Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płytka do kręcenia

Manio356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do osób znających się na kręceniu procka.

Czy taka płytka wystarczy aby podkręcić i5/i7?

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/

Dlaczego pytam?

Ponieważ składam do końca kompa (narazie procek bez K, ale w przyszłości bym kupił) i chodzi mi o to czy ta płyta starczy jak tak to spoko koniec tematu ;)

Ale jeśli nie to chyba lepiej kupić tańszą płytę za jakieś 180zł i później ją wymienić wraz z prockiem bo po co przepłacać.

A może w ogóle OC procka nic nie da przy karcie MSI GeForce GTX 760? Może procek z K jest nie opłacalny przy tym.

Jak coś to:

obudowa zalman z3 plus

zasilacz thermaltake modular 530w (on starczy czy też lepszy np. 630w?)

Opublikowano

Karta nie ma nic do procka. Co do płyty głównej to do OC już od 400zł można kupić dobrą płytę główną. Zasilacz na 600W+ najlepiej aby się nie dusił. Nie zapomnij o chłodzeniu bo BOX-owe nie da rady.

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

@up

Aha.. Czyli ta płyta nie nadaje się do OC. A jako do procka bez K (i5 4460) ona coś zmieni w wydajności czy kupić taką za 180zł AsRocka ?

I pod taki przeciętny zestaw i5 4460+ GTX760 wziąć tego TT 530 czy już na przyszłość 630?

Mam jeszcze pytanie co do dysku lepiej ten Seagate czy WD?

http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/
http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/
Opublikowano

Ta karta osiągnie maks na niekręconym i5, więc możesz nie podkręcać, chyba że chcesz bardziej przyszłościowo.

Na tej B85 też dałbyś mu radę lekko podbić zegary, ale przy dobrym chłodzeniu. Jeśli nie, H81M wystarczy.

530W starczy ci z zapasem.

WD ponoć mniej awaryjny.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

WD ponoć mniej awaryjny.

Seagate ponoć się psuły w serii 12. Tam padały silniczki czy coś takiego.

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

@Kicław 

Płytę wezmę wtedy tą tańszą, a ewentualnie w przyszłości zmienię procka i płytę. Co do dysku to Ty jaki byś wybrał z tych dwóch? WD? Chodzi mi o jak najszybszy zapis/odczyt, ponieważ mam zamiar nagrywać/streamować Do tego zestawu starczy 530W a w przyszłości pod ewentualne OC kupić 630W?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...