Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trenowanie. (wyrabianie klaty itp.)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ma ktoś może najlepszy harmonogram jak na mnie? Tzn. chce sobie wyrobić klatę, ew. mięśnie w rękach i nogach.

Ważę ok. 67 kg.

ok. 175 cm wzrostu.

Mam 13 lat. 

Prawie codziennie zjem jakiś owoc (czasami więcej), pije mleko przynajmniej 2 l tygodniowo, jeżeli mam jakieś zajęcia sportowe to daje z siebie wszystko.

Mam nadzieję, że to wystarczy.

Pozdrawiam dandun

*Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie go do właściwego.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Ty chcesz w wieku 13 lat zacząć na siłowni trenować?  :huh: Ty się dobrze czujesz? Wracaj lepiej przed telewizor dobranocki oglądać lub na boisko piłkę pokopać  <_<

jakiś owoc. Najpierw zrób masę. 

Opublikowano

Nie ten dział. Po 2 NIE WYROBISZ MIĘŚNI bez siłowni, może ci poprawić się siła ale aby móc trenować kulturystycznie musisz chodzić na siłownie i ogarnąc sobie dietę, to że pijesz dużo mleka raczej znaczenie nie ma. Poczekaj, podrośnij tak z 2 lata i wtedy się za to zabierz, chyba że od dzieciaka marzysz by być MR.O :D

Opublikowano

Nie dosłownie trenować, ale wyrabiać sobie już klatkę piersiową itp.

#Klatker

Napisałem na dole tematu pewną notkę.

Z tego co widzę *Jestem trochę gruby*   i już mam masę.

Gdzieś słyszałem, że jak bd wyrabiał mięśnie to może mi się wzrost hamować. To prawda?

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Opublikowano

Nie dosłownie trenować, ale wyrabiać sobie już klatkę piersiową itp.

#Klatker

Napisałem na dole tematu pewną notkę.

Z tego co widzę *Jestem trochę gruby*   i już mam masę.

Gdzieś słyszałem, że jak bd wyrabiał mięśnie to może mi się wzrost hamować. To prawda?

Prawda. Jestes w wieku w którym Twoje ciało się rozwija, a duże ciężary SĄ w stanie taki rozwój zaburzyć.. Ćwicz sobie w zaciszu domowym, biegaj z kumplami, zapoznaj się z teorią,zarówno diety jak i ćwiczeń. Ale za cholerę nie rób żadnych siłowych ćwiczeń, które mają na celu zwiększenia masy mięsniowej. Bo masz 3 opcje jeżeli to zrobisz. 

1. Lipa z rosnięciem (Najmniej prawdopodobne)

2. Problemy ze stawami w późniejszym wieku (I nie mówię tu o szescdziesiątce, tylko późne 20, wczesne 30)

3. Nie stanie się nic i rozwój nie będzie zaburzony (to też mało prawdopodobne)

Nie bez powodu w Anglii na siłownię można wejsć dopiero gdy ma się skończone 16 lat. (Nie mieszkam w Polsce więc nie wiem jak to jest w Polsce, ale domyslam się ,że też by Cię nie wpuscili). 

Dbaj o siebie a o poważnym treningu pomysl za 2-3 lata. 

Ps. zły dział :P

Powiedzmy, że kiedyś już tu byłem <3/ Ryuozaki pozdrawia  :3

Opublikowano

"Domowym zaciszu"? Czyli np. mogę robić brzuszki (10  np. 5 serii przerwa 1 min)

Jeżeli tak to jakby ktoś mógł to poproszę najlepszy harmonogram ćwiczeń.

Z brzuszkami pompkami etc.

Opublikowano

przez 2 tygodnie rób co dwa dni pompki potem już możesz robić codziennie,  możesz robić 5 serii i w każdej serii ile dasz rade, ale możesz też użyć programów takich jak :

http://www.100pompek.pl/

to już od Ciebi zależy.

<>

Opublikowano

"Domowym zaciszu"? Czyli np. mogę robić brzuszki (10  np. 5 serii przerwa 1 min)

Jeżeli tak to jakby ktoś mógł to poproszę najlepszy harmonogram ćwiczeń.

Z brzuszkami pompkami etc.

Rób tyle ile jestes w stanie. Nie możemy Ci dać jakiegokolwiek harmonogramu, bo do tego musiałbys mieć jakis cel, typu, przybrać iles kg masy mięsniowej w 3 miesiące, czy cos. A jak już ustalilismy - To jeszcze nie ten wiek. 

Dbaj o dietę, ruszaj się (przede wszystkim biegaj), jeżeli odczuwasz potrzebę, to zobacz ile jestes w stanie zrobić brzuszków/pompek i stopniowo zwiększaj te ilosci i tyle. Więcej nie potrzebujesz. Uwierz mi ;p

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)

Temat raczej jest już do zamknięcia.

Opublikowano

Brzuszki to raczej na kaloryfer niż na mięśnie :P Ale takie ćwiczenia bardzo dobrze zrobią każdemu. Można nauczyć się systematyczności.

Opublikowano

Brzuszki to raczej na kaloryfer niż na mięśnie :P Ale takie ćwiczenia bardzo dobrze zrobią każdemu. Można nauczyć się systematyczności.

Przepraszam, a czym innym jest kaloryfer jak nie mięsniami brzucha? LOL. Jednak Skrillex na avatarze robi swoje :D 

Opublikowano

Przepraszam, a czym innym jest kaloryfer jak nie mięsniami brzucha? LOL. Jednak Skrillex na avatarze robi swoje :D

Haha, czytam tak przelotnie, masz rację xD

Opublikowano

W tym wieku możesz sobie śmiało ćwiczyć z własnym ciężarem. robić pompki itp. reszta to to co jesz. zacznij dobrze jeść ( nie mówię tutaj o picu mleka tylko o czymś na rodzaju diety) to się poprawisz :)

ravensygna.png
Opublikowano

Siłownia nie hamuje wzrostu ludziska. Polecam zapoznać się z jakimiś artykułami, badaniami odnośnie tego, a nie pierdolić na lewo i prawo jakieś nieuzasadnione mity. 

Jeśli chcesz ćwiczyć na siłce to śmiało, ale zabierz się do tego z głową - najlepiej pod okiem kogoś doświadczonego. A jak nie chcesz jeszcze na siłkę to polecam trening domatora. Ciekawą alternatywą jest również kalenistyka :)

1317454587-U195480.png

Opublikowano

Siłownia nie hamuje wzrostu ludziska. Polecam zapoznać się z jakimiś artykułami, badaniami odnośnie tego, a nie pierdolić na lewo i prawo jakieś nieuzasadnione mity. 

Jeśli chcesz ćwiczyć na siłce to śmiało, ale zabierz się do tego z głową - najlepiej pod okiem kogoś doświadczonego. A jak nie chcesz jeszcze na siłkę to polecam trening domatora. Ciekawą alternatywą jest również kalenistyka :)

Ale bez trenera itd. może sobie łatwo pouszkadzać stawy i ścięgna które nie są jeszcze pełne. Jeśli robiłby to z kimś, kto ma doświadczenie to nic nie stoi na przeszkodzie.

Opublikowano

Tak? To widzę że mało wiesz :D. Wystarczy regularne (zbyt duże ofc) obciążenie na kręgosłup (Czyt. plecy) żeby faktycznie miało to wpływ. A w wieku 13 lat to nawet 20kg może być zbyt dużym obciążeniem dla kręgosłupa ;)

Opublikowano

Tak? To widzę że mało wiesz :D. Wystarczy regularne (zbyt duże ofc) obciążenie na kręgosłup (Czyt. plecy) żeby faktycznie miało to wpływ. A w wieku 13 lat to nawet 20kg może być zbyt dużym obciążeniem dla kręgosłupa ;)

Masz, obejrzyj sobie http://www.youtube.com/watch?v=ve2Efp8xkP4 i wyjaśnij mi jeszcze raz dlaczego siłownia hamuje wzrost

1317454587-U195480.png

Opublikowano

Nie zwalnia wzrostu, ale może skrzywić kręgosłup, co jest łatwiejsze podczas dojrzewania niż później. A to już szkodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...