Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowa karta graficzna

sebosebosca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na początku podam aktualną specyfikę mojego komputera:

Procesor: Intel Pentium E5400 2 rdzeniowy 2,70GHz

Karta graficzna: ATI RADEON HD 4350 512MB

Płyta główna: Foxconn G31MX Series

Ram: 2x2GB / razem 4GB

System operacyjny: Windows 7 ultimate 64bit

Zasilacz: w chwili obecnej nie pamiętam dokładnej mocy, ale ok. 400-450W firmy Delta,

teraz przejdę do rzeczy.

A więc chciał bym zamienić obecną kartę graficzną na używanego Radeona 7850 DDR5 2GB,

jednak zbyt pochopnie nie chcę wydawać 500 zł bez fachowej wiedzy, chciał bym wiedzieć głównie czy opłaca mi się zainwestować w taką kartę? Czy pozostałe podzespoły współpracowały by w normie z nową kartą graficzną? Oraz czy taka zmiana nie uszkodziła by nic w komputerze?

Zależy mi na tej karcie głównie do gier, np. pytałem się co mogę zrobić by zwiększyć fps'y w bf 3 to polecono mi kupno używanego radeona 7850 dzięki czemu bf 3 podobno ma działać na ultra, a bf 4 na high, co było by dla mnie bardzo korzystne, gdyż aktualnie nie zachwyca mnie granie na rozdzielczości 800x600 z najmniejszymi ustawieniami graficznymi i bieganiem z 20-25 fps'ami.

Ja może chcę...

Ale nie wiem jak komputer chcę, chciał bym poznać waszą opinię na temat takiej wymiany czy opłaci mi się wydawać taką sumę na w/w kartę graficzną.

Opublikowano

według: http://www.foxconnsupport.com/cpusupportlist.aspx?type=mb&model=G31MX-K&cputype=

moja płyta powinna obsłużyć ten procesor: http://allegro.pl/procesor-intel-q6600-core-2-quad-4x3-2-ghz-slacr-i4232837256.html

i dajmy wydam te 200zł na procesor + 500 za kartę graficzną, czy to będzie dobre połączenie? czy jeszcze coś wymienić?

Jeszcze jutro zobaczę co da wymiana obecnej karty na GTS450 pożyczonego od kolegi.

/Jednak nie, zasilacz nie uciągnie 400W :/

Opublikowano

Ok, karta jest za 130zł biorę odpaliłem na niej bf'a to od razu na średnio-wyoskich 1024x768 na mapce 64 os. miałem po 25-40 fps, tylko teraz pozostaję sprawa procesora, jaki najbardziej polecił byś kupić?

Opublikowano

Już Ci napisałem, skoro MOBO obsługuje C2Q to kup np. Q6600, rewizja G0 jeśli masz zamiar podkręcać, bo do 3,0ghz dawały radę. Ale 120zł to według mnie granica, bo już w tej cenie można mieć używanego Pentiuma, ale wiadomo, to zmiana podstawki. Jak bardzo CI zależy i chcesz pozostał przy takiej konfiguracji na dłużej to 150zł możesz dać. 

Opublikowano

Myślę też nad zakupem nowej płyty głównej, która obsłuży do 8gb ramu, bo moja aktualna ma max 4gb i do tego przestarzałe DDR2, a widziałem DDR3 do 8gb po 200 zł max i do tego jakiś lepszy procesor do 200 zł.

Opublikowano

Myślę też nad zakupem nowej płyty głównej, która obsłuży do 8gb ramu, bo moja aktualna ma max 4gb i do tego przestarzałe DDR2, a widziałem DDR3 do 8gb po 200 zł max i do tego jakiś lepszy procesor do 200 zł.

Jak chcesz kupować to tylko nowa podstawka 1150 ew z używek 1155 pod warunkiem, że kupisz jakiegoś i3. 

Opublikowano

+

(Tutaj nie jestem pewien co do procesora, nie mogłem znaleźć na stronie w/w płyty głównej i nie jestem pewien czy obsłuży w/w procesor)

+

+ karta: gts 450

zasilacz: delta 400w

Opublikowano

771 /775
Procesor nie wejdzie Ci w płyte.

16GB ramu zbędne bo spokojnie 4 na początek (no chyba że do 300zł kupisz).

Karta graficzna gniot a zasilacz to czarna lista.

graphic.png
Opublikowano

Ok, napisze teraz twoim językiem: wydaj ku**a 3000 zł na nowego kompa jak ja i będzie git...

Karta gniot, a jakoś bf 3 działa mi na średnio-wysokich na 30-45 fps'ach po wymianie z mojego dawnego syfu, gdzie na najniższej rozdziałce i ustawieniach graficznych miałem ledwo 10-15 fps.

Zasilacz czarna lista...

Dziwne sprawdzałem nie ma go na znanej czarnej liście, a gdy potrzebowałem kiedyś pomocy to otrzymałem wiadomości na bardziej rozbudowanym forum komputerowym informacje, że mój zasilacz należy do jednej z lepszych marek.

Opublikowano

Nie wiem, kto tak doradził, ale pierdoły napisał. 

Na tym procesorze nie ugrasz w BF'a ani w sporą część innych gier. 

powiem Ci, że mam 3.5 gb ramu nvidia gtx 650 intel core 2 duo 2Ghz i BF 3 chodzi mi na średnich na 1600x1020 

Opublikowano

Ok szukam od nowa innego zestawu jakąś płytkę z socket mniejszym niż 1150 do 8gb ram obsługi, a następnie pod nią procesor, zasilacza i karty graf. nie wymienię, zasilacz dobry, komputer cicho chodzi i się nie przegrzewa jeszcze nigdy nie miałem sytuacji, by było choć lekko z nim coś nie tak, nawet po założeniu nowej karty.

Opublikowano

@up w ilu fpsach? Bo dla mnie stabilna gra zaczyna się na 50+ a nie żadne 30 bo na takim fps to dla mnie są 'klatki'. 

2xup zwracam honor pomyliły mi się modele, jednakże nie należy on do wybitnie świetnych i radził bym podpiąć coś markowego.

Jak napisałem wcześniej 30 fpsów to nie gra to ciągle oglądanie pokazu slajdów : ). Wiem bo to już przechodziłem.

Na twoim miejscu skupił bym się na wymianie platformy, nawet na używane i3+h61g3+4gb ddr3 i w tedy graj w bf'a.

graphic.png
Opublikowano

powiem Ci, że mam 3.5 gb ramu nvidia gtx 650 intel core 2 duo 2Ghz i BF 3 chodzi mi na średnich na 1600x1020 

Ja przerabiałem G860 z GTS 450 więc trochę słabsza karta i dużo mocniejszy procesor. BF powyżej 24 graczy niegrywalny (kiedyś inaczej to postrzegałem, spadki wykończył mnie do tego stopnia, że skończyłem z tą grą. Nawet na Q6600 było lepiej)

Delta robi komponenty dla Chiefteca, nie jest to wysoka klasa, ale lepsze niż jakieś LOGIC etc. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...