Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Waltoria - Serwer PvP [Fabuła]

Waltoria - Pomysł  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co sądzisz o moim pomyśle na serwer?

• Oczywiście, że dobry! :)
      2
    • Niestety, ale slaby! :C
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[reklama][reklama][reklama][reklama]

---

---

Za górami, za lasami, w pięknej kranie zwanej Waltorią, położone jest królestwo, w którym

żyję Król August Waltor - To jemu mieszkańcy zawdzięczają swoje spokojne życie.

Pewnego dnia przyszedł do niego list zza morza, od swojego przyjaciela - Króla Ignacego,

w którym napisane jest, że nie potrafią sami odeprzeć ataku wroga i potrzebna im pomoc.
Król August natychmiast zbiera potężne wojsko, po czym wyrusza statkiem w podróż.
Minęły 3 lata, ani Król, ani wojsko nie wróciło - Ślad po nich zaginął.

---

Zgodnie z tradycją terytorium Królestwa Waltorii mieli zająć synowie Augusta.

Niestety nie potrafili się porozumieć, każdy chciał mieć Królestwo na własność.

Powstała przez to wielka Kłótnia. Starszy syn - David, wybudował własne królestwo

w zachodniej części krainy, po czym nazwał ją Walią.

---

Zaś młodszy syn - Patrick, wybudował swoje królestwo we wschodniej

części krainy i nazwał je Torią.

Od tamtej pory oba królestwa, Walia i Toria walczą ze sobą o terytorium.

Między mieszkańcami zapadł chaos, wszyscy walczą i walczą...

Niektórzy wierzą nadal, że Król August wróci cały i zdrowy i sprawi,

że w krainie znowu zapadnie pokój.

Walia VS Toria

BETA FABUŁA - Przy starcie serwera będzie ona bardziej rozbudowana.

Po zalogowaniu na serwer będzie wybór do którego królestwa chcemy dołączyć (Autorski plugin)

Mapa zostanie zbudowana w klimatach RPG, dwa królestwa na przeciw siebie.

[WALIA] ------------------------------------ [TORIA]

Aktualnie potrzebujemy budowniczych oraz osoby od napisania pluginów.

Jeżeli chcecie podjąć współpracę proszę pisać na PW mpcforum.

Prace nad mapą, pluginami (w sumie to nad wszystkim) zaczną się na

początku Lipca.

Co sądzicie o tym pomyśle? :)

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Choć mówią mi: Synthious, weź ćpanie odstaw... - Ja tylko chcę pizdę mieć #AnnaGrodzka

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Poniedziałek, wtorek, środa, czwartek, wiesz co jest pięć?

Opublikowano

Fajny pomysł ale większość "młodych" graczy mc na serwerach wbije i powie np Jak sie ropi kildie sal ! (błędy specjalnie) Więc musisz jakiś pro poradnik na serwerze zrobić

Opublikowano

Fajny pomysł ale większość "młodych" graczy mc na serwerach wbije i powie np Jak sie ropi kildie sal ! (błędy specjalnie) Więc musisz jakiś pro poradnik na serwerze zrobić

Gildii nie będzie na tym serwerze, można uznać tak jakby, że będą "gildie" Walia i Toria.

Poradniki będą porobione, o wszystkim się pomyśli, na razie poszukuję ludzi do współpracy.

Choć mówią mi: Synthious, weź ćpanie odstaw... - Ja tylko chcę pizdę mieć #AnnaGrodzka

Opublikowano

Bardzo dobry pomysł na serwer, z chęcią zagram. Ów pomysł wyróżnia się od innych serwerów, gdzie gra jest monotonna. Jeżeli dobierzesz odpowiednią administrację oraz pluginy, serwer będzie mega ;)

1394047278-U990178.png

Opublikowano

Bardzo dobry pomysł na serwer, z chęcią zagram. Ów pomysł wyróżnia się od innych serwerów, gdzie gra jest monotonna. Jeżeli dobierzesz odpowiednią administrację oraz pluginy, serwer będzie mega ;)

Postaram się jak najbardziej dopracować serwer oraz dopasować ekipę.

Na razie rozmyślamy nad kolejnymi pomysłami, na początku lipca zaczniemy

pracę nad mapą, z pluginami będzie ciężej, ponieważ ja nie zajmuję się pisaniem,

ale na pewno znajdzie się ktoś kto pomoże, być może wyłożę trochę pieniędzy, ale

mam nadzieję, że będzie warto :)

Opublikowano

hm piękna fabuła szkoda że samą fabuła nie przyciągniesz graczy , a większość ma w dupie i i tak nic nie czyta

2 królestwa walczące naprzeciw siebie jakie ,to oklepane , autorski system wyboru , czego chcieć więcejautorski plugin wyboru ograniczy się pewnie do pluginu commandsign bądź coś podobnego (bardziej ambitni zrobią to w script) połączonego z np factions (jako te strony konfliktu) ale to najmniejszy problem większy to czy team'y (pozwole sobie tak nazywać te królestwa) będą zbalansowane bo jeśli gracz ma wybiera team jednorazowo to pozamiatane i w jednym team'ie bedzie 10 graczy w drugim 1 no i weź tu graj

Mapa mapą ale pluginy same się nie zrobią a żaden frajer(no ktoś kto ogarnia Jave) nie będzie robił za frajer tobie serwera .. wybacz ale masz marne szanse na taki serwer , albo przemyśl cały pomysł i zacznij pracę nad serwerem który jesteś w stanie zrobić albo strać te 40 czy 200 zł za maszynę

no masz trochę racji o ile serwer by powstał ale pewnie nie powstanie..

a te oklepane serwery mają po 200 graczy no i co zrobisz że większość jak barany lezą tam gdzie jest więcej slotów

Opublikowano

hm piękna fabuła szkoda że samą fabuła nie przyciągniesz graczy , a większość ma w dupie i i tak nic nie czyta

2 królestwa walczące naprzeciw siebie jakie ,to oklepane , autorski system wyboru , czego chcieć więcejautorski plugin wyboru ograniczy się pewnie do pluginu commandsign bądź coś podobnego (bardziej ambitni zrobią to w script) połączonego z np factions (jako te strony konfliktu) ale to najmniejszy problem większy to czy team'y (pozwole sobie tak nazywać te królestwa) będą zbalansowane bo jeśli gracz ma wybiera team jednorazowo to pozamiatane i w jednym team'ie bedzie 10 graczy w drugim 1 no i weź tu graj

Mapa mapą ale pluginy same się nie zrobią a żaden frajer(no ktoś kto ogarnia Jave) nie będzie robił za frajer tobie serwera .. wybacz ale masz marne szanse na taki serwer , albo przemyśl cały pomysł i zacznij pracę nad serwerem który jesteś w stanie zrobić albo strać te 40 czy 200 zł za maszynę

no masz trochę racji o ile serwer by powstał ale pewnie nie powstanie..

a te oklepane serwery mają po 200 graczy no i co zrobisz że większość jak barany lezą tam gdzie jest więcej slotów

Dwa królestwa naprzeciw siebie mówisz oklepane, hmm... Nigdy nie widziałem takiej rozgrywki na serwerach PvP w klimatach starożytności.

Mam zamiar wyłożyć trochę pieniędzy, w większości na same pluginy. Jeżeli ten pomysł okażę się naprawdę ciekawością graczy, którzy będą

chcieli zagrać to na pewno zostanie on zrealizowany. Jeżeli proponujesz coś zmienić lub dodać do tego pomysłu to pisz śmiało, wszystko będzie

rozważone przeze mnie. 

Opublikowano

Dwa królestwa naprzeciw siebie mówisz oklepane, hmm... Nigdy nie widziałem takiej rozgrywki na serwerach PvP w klimatach starożytności.

najwidoczniej grałeś ma małej liczbie serwerów (chodzi mi głownie o serwer zagraniczne)

ok to zacznę

• -2 królestwa OK. ale tylko gdy Gracz ma wybór dojścia do team'u jeśli (liczba graczy) teamDocelowy<=teamWrogi oraz różnica

teamDocelowy a teamWrogi <=A (można pokusić się tu o dodatkową zmienna sprawdzającą liczbę graczy na serwerze i zmieniającą tą wartość którą nazwę 'A' lub zostawić jako stałą =4)

Po wyjściu gracza zostaje on usunięty z listy team'ow ale aby gracze w ten sposob nie zmieniali drużyny warto by było dać jakieś

ograniczenia np ban na 15sec

nie wiem jak ma wyglądać rozgrywka bo o niej nic nie napisałeś tak więc teraz będę zmyślał

• podział na klasy min z 4 (choć warto dać więcej) gracz powinien mieć możliwość rozbudowy każdej z klasy (po to aby się nie znudził po 4 min)
  • nie warto robić takiego serwera 100 slotów + mała mapa (choć mapa ma gówno do rzeczy gdy gracze i tak będą sie kumulować w 1 punkcie, BO mogą wystąpić lagi (może i masz maszynę 100GB ramu 4 proc ale lagi mogą wystąpić po stronie clienta), oczywiście można tu trochę po kombinować aby to ograniczyć np. zmniejszyć zasięg "widzenia" przez graczy innych graczy
  • Losowe zdarzenia "eventy" które będą odbiegać nieco od założeń serwera np. obrona miasta przed zombie

to tak na szybko ale mam nadzieję że pisałem w miarę sensownie

Opublikowano

loll.. ten pomysl mi sie bardzo podoba. Super zrobiona opowiesc :D i do tego jeszcze krolestwa walcza.. no no. Ciekawy jestem jak to bedzie wygladac.Ale pomysl jest dobry.

Opublikowano

najwidoczniej grałeś ma małej liczbie serwerów (chodzi mi głownie o serwer zagraniczne)

ok to zacznę

• -2 królestwa OK. ale tylko gdy Gracz ma wybór dojścia do team'u jeśli (liczba graczy) teamDocelowy<=teamWrogi oraz różnica

teamDocelowy a teamWrogi <=A (można pokusić się tu o dodatkową zmienna sprawdzającą liczbę graczy na serwerze i zmieniającą tą wartość którą nazwę 'A' lub zostawić jako stałą =4)

Po wyjściu gracza zostaje on usunięty z listy team'ow ale aby gracze w ten sposob nie zmieniali drużyny warto by było dać jakieś

ograniczenia np ban na 15sec

nie wiem jak ma wyglądać rozgrywka bo o niej nic nie napisałeś tak więc teraz będę zmyślał

• podział na klasy min z 4 (choć warto dać więcej) gracz powinien mieć możliwość rozbudowy każdej z klasy (po to aby się nie znudził po 4 min)
  • nie warto robić takiego serwera 100 slotów + mała mapa (choć mapa ma gówno do rzeczy gdy gracze i tak będą sie kumulować w 1 punkcie, BO mogą wystąpić lagi (może i masz maszynę 100GB ramu 4 proc ale lagi mogą wystąpić po stronie clienta), oczywiście można tu trochę po kombinować aby to ograniczyć np. zmniejszyć zasięg "widzenia" przez graczy innych graczy
  • Losowe zdarzenia "eventy" które będą odbiegać nieco od założeń serwera np. obrona miasta przed zombie

to tak na szybko ale mam nadzieję że pisałem w miarę sensownie

Dziękuję bardzo za propozycje. :)

Postaram się zrobić coś naprawdę ciekawego, zobaczymy tylko jeszcze

ile będę w stanie przeznaczyć na budowę tego serwera. Jeżeli chodzi o mapę to

też nie mogę zrobić jej "WWWWIELKIEJ", ponieważ mała styczność byłaby między

graczami, myślę tutaj tak:

Królestwo na wschodzie i zachodzie, pomiędzy nimi linia bitwy.

Linia bitwy zostanie urozmaicona w jakieś różne, specjalne, małe

miejsca. Narazie jeszcze nie myślałem co dokładnie, ale powoli zaczynam

planować jak miałoby mniej więcej wyglądać. 

*Jeżeli chodzi o ten atak zombie to bardzo ciekawy pomysł na event, na pewno zostanie

rozważony.

Myślałem też nad eventem z licznikiem zabójstw danego królestwa, coś w stylu:

Walia: 85

Toria: 34

I powiedzmy, że po 100 zabójstwach dane królestwo wygrywa, dostaje jakieś bonusy czy coś...

Jeżeli chodzi o te klasy, załóżmy te 4, hmm

- Paladyn

- Mag

- Łucznik

- dsgfsg

Orientowałbyś się może ile mogłoby (nie chodzi mi tu o dokładną sumę, tylko tak na oko) kosztować

zamówienia na taki plugin z 4 klasami, możliwość rozbudowy klasy np. statystyki Siła itd...

Czy dałoby radę zrobić taki plugin czy bardziej trzeba się angażować w modyfikacje?

loll.. ten pomysl mi sie bardzo podoba. Super zrobiona opowiesc :D i do tego jeszcze krolestwa walcza.. no no. Ciekawy jestem jak to bedzie wygladac.Ale pomysl jest dobry.

Dziękuję za opinie, postaram się zrobić coś naprawdę ciekawego.

--------------------------------------------

P.S: Myślałem także nad urozmaiceniem rozgrywki dla królestw coś typu RPG jakieś wyprawy, questy (Nie tylko

związane z PvP, tylko poza teren dwóch Królestw. Nic nie jest pewne, pomyślę o tym jak już projekt nabierze

kolorów.

Opublikowano

nie mam zielonego pojęcia ile może to kosztować :/

na upartego można próbować zrobić to za pomocą pluginów z "bukkit.org"

kilka propozycji wyślę ci na pw

Opublikowano

nie mam zielonego pojęcia ile może to kosztować :/

na upartego można próbować zrobić to za pomocą pluginów z "bukkit.org"

kilka propozycji wyślę ci na pw

Dziękuję za rady, o wszystkim pomyśli się na początku wakacji, będzie

więcej czasu na robotę. Jednak wolałbym i tak zamówić parę pluginów

autorskich, ponieważ robić takie mieszanki z pluginami z bukkit.org nie

dałoby czegoś czego każdy by oczekiwał. Oczywiście na pewno parę

pluginów z bukkit.org zostaną w to włączone.

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngref

Opublikowano

@Autor

Eh.. Następny, który myśli że coś co jest niemożliwe do stworzenia chce to zrobić...

Fabuły nie możesz dodać na serwer, ponieważ nie jest to historia.

To jest  przebieg zdarzeń, bohaterowie i zwroty akcji.

Taki serwer nie może jej posiadać, ponieważ będzie on trwał w nieskończoność, nie będzie określonego celu dla określonych bohaterów.

Przebiegiem zdarzeń fabuły nie można nazwać przejmowanie jednego sektora po drugi, a później tracenie go (I tak w kółko).

Bohaterami nie można nazwać losowymi graczami, którzy będą pełnić rolę samych "szaraków", mięsa armatniego.. Nie będą oni posiadali konkretnej roli do odegrania, tak samo nie będą mieli celu w całej fabule. (Mówiąc o konkretnej roli i celu mówię o walce o sektor i zdobyciu danego sektora.)

Zwrotem akcji nie można nazwać przejęcia regionu, a później nagłe stracenie go.. Zwrot akcji to całkowita zmiana ról i często obrót o 360* (No, czasami może o te 180*).

To, że na serwer została dodana (Nie wiem w jakiej formie - Np.: Książka, tabliczki itd) "historia powstania serwera" to co innego.

Napisaliście tylko malutki smaczek, który praktycznie nic nie mówi graczom, ale zachęca ich do wejścia na serwer (Tworzy to u nich, tak jakby wrażenie, iż serwer jest "dopracowany".)

Nie podpowiada im jaka jest aktualnie scena fabularna (Kto przeciwko komu, kto jest z kim, kogo trzeba udobruchać, żeby dobrać się do tamtego itp).

Nie informuje, kto jest kim - Czy jakaś ważna osobistość, szarak, idiota, cymbał, czy geniusz polityczny.

Osobiście uważam, iż serwer nie wystartuje. A nawet więcej!

Prace nawet nie wystartują...

A dlaczego?

Co z tego, że piszesz logiczne i rozbudowane zdania skoro zawierają one tyle pomysłów, że żaden programista nie chciałby ich wykonać? (Tych co za pieniądze piszą nie liczyłem.)

Mówisz, że wszystko jakoś ułoży się na początku wakacji. Zostawiasz wszystko biegowi wydarzeń, zamiast już planować wszystko od podstaw i nie wymyślać na bieżąco - co utrudni pracę i Tobie i Twojej ekipie.

Piszesz to jako "random" forumowy. Jak dla mnie tracisz 20-30% wiarygodności, ponieważ niczym się jeszcze nie zaprezentowałeś na forum, a już taki temat. (Też taki byłem i cieszę się, że już mam to i owo za sobą.) Nie pokazałeś swoich umiejętności, inteligencji i rozumowania, więc nie mam podstaw sądzić, że uda Ci się ów projekt.

Na samym końcu zamieściłeś informację, iż "poszukujecie" budowniczych i programistów. Skoro piszesz w liczbie mnogiej, to może przedstawiłbyś ekipę projektu?  A jeżeli nie masz jej zebranej, to wspomniałeś o tym dla popisu?

Jeżeli nie masz zaufanych osób, które Ci pomogą, to pierwsze je znajdź i miej pewność, że przynajmniej zaczniecie prace, a nie pisz takie tematy.

PS: Przepraszam za wygląd tekstu, ale z czystego lenistwa nie chciało mi się go edytować. :>

Ostatecznie uważam, iż taki projekt się nawet nie rozpocznie.

I tyle w temacie.

Pozdrawiam

S0L1D3R

:mellow: <_< :)<3 :angry: :( :unsure: 8S o.O-.- :rolleyes: :huh: ^_^ :O;) :P :DxDB):ninja:

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@Autor

Eh.. Następny, który myśli że coś co jest niemożliwe do stworzenia chce to zrobić...

Fabuły nie możesz dodać na serwer, ponieważ nie jest to historia.

To jest  przebieg zdarzeń, bohaterowie i zwroty akcji.

Taki serwer nie może jej posiadać, ponieważ będzie on trwał w nieskończoność, nie będzie określonego celu dla określonych bohaterów.

Przebiegiem zdarzeń fabuły nie można nazwać przejmowanie jednego sektora po drugi, a później tracenie go (I tak w kółko).

Bohaterami nie można nazwać losowymi graczami, którzy będą pełnić rolę samych "szaraków", mięsa armatniego.. Nie będą oni posiadali konkretnej roli do odegrania, tak samo nie będą mieli celu w całej fabule. (Mówiąc o konkretnej roli i celu mówię o walce o sektor i zdobyciu danego sektora.)

Zwrotem akcji nie można nazwać przejęcia regionu, a później nagłe stracenie go.. Zwrot akcji to całkowita zmiana ról i często obrót o 360* (No, czasami może o te 180*).

To, że na serwer została dodana (Nie wiem w jakiej formie - Np.: Książka, tabliczki itd) "historia powstania serwera" to co innego.

Napisaliście tylko malutki smaczek, który praktycznie nic nie mówi graczom, ale zachęca ich do wejścia na serwer (Tworzy to u nich, tak jakby wrażenie, iż serwer jest "dopracowany".)

Nie podpowiada im jaka jest aktualnie scena fabularna (Kto przeciwko komu, kto jest z kim, kogo trzeba udobruchać, żeby dobrać się do tamtego itp).

Nie informuje, kto jest kim - Czy jakaś ważna osobistość, szarak, idiota, cymbał, czy geniusz polityczny.

Osobiście uważam, iż serwer nie wystartuje. A nawet więcej!

Prace nawet nie wystartują...

A dlaczego?

Co z tego, że piszesz logiczne i rozbudowane zdania skoro zawierają one tyle pomysłów, że żaden programista nie chciałby ich wykonać? (Tych co za pieniądze piszą nie liczyłem.)

Mówisz, że wszystko jakoś ułoży się na początku wakacji. Zostawiasz wszystko biegowi wydarzeń, zamiast już planować wszystko od podstaw i nie wymyślać na bieżąco - co utrudni pracę i Tobie i Twojej ekipie.

Piszesz to jako "random" forumowy. Jak dla mnie tracisz 20-30% wiarygodności, ponieważ niczym się jeszcze nie zaprezentowałeś na forum, a już taki temat. (Też taki byłem i cieszę się, że już mam to i owo za sobą.) Nie pokazałeś swoich umiejętności, inteligencji i rozumowania, więc nie mam podstaw sądzić, że uda Ci się ów projekt.

Na samym końcu zamieściłeś informację, iż "poszukujecie" budowniczych i programistów. Skoro piszesz w liczbie mnogiej, to może przedstawiłbyś ekipę projektu?  A jeżeli nie masz jej zebranej, to wspomniałeś o tym dla popisu?

Jeżeli nie masz zaufanych osób, które Ci pomogą, to pierwsze je znajdź i miej pewność, że przynajmniej zaczniecie prace, a nie pisz takie tematy.

PS: Przepraszam za wygląd tekstu, ale z czystego lenistwa nie chciało mi się go edytować. :>

Ostatecznie uważam, iż taki projekt się nawet nie rozpocznie.

I tyle w temacie.

Pozdrawiam

S0L1D3R

Nie oczekuję wiarygodności od ludzi po napisaniu tego.

Wiarygodność będzie dopiero gdy projekt zostanie skończony

i ujrzy światło dzienne.

Przemyślałem to wszystko i myślę, że wyjdzie ten serwer, natomiast

nie będzie to sam PvP, tylko spróbujemy na podstawie tej "beta fabuły"

przejść na scenę RPG. 

To tyle ode mnie. :)

Gotowy pomysł i realizacje umieszczę na starcie prac nad tym projektem

nowy temat z aktualnymi informacjami. 

Ale dzięki za Twoją opinie.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngSynthio

Jeżeli zmienisz/cie zdanie na temat "fabuły" serwera, to mogę wam pomóc :)

Mogę wymyślić kilkanaście dziesiątek pomysłów na serwer. Każdy inny.

Ale jeżeli tego nie zrobicie, no to cóż.. Pozostaje tylko czekać, aż ogłosicie start serwera lub przerwanie prac nad nim.

Jakbyś coś chciał to proszę do mnie pisać na MPCforum.

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...