Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja nt. klawiatur mechanicznych

Chamsae

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, właśnie przesiadłem się na klawiaturę mechaniczną model QPAD MK-50, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Plusy:

Bardzo wygodne klikanie, nietrzeba klawiszów dociskać do końca.

Przystosowana do komfortowego pisania i grania.

Łatwo wymienialne klawisze i  trwałe ok. 50 mln kliknięć.

Możliwość wciśnięcia wielu klawiszy naraz, które komputer odczyta, z czym idzie, to że jest szybka reakcja na kliknięcie.

Łatwa do czyszczenia.

Dopasowane odstępy między klawiszami.

Solidne wykonanie.

Minusy:

Cena - Za mechanika zapłacimy około 300 złotych w górę, są też tańsze mechaniki jak Zalman ZM-K500, jego cena to około ~180 zł. Mój QPAD kosztował 285 zł na Allegro.

Głośność - Mechaniki z natury są głośne, zależnie od rodzaju switch-ów. Osobiście posiadam Cherry MX Red, klawiatura jest dość głośna ale przyjemna.

Serdecznie polecam klawiatury mechaniczne, co prawda większy wydatek, ale jest to lepszy wybór dla graczy, dla których nie wystarczają gumiaki (różnica jest dość wyczuwalna).

Proszę o dzielenie się swoimi opiniami na temat klawiatur mechanicznych.

Opublikowano

Bardzo wygodne klikanie, nie trzeba klawiszów dociskać do końca.

Przystosowana do komfortowego pisania i grania. 

Łatwo wymienialne klawisze i  trwałe ok. 50 mln kliknięć. łatwo wymienialne są także w przypadku membranówek

Możliwość wciśnięcia wielu klawiszy naraz, które komputer odczyta, z czym idzie, to że jest szybka reakcja na kliknięcie. także możliwe w przypadku membranówki, zależy od modelu

Łatwa do czyszczenia. zupełnie tak samo jak membranówki 

Dopasowane odstępy między klawiszami. zależy tylko i wyłącznie od modelu

Solidne wykonanie. tak samo jak np. Microsoft SideWinder czy inne dobre membranówki, mój sidewinder już 2 lata i dalej jak czołg, a co chwile coś wylewam etc.

Jak dla mnie mechaniki to trochę syf, tymbardziej, że to nawala jak maszyna do pisania, a osobiście cenie sobie ciszę.

Opublikowano

Ja osobiście wybrałem klawiaturę mechaniczną ze względu na to, że gram w gry zręcznościowe stepmania, osu itp. czasami StarCraft, w których liczą się szybkie kliknięcia, a na gumiakach często zdarzały mi się missy itp. a teraz zdecydowanie się to zmniejszyło. (Efekt placebo, chyba nie)

Opublikowano

Mówicie że jest spora różnica? Na tescowej siedze od 4 lat i już mi lekko to zwisa bo nie potrzebuje mieć do 6+ przycisków wciśniętych na raz.

Samemu zastanawiam się nad zmianą na coś cichego.. Te śmiecisko jak czołg chodzi a w nocy trzeba delikatnie naciskać żeby nikogo nie obudzić, jeśli mieli byście coś cichego do zaoferowania i w niskiej cenie to jakieś modele wypiszcie czy coś. Niskie = <250zł

graphic.png
Opublikowano

No niestety mechanik nie jest dla osób ceniących ciszę, ale też są ciche ze switchami Cherry Red i Cherry Brown, są one najcichsze, więc jak chcesz taniego mechanika to Zalman ZM-K500 innego nie znajdziesz a jego cena to 150-180 zł. ;p, posiada on switchy Cherry Mx Red. Jest naprawdę duża różnica w komforcie pisania, nie trzeba bardzo się wysilać, by kliknąć klawisz i jego reakcja jest zdecydowanie szybsza od gumiaków... Ten model zalmana jest dobry, tylko parę niedociągnięć, które mogą przeszkadzać, czyli środkowy pas przycisków jest zdecydowanie niżej niż inne tzn. wklęsły, ale to kwestia przyzwyczajenia, kolejnym minusem ZM-K500 może być brak NumPad-a. Jeśli Ci to nie przeszkadza to śmiało kupuj ;], na pewno nie będzie to zły zakup i nie musisz wydawać większej sumki, ale jak chcesz więcej wydać to zapraszam na PW.

Opublikowano
 ale też są ciche ze switchami Cherry Red i Cherry Brown, są one najcichsze,

Najcichsze z mechaników, nadal głośniejsze od najgłośniejszej membranówki. Ale jeśli cisza się nie liczy to mechanik w ciemno, lepiej się na tym pracuje. Ew. K740, też dobry system klawiszy tam jest.

Mówicie że jest spora różnica? 

Spora różnica jest między tesco a dobrą klawiaturą za ponad 100zł, nie ważne czy to membranówka czy mechanik. Są oczywiście zupełnie inne, jednak dobra membranówka jest odczuwalnie lepsza niż taka najtańsza.

Rocki, pisz GG/Skype

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

więc jak chcesz taniego mechanika to Zalman ZM-K500 innego nie znajdziesz a jego cena to 150-180 zł. ;p, posiada on switchy Cherry Mx Red.

mały odkop ten zalman nie ma switchów cherry tylko chińskie podróbki "Kailh" które są podobno o 10g twardsze ,a co fajne można zamontować w tej klawie dowolne switche od cherry :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...