Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mogę zainstalować Debian'a?

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, ostatnio zastanawiam się nad zmianą systemu operacyjnego z windows8 na debiana, i mam pewne wątpliwości. Czy mogę się pozbyć całkowicie windows8 i mieć debian'a? czy będę musiał instalować jeszcze jakieś sterowniki? czy uda mi się to zrobić na laptopie? <- chodzi mi o to że w win8 mam już niektóre programy zainstalowany np. HP CoolSense (chłodzenie ird..).

Czy te parametry uciągnął DEbian'a?

http://screenshooter.net/6426889/Alti329_75

(procek jest dwurdzeniowy)

Głównie będę używał programów takich jak DreamWeaver, czasem photoshop, teamspeak3/skype, czasem w coś pograć na steamie.

Z góry dziękuje, i jak zawsze za odpowiedzi tradycyjne lajki ;)

Opublikowano

Możesz, pozwalamy ci. 

Debian ma mniejsze (dużo mniejsze) wymagania od W8. 

Będziesz musiał instalować sterowniki - instalujesz zupełnie inny system, na nowej partycji, której na dodatek nie wspiera Windows. Podobnie z innymi programami - je również będziesz musiał instalować.

Licz się też z tym, że większość programów jest pisana pod Windowsa. Na Debianie będziesz musiał prawdopodobnie użyć Wine, który umożliwia odpalenie aplikacji pisanych pod Windowsy na Linuxe. Podobnie ze Steamem oraz grami. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

A jeszcze mam taka jedną prośbę, bo wcześniej tak patrzałem sobie jak instalować itd... i teraz coś próbowałem coś robić ale nie wyszło :D coś tam pobrałem z debian.org ale nic :/ możecie dać mi jakiś dobry tut czy coś? na razie pobrałem sobie jakiegoś ubuntu ale nie wiem po co.

Opublikowano

https://www.google.pl/#q=debian+install+tutorial

Pierwsze ~1.000.000 wyników. Tutoriali jest mnóstwo, w tym również wideotutów. 

Jeśli boisz się coś spieprzyć i zostać bez systemu, to spróbuj zainstalować Debiana na wirtualnej maszynie. Najbardziej efektywnym sposobem jest metoda prób i błędów. :)

Ubuntu to jedna z dystrybucji Linuxa, "łatwiejsza do ogarnięcia". 

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...