słuchać, filmy i zdjęcia tez możesz oglądać, jest przeglądarka internetowa, komunikacja ze znajomymi (z posiadaczami ps3 tylko wiadomości, ale zawsze)

Tak, żeby grać online musisz mieć abonament, ale uwierz, że Ci się zwróci, może niedługo zaczną dawać lepsze gry na ps4 niż niektóre obecne (chociaż Trine 2 z tego co znajomy mówił jest świetne), a jakbyś miał jeszcze PS3 to byłbyś zadowolony.

Obecnie w PS+ na PS3 jest NBA 2k14 (koszt 80-90zł) oraz Lone Survivor, które nie powala. W maju był Payday 2 (obecnie koszt to trochę ponad 110zł oraz Puppeteer (też trochę ponad 110zł), oraz wtedy były możliwe do pobrania gry roczne, których obecnie już nie ma i nie będzie. Były to Uncharted 3 (ok 50zł) Little Big Planet Karting (50zł) oraz XCOM Enemy Unknown (40zł).

Jak chcesz grać online, to i tak musisz wykupić PS+, a mając konto z plusem możesz aktywować na tym koncie gry na wszystkie konsole (PS4, PS3 i PS Vita) z poziomu PS Store na konsoli lub przez przeglądarkę. Później po jakimś czasie możesz kupić po taniości PS3 i będziesz już miał dosyć sporą kolekcję gier do ogrania (2 gry co miesiąc).

Z pozoru to się wydaję, że drogo wychodzi, ale dla przykładu, co miesiąc masz 2 gry, które razem kosztują normalnie ok. 100zł lub czasem więcej, więc wydanie niecałych 200zł na rok, dostając po 2 gry na każdą platformę co miesiąc, także w porównaniu z tym co dostaniesz, to jest to jak najbardziej opłacalne.

Opublikowano

Okej. A czy jest jakieś wejście na głośniki ? Bo nie mam pojęcia czy ewentualną konsolą nie musiałbym podłączyć pod monitor od PC.

Opublikowano

Czyli jeśli gra ma funkcję Online, ja mam dostęp do Internetu. To i tak muszę płacić abonament :O !?

A teraz już czysto rozsądnie. 

Nie moge się zdecydować czy ulepszyć obecnego kompa czy kupić PS4.

Za PS4 przemawia to że nie będę co rok musiał kupować nowych podzespołów. Ale na serio, nie podoba mi się to że w szybkie FPS'y będę zmuszony grać na padzie :/  I jeszcze mam pytanko, jakie dodatkowe funkcje zawiera konsola ? Można oglądać filmy czy też inne cuda :D Hah ? 

Filmy, muzyka, obrazy etc.

Nie wiem czy jest, ale powinna wyjść aplikacja Youtube, ipla, tvnplayer itd. więc oprócz oglądania zwykłych będziesz mógł też oglądać np. odcinki rodzinka.pl których nie oglądałeś ( xD )

Witam koledzy. Z góry proszę o wyrozumiałość.Otóż chciałbym sobie kupić konsolę lub ulepszyć obecny komputer. Jak dotąd obstaje przy pierwszej opcji. Przejdźmy do konkretów. Przy kupnie martwi mnie parę rzeczy. Otóż :

Po pierwsze czy pod PS4 da się podłączyć myszke/klawiaturę ? T

Po drugie jak wygląda gra na PlayStation za pomocą pada w gry takie jak FarCry, BF ? Boje się że po prostu nie zdołam ugrać lub nie będzie taki sposób gry sprawiał mi przyjemności :/

Po trzecie Jak wygląda gra przez internet ? Słyszałem coś o jakimś abonamencie, czy innej sprawie, ale nie orientuje się w tejże sprawie

Po czwarte kiedy PS4 zacznie tanieć, bo z tego co monitorowałem sytuację cena konsoli nie spadała aż nadto. 

Jeszcze raz przepraszam za mój brak wiedzy. Jak jeszcze jakieś pytania mi się nasuną to postaram się je zadać poniżej. 

1. Nie, takie rzeczy tylko na xboxie. ( dzięki czemu jest nie równo - pomyśl sobie pad vs myszka + klawa )

2. Jeśli jesteś "amatorem" w FPS'ach na konsoli to szybciej sobie poradzisz będąc amatorem na komputerze, do tego jest automatyczne celowanie możliwe w MP i SP więc jak nie dajesz rady, to automatyczne celowanie czasami pomaga, choć ja sam dawałem radę grać bez automatycznego i wychodziło ok. Jest równo, bo każdy gra z padem więc dasz radę na MP. :)

3. Musisz posiadać PS+, nie martw się bo dostajesz za to gry co miesiąc za darmo na twoje konto ( więc na konsole psv, ps3, ps4 ) i będziesz mógł sobie pobrać.

Opublikowano

Gdyby mi brakło jednego kontrolera, to mogę pod PS'a na luzie podłączyć inny ? Taki jak do kompa przykładowo ? Będzie kompatybilny ? 

Opublikowano

Gdyby mi brakło jednego kontrolera, to mogę pod PS'a na luzie podłączyć inny ? Taki jak do kompa przykładowo ? Będzie kompatybilny ? 

Jeśli pad będzie kompatybilny z konsolą to tak, nie każdy będzie działał.

Opublikowano

Pad od PS3 i innych na USB na PS4 nie działa. Próbowałem u siebie. Natomiast z PS3 do PS4 działa.

Co do FPS'ów - grałem dawno na PC w CoDy i przenosiny na PS3 na FPSy nie było czymś trudnym. To kwestia 1-2 dni, a pełne przyzwyczajenie zależy od gracza (szybkie ogarnianie). 

Tabciogaraj.png

ps3_10.png - ps4_10.png - psvita_10.png
Zajmuję się sprowadzaniem różnego rodzaju towarów z Chin. Potrzebujesz pomocy? Pisz!

Opublikowano

A czy przykładowo jak mój kumpel ma jakąś grę na PS4 i ja od niego ją pożyczę będzie u mnie działać ? 

Opublikowano

A czy przykładowo jak mój kumpel ma jakąś grę na PS4 i ja od niego ją pożyczę będzie u mnie działać ? 

A czemu ma niby nie działać?

Opublikowano

Nie mam pojęcia. Myślałem że jest jedna gra jedno konto. Tak jak z Kluczem aktywacyjnym na Originie/Steamie 

Opublikowano

Jest tak jak mówisz, lecz nie do końca. 

W przypadku kupna gry z PS Store (cyfrowa wersja) możesz tylko Ty w nią grać, lub podać znajomemu login i hasło do konta i jedna osoba może korzystać z tej gry. Do końca nie wiem jak to działa, ale może tripipi lepiej to wyjaśni.

W przypadku pudełek z płytami, to dopóki odczyta płytę, może przejść z ręki do ręki dowolną ilość razy. Single zawsze będzie działać, multi chyba też (jakiś czas temu kupiłem Demon's souls, który był używany przez 3 osoby przede mną, ja byłem 4 osobą i tryb online działał, odsprzedałem znajomemu i nadal mu działał)

Od środy mam PS4, także trochę mogę już powiedzieć. Gry które już są jakiś czas na rynku nie są takie drogie,mówię o używanych z nieporysaną płytą tak dla jasności. Kupiłem sobie wcześniej killzone'a za 50zł oraz InFamous'a za 89zł, teraz chce kupić AC Black Flag Jack Daw Ed. i dla porównania nowa kosztuje ok 170zł, używka 110 idealna.

Z tego też co znajomy mówił, ktoś odpowiadający za ofertę PS+ w Europie wypowiadał się, że będzie w lipcu jeden tytuł AAA więc może to być np. Knack, który też ciekawie się zapowiada.

Jeśli miałbyś zamiar kupić kamerkę, to obecnie w Playroom'ie oraz w Just Dance ją wykorzystasz.

W Playroomie na początku masz "wirtualne ludziki" i "baw się z asobi" oraz "wirtualny tenis" na 2 osoby (2 pady), darmowe DLC są  w PS store, jedno jest coś o ufo, drugie to mini- zręcznościówka z ninja ;] 

Ogólnie jak masz w domu małe dzieci lub młodsze rodzeństwo, to przyciągnie ich na jakiś czas, ale dość szybko się może znudzić, chociaż mój 5 miesięczny siostrzeniec tak się wpatrywał w tv, że sam pół godziny w spokoju bawił się z nimi leżąc w nosidełku przy wirtualnych ludzikach ;]

Opublikowano

@up, nie prawda. GRY z pss można kupować na dwóch i grać w nie w tym samym czasie.

Tabciogaraj.png

ps3_10.png - ps4_10.png - psvita_10.png
Zajmuję się sprowadzaniem różnego rodzaju towarów z Chin. Potrzebujesz pomocy? Pisz!

Opublikowano

Nie mam pojęcia. Myślałem że jest jedna gra jedno konto. Tak jak z Kluczem aktywacyjnym na Originie/Steamie 

Jeśli chodzi o pudełkową to każdą używaną możesz kupić, chyba że posiadają online pass - przykładowo gry od EA zrezygnowali z online passów, i możesz sobie pograć w BF4 po pożyczeniu od kolegi. 

Na cyfrowej edycji musisz ściągnąć od niego ze slota, zalogować się na jego konto itd. ( tworząc nowego użytkownika PS ) i nie możesz go usuwać, gra będzie podpisana pod twoje konto dopóki nie sformatujesz konsoli/nie usuniesz konta kolegi z PS.

Opublikowano

Super właśnie oto mi chodziło. Bo mam paru kumpli z PS4 i zastanawiałem się po co kupować skoro mogę pożyczyć. 

A jak myślicie można bez ryzyka kupić używane ps4 ?

Opublikowano

@up, nie prawda. GRY z pss można kupować na dwóch i grać w nie w tym samym czasie.

A no w sumie racja, teraz to przeczytałem i widzę, że źle to napisałem, zmienię to, żeby nie wprowadzać w błąd. Dzięki ;]

Używane gry możesz jak najbardziej kupić, tylko zawsze zwracaj uwagę na stan płyty, najlepiej je kupić od znajomych lub w sklepach, gdzie możesz sam zobaczyć faktyczny stan tej płyty. Też kupiłem kilkanaście gierek używanych, z czego na PS4 kupiłem killzone'a i infamousa i wszystko działa bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...