Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Survival+gildie

Salt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukasz serwera innego od innych?

Znudziła Cię ta nudna rozgrywka na innych serwerach?

Chciałbyś porozmawiać z Administratorem jak z kolegą?

Jeżeli na chociaż jedno pytanie odpowiedziałeś "Tak"

musisz wejść na nasz serwer! My nie znamy pojęcia słowa

"nuda", u nas zawsze się coś dzieje!

Nie napiszę tu, że mamy "ogarniętą administrację" jak to jest

w innych reklamach. U nas nie musisz prosić o pomoc dwa

razy, u nas pomoc nadchodzi natychmiastowo!

Wejdź a nie pożałujesz!

Teraz trochę o serwerze:

IP: 31.186.83.180:25669

Ilość slotów: 45

Typy gry: SV+F

Premium: Nie

White-list: Nie...

Nether: Tak!

PvP: Tak!

Wersje: 1.7.2/1.7.4

Potwory: Tak

Zwierzęta: Tak

Jeżeli jeszcze to Cię nie zainteresowało, czytaj dalej!N

Niedługo wprowadzimy na serwer kolejny tryb gry !

a mianowicie:

SkyBlock_Logo.jpg

Na serwerze dostępne są 2 płatne rangi.

650v.pngl8xs.png

Każda z tych rang dostaje coś innego, więc każda jest niepowtarzalna!

A może chciałbyś bardziej zaprzyjaźnić się z administracją? Zawsze możesz

wbić do nas na TeamSpeak'a! Na forum jest IP

Tam możesz pogadać z nami jak z kolegami

Pewnie chciałbyś się dowiedzieć kto jest w Administracji?

Prosz! 

Właścicielem jest KKashi oraz Fidon.

I Nasz samotny wojownik Admin XKaRRx

I

Ach... No tak, zapomniałem, oczywiście rekrutacja do Administracji otwarta!

W tej sprawie piszemy na gg 20598518 ;)

[

image.png

2ymxc3a.jpg
Opublikowano

Przepis na makowca

Stary jak świat przepis na tort makowy pochodzący z „Kuchni polskiej” z roku 1970, którą odziedziczyłam po mamie. Książka jest starsza ode mnie i bardzo ją sobie cenię. Z przepisu upiekłam ciasto makowe (rezygnując ze skórki cytrynowej, która mi tutaj jakoś nie pasuje). Natomiast masę zrobiłam swoją, budyniową (a nie czysto maślaną jak w oryginale) i dodałam, według wskazówek, na spód ciasto kruche.

Tort jest pyszny, wilgotny, stabilny, mocno makowo- kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

Można upiec go również w wersji bezglutenowej, rezygnując z kruchego spodu, a bułkę tartą zastępując bułką tartą bezglutenową.

Składniki:
Ciasto makowe:

• 8 jajek
  • 220g cukru pudru (oryginał 250g)
  • 250g maku
  • laska wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 60g bułki tartej (w wersji bezglutenowej: bułki tartej bezglutenowej)
  • olejek migdałowy

Ciasto kruche:

• 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 100g masła lub margaryny

Masa kawowa:

• 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy mielonej

Do dekoracji:

• posypka cukrowa czekoladowa
  • czekoladowe ziarenka kawy
  • czekolada

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto makowe. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  5. Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca, przykryć folią spożywczą (tak, aby folia przylegała do powierzchni budyniu) i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).
  7. Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować dżemem i przykryć pierwszym krążkiem makowym. Wyłożyć prawię połowę masy kawowej i przykryć drugim krążkiem. Bok i górę tortu posmarować masą. Resztę masy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować tort. Tort można ozdobić czekoladowymi ziarenkami kawy, czekoladową posypką cukrową i czekoladą. (Bok tortu ozdobiłam gorzką czekoladą, którą roztopiłam w kąpieli wodnej, rozsmarowałam na papierze do pieczenia, wstawiłam do lodówki do stwardnienia, a następnie połamałam na kawałki).

Smacznego.

Opublikowano

Przepis na sernik :D

Pyszny, zwarty sernik z kawałkami czekolady na grubym spodzie orzechowo- czekoladowym, udekorowany czekoladowym ganache.

Składniki na ciasto i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Sernik jest bezglutenowy.

Składniki:
Ciasto:

• 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

• 750g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 1/2 litra mleka)
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 50g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

• 100g czekolady gorzkiej
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika.
  6. Przygotować masę serową. Czekoladę posiekać na dość grube kawałki. Odstawić na bok.
  7. Ser, cukier, budynie (w proszku), jajka, skórkę z cytryny zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  8. Masę serową wylać na ciasto. (Ciasto może być ciepłe). Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  10. Sernik wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki, a najlepiej na noc.
  11. Ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika.

Smacznego.

+ ZAPRASZAM NA SERWER !!! <--- TO JEST NA TEMAT WIEC NIE MOGE DOSTAC WARNA

Opublikowano

Zapowiada się ciekawie ale czy tak będzie gdy wejdę :) zaraz zobaczymy wchodzę i potem dodam edit :)

@Edit Zapraszam na serwer fajnie się gra polecam :)

Masz w czymś problem pisz na PW z chęcią pomogę :)

Pomogłem daj Like ciebie to nie kosztuje a mnie motywuje do dalszej pracy !! :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ciekawe jak wogole serwer mi nie dziala  nie wyszukuje mi tego serwa a uwielbiam na gildie ;x

Chcesz żeby szybko ci odpowiedział ?

-Napisz @zxkalen

Pomogłem ci ?

-Zostaw Like

76561198043616385.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...