Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy to mogl byc kleszcz?

blazej2222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, wczoraj wyciskalem sobie czyraka na rece, zdezynfekowalem i dzisiaj patrze na reke a na wycisnietym juz czyraku takie male czarne cos(nie wiem nawet, czy to byla kulka ale chyba nie)

No i paznokciem przejechalem po tym i sie zdrapalo dosc latwo, po prostu raz paznokciem przejechalem i to wszystko.

To czarne cos bylo troszke mniejsze niz mm na oko patrzac

I teraz pytanko; Czy to mogl byc kleszcz?Kolezanka ostatnio miala i mowila, ze ciezko sie go wyciaga(probowala go zdrapac i musiala go penseta wyciagnac) No i mowi ze jak wyciagnie sie juz kleszcza to boli jak diabli.Mnie nie bolalo, ani nie boli, czytalem, ze objawy ukaszenia to obrzek, spuchniecie itp. ale nie moge tego okreslic, bo bylo to na czyraku(czyrak tez ma obrzek i spuchniecie) a pozatym w necie pisze ze kleszcz minimalny rozmiar to jeden mm.

Czy to mogl byc kleszcz, czy po prostu strup na czyraku?

I czy to prawda co kolezanka mowi, ze jak sie kleszcza wyciagnie to boli?Mi sie wydaje ze raczej kleszcz to nie byl, poniewaz kleszcz by tak latwo nie zszedl

Pozdro

Opublikowano

Najlepiej, gdybyś poszedł na wszelki wypadek do lekarza. Ciężko stwierdzić, co to było, gdy się tego nie widziało. Jest masa kleszczów, lepiej uważać :)

Opublikowano

Wydaje mi sie ze kleszcz jak sie zaśśie to bys go od tak nie zdrapal..

Prawda. Chyba, że dopiero szukał odpowiedniego miejsca. :P

Poobserwuj ranę 2-3 dni, jak obrzęk i spuchnięcie nie będzie znikać, to pójdź do lekarza. 

A koleżance przekaż, że trzeba być idiotą, żeby próbować zdrapać kleszcza. Zabierasz mu wtedy "miskę z jedzeniem", co go denerwuje i w efekcie twój wierny towarzysz wytwarza więcej toksyn.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Sam miałem kleszcza na szyi dawno i babcia po staroświecku musiała mi go wycisnąć i wyrwać. Uwierz, to bardzo boli nie ważne jak byś go zdejmował.

1377531174-U173186.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...