Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop do 3500zł

Gość Mdx.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam w planach kupić laptopa w cenie 3000zł do 3500zł. Na razie nie mam nic na oku. Proszę o jakieś propozycje i uzasadnienia dlaczego akurat ten, a nie inny. 

Z góry dziękuję,

Mdx. :-)

Opublikowano

Nie napisałeś najważniejszej rzeczy - do czego chcesz tego laptopa.
Jeśli do gier, to móżesz sobie darować, bo to bezsensu. Do gier są PC'ty.

Od razu, jako wielki fan Apple proponuję rzecz jasna jabłuszko, MacBook Air 11.6. Mały, poręczny, wydajny, świetny system operacyjny, bardzo wygodny, idealnie dostosowany dla programistów.

http://allegro.pl/apple-macbook-air-11-6-md711pl-a-r1-ssd-128gb-i4297160058.html

Tak, teraz mnie hejtujcie, że drogie, a parametry nijakie, a ja Wam powiem jedno: to jest jabłuszko, to jest Apple, nawet jakby tam był Intel Celeron i 64Mb Ram'u, to bym go kupił.

Jeśli do gier, to rzecz jasna MacBook, ani żaden inny laptop się nie nada. Ale i tak kocham Apple.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@1361622928-U485574.png.avaterys_ głównie potrzebuję laptopa do codziennego użytku (nie chodzi o gry).

Czekam na dalsze propozycje, może będzie coś lepszego. :-)

Opublikowano

Jak wyżej, sprecyzuj do czego będziesz uzywać laptopa. Co do stwierdzenia, że laptopy nie są do gier, to niestety się nie zgodzę bo za 3.5 - 4k kupisz sprzęt na którym pograsz w większość nowych produkcji na full detalach. Oczywiście PC będzie x razy wydajniejszy w tej cenie, ale jeśli ktoś szuka mobilnego sprzętu to nie widzę problemu. 

A co do Twoich argumentów odnośnie Apple (a'la "bo tak"), a właściwie ich braku to nawet się uśmiałem ;)

+ wkleiłeś netbooka, a nie laptopa. 

Jesli do codziennego użytku, to proponuję coś z serii biznesowej. Napisałeś laptop, więc chodzi Ci o 15 cali +? Co prawda w tej cenie dostałbyś nawet procesor i7, ale do zwykłęgo zastosowania codziennego i5 to będzie już nadto.

Lenovo Thinkpad z i5 haswella i GT740 - seria biznesowa Lenovo, matowa matryca, bardzo solidne wykonanie + dedykowana grafika w razie ochoty na odpalenie jakiejś gry. Laptop wyróżnia się właśnie ponadprzeciętnym wykonaniem i bardzo dobrą baterią. Dodatkowo dysk SSD, który przyspieszy wstawanie systemu i pracę na laptopie.

Dell Latitude z i5 ulv i Hd8850 - tutaj też seria biznesowa  = bardzo dobre wykonanie, matowa matryca FULL HD zapewni większy obszar roboczy. Wielki plus za gwarancję "next business day". Bardzo dobra bateria także. Grafika dedykowana lepsza niż GT740 z thinkpada, za to procesor niskonapięciowy (ale przekłada sięto pozytywnie na czas pracy na baterii).

KODY RABATOWE - morele.net:

1) Mysz bezprzewodowa za 1zł: KLIK + WYSYŁKA GRATIS // KOD: APXGVTSOPV

2) Usługa montażu SSD / wymiany HDD na SSD za 1zł: KLIK + WYSYŁKA GRATIS // KOD: 2HESDG6JRP

Aby kody zadziałały trzeba dodać do koszyka laptopa za co najmniej 1500 zł i podany model myszy / usługę montażu SSD. Kody są wielokrotnego użytku - można przekazać dalej.

Opublikowano

Jak wyżej, sprecyzuj do czego będziesz uzywać laptopa. Co do stwierdzenia, że laptopy nie są do gier, to niestety się nie zgodzę bo za 3.5 - 4k kupisz sprzęt na którym pograsz w większość nowych produkcji na full detalach. Oczywiście PC będzie x razy wydajniejszy w tej cenie, ale jeśli ktoś szuka mobilnego sprzętu to nie widzę problemu. 

A co do Twoich argumentów odnośnie Apple (a'la "bo tak"), a właściwie ich braku to nawet się uśmiałem ;)

Jak wyżej wspomniałem - chodzi mi o codzienny użytek. :-)

Różnica postów to minuta, tak więc mogłeś nie zauważyć, rozumiem. 

Opublikowano

Jeśli chodzi o kwestię laptopa do gier - zgadzam się, w takiej cenie kupisz jak najbardziej wydajnego laptopa do gier, tylko nie będzie on z pewnością tak wydajny jak komputer.

Mobilność? Może i tak, ale komu zależy na mobilności w grach komputerowych. Mobilność przydaje się przy pracy z komputerem - programowanie, zarządzanie firmą - cokolwiek, a nie przy grach.

Jak jedzie twórca tematu na wakacje, to chyba wytrzyma 2 tygodnie bez grania, bez przesady, dlatego mam do tego takie podejście.

Wolę w domowym zaciszu pograć na x razy wydajniejszym komputerze, niż gdziekolwiek na świecie z mniejszą wydajnością. Nie gram w gry dużo, właściwie w ogóle, ale takie mam podejście.

Co do Apple - nie będę wymieniał plusów sprzętów od Apple'a, każdy kto kiedykolwiek dłużej używał MacBook'a, iMac'a, nawet iPhone'a zakochał się w tych sprzętach i nie zamieniłby ich na nic innego.

Ja nie bawię się w gierki, bardziej w programowanie (Java, Python, C#), zarządzam, a właściwie zarządzałem kilkoma projektami w internecie i naprawdę wygodnie mi się pracuje na tych sprzętach, pomimo, że aktualnie mam tylko iPhone'a, ale planuję kupić coś nowszego od Apple'a, myślę o iMac'u. :-)

Oczywiście zdania są podzielone, ale naprawdę sprzęt jest dobrej jakości i zapoczątkowali pewne standardy.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...