-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
TheMadMan9512
TheMadMan9512
Próbowałem podkręcić mojego intelka do 4ghz bo więcej mi raczej nie trzeba, zacząłem od biosu - ustawiłem, zapisałem i zrestartowałem komputer. Zmiany niby zapisane, a w cpu-z i a-tuning od asrocka widoczne jest wciąż 3,4ghz. Myślę sobie "no dobra, lecim dalej", podkręciłem więc tym razem mnożnik i clock cache czy jak to się tam zwie na "40" przez wcześniej wspomniany program a-tuning. Dałem apply no i dobra, znowu wszystko fajnie ale rezultatów nie widać nigdzie. Myślę sobie "to musi być problem z boostem", przeszukałem to co mogłem na googlach i nic, zero, null. W biosie mam turbo boost ustawione na "enable", a mimo to cały czas mam taktowanie 3,4ghz. W sumie od początku coś mi nie pasowało, bo domyślny boost to 3,8ghz dla 4670k, a nigdy jakoś nie widziałem żeby się taktowanie wzbiło ponad 3,4ghz.
Podbijałem mnożnik na wszystkich rdzeniach jak i clock cache ratio czy jakoś tak. Miało być tak samo to dałem na równe 40.
Specyfijacja PC:
i5 4670k
gigabyte gtx 770
ram 8gb 1600mhz (crucial)
asrock z87 pro4
zalman cnps14x (chłodzenie)
Chyba wsio.. Czekam na zbawiciela
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.