Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera za 2000zł.

bartoszkola621

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar w te wakacje trochę zarobić i za tę kasę zmodernizować (prawie) cały komputer za około 2000zł. Dokładnie to chciałbym wymienić:

Mam 550W zasilacz od Chieftek'a. Do tego karta graficzna Radeon HD 7790 od Sapphire i HDD Hitachi 500GB (wystarcza).

Komputer będzie wykorzystywany do najnowszych gier, renderowania plików audio-wideo, grafiki 3D typu CAD.

Co sądzicie o tym. Wybrać tę części czy może poczekać aż wyjdzie DDR4? Podawajcie własne propozycje.

Opublikowano

CPU 4440/4570 styka, mobo jakiś H81, lub B85 G43 (nie gaming, szkoda tych ~50zł), dysk proponowałbym zmienić na jakiś nowy, szybki, chociaż nie znam modelu obecnego. Często HDD spowalnia działanie PC (np. wczytywanie gier) System koniecznie WIn8/8.1. Buda ujdzie, ale osobiście wybrałbym raczej Corsair'a 200R. SSD wybrałeś dobry.

Nie podkręcisz tego CPU na 4,5 GHZ bez MOBO za 400+zł i coolera za 200+zł. Już lepiej zainwestuj w szybszą grafikę.

Opublikowano

Procek wolałbym jednak ten 4670K ale rozważe to. Co do HDD to jest to dokładnie Hitachi HDP725050GLA360. Jeżeli chodzi o system to raczej zmiana nie wchodzi w grę (jestem sceptykiem tego systemu a nawet jeśli to jest to kolejny wydatek chyba, że go spirace). Pomyślę też o tym co napisałeś o MOBO jednak wybrałbym coś z UEFI (jestem świadomy zagrożenia) ponieważ chce doświadczyć czegoś nowego (podajcie propozycję). Co do obudowy to teraz będę miał problem, który wybrać. Dzięki.

Opublikowano

Komputer będzie wykorzystywany do najnowszych gier, renderowania plików audio-wideo, grafiki 3D typu CAD.

Samemu tak napisałeś więc najopłacalniej to budżetowo Xeon + tania h81 + 4gb + vs450w + używ. r9 270 do tego WD Blue i masz zestaw. Buda w tym przypadku także jakaś tania nw. n200?

graphic.png
Opublikowano

Samemu tak napisałeś więc najopłacalniej to budżetowo Xeon + tania h81 + 4gb + vs450w + używ. r9 270 do tego WD Blue i masz zestaw. Buda w tym przypadku także jakaś tania nw. n200?

Niestety nie mogę tak zrobić ponieważ program do CAD'owania w 3D musi mieć chociaż  8GB ramu (teraz na tych 3GB 400Mhz ledwo działa). Do tego nie mogę zmienić zasilacza 550W na 450W bo po co(zużycie prądu ma w moim wypadku niewielkie znaczenie). Wybacz ale skorzystam z opcji TrueFaight'a mimo to dzięki za chęci.

Opublikowano

Dlaczego ram wybieracie 2x4gb zamiast 1x8gb? Tym bardziej że autor zajmuje się grafiką 3D itp więc ramu mu będzie potrzebny a z czasem dołoży sobie kolejne 8gb.

Ceny są podobne czy to 2x4 czy 1x8 max 30zł różnicy.

Opublikowano

Ale kosci dualne dzialaja szybciej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...