Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z OC i5 4670k

TheMadMan9512

Pytanie

Opublikowano

Próbowałem podkręcić mojego intelka do 4ghz bo więcej mi raczej nie trzeba, zacząłem od biosu - ustawiłem, zapisałem i zrestartowałem komputer. Zmiany niby zapisane, a w cpu-z i a-tuning od asrocka widoczne jest wciąż 3,4ghz. Myślę sobie "no dobra, lecim dalej", podkręciłem więc tym razem mnożnik i clock cache czy jak to się tam zwie na "40" przez wcześniej wspomniany program a-tuning. Dałem apply no i dobra, znowu wszystko fajnie ale rezultatów nie widać nigdzie. Myślę sobie "to musi być problem z boostem", przeszukałem to co mogłem na googlach i nic, zero, null. W biosie mam turbo boost ustawione na "enable", a mimo to cały czas mam taktowanie 3,4ghz. W sumie od początku coś mi nie pasowało, bo domyślny boost to 3,8ghz dla 4670k, a nigdy jakoś nie widziałem żeby się taktowanie wzbiło ponad 3,4ghz.

Podbijałem mnożnik na wszystkich rdzeniach jak i clock cache ratio czy jakoś tak. Miało być tak samo to dałem na równe 40.

Specyfijacja PC:

i5 4670k

gigabyte gtx 770

ram 8gb 1600mhz (crucial)

asrock z87 pro4

zalman cnps14x (chłodzenie)

Chyba wsio.. Czekam na zbawiciela :)

417711489342956987022.png

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi działało ostatnio na 4,3 GHz przy takich ustawieniach ( gdzieś w necie znalazłem czyjeś ustawienia i wklepałem u siebie ) 

pobaw się  i zmniejsz zaznaczone wartości , jak ci nadal coś źle działa pobaw się delikatnie podwyższając napięcie przestawiając z automatu

CPU Ratio 43
CPU Ratio Cache 42

Spred Spectrum - wyłączone
CPU OC Fixed mode - auto
Intel SpeedStep Technology - Enabled
Intel Turbo Boost Technology - Enabled
Internal PLL Overvoltage - Enabled
Long Duration Power Limit - 250
Long Duration Maintained - auto
Short Duration Power Limit - 250
Primary Plane Current Limit - 200
CPU Voltage Mode - Override Mode, 1.200
CPU Cache Voltage Mode - Override Mode, 1.200

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...