Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocena mojego zestawu

EN4X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/XuuDsb/

Po 1, system wziałem Windows 8.1 Professional  ale już widze że jest opcja tańsza o około 100 zł http://www.morele.net/microsoft-windows-8-1-32-64-bit-pl-dvd-box-wn7-00934-599372/

Po 2, zasilacz i chłodzenie nawet bez OC przy tej obudowie BITFENIX PRODIGY raczej musi być

Po 3, płyta główna. Dobra ona jest czy polecacie coś innego?

Opublikowano

Tak, koniecznie Windows, chociaż wiem że tam jest opcja ta o 100 zł za droga

Budżet - 4000 zł

Koniecznie tamtem zasilacz i obudowa, bo obudowa mi się podoba, zasilacz polecali na innym forum

Nie wiem jaka płyta główna

Rozbudowa mnie nie interesuje od razu mówię :)

Opublikowano

Procek 4690.

Pamięci bastila, albo kingston hyperx

dysk może być też wd blue 1tb.

Zasilacz przesadzony 550W starczy, też corsaira, i też z seri RM, jak ci się podoba.

Ten windows to jak kosa w plecy, bo mógłbyś ssd, które powinno być podstawą w takim sprzęcie.

hyperx 128gb lub samsung evo 840

Opublikowano

No co ty DELL? Niezbyt kojarze go z dyskami :D

Chyba lepiej kupić coś od lidera w dyskach HDD, a są nimi seagate i WD. Ale bardziej WD blue 1tb.

No i nie zapomnij o ssd które ci wyżej wymieniłem.

btw. luknij na ramy kingston hyperx black/blue/red series, kwestia gustu.

Opublikowano

Zrezygnuj z zakupu Fera 2, zasilacz zmień na G550M:

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Przyniesie Ci to ponad 200 PLN oszczędności. Dołóż tę kwotę do zakupu wydajniejszej karty graficznej:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290-4gb-gddr5-512-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9290-dc2oc-4gd5--631342/

Nie radzę jednak wsadzać jej do Prodigy. Spojrzałbym w stronę Corsaira 300R/500R lub nieco tańszych: Zalmana Z9 U3 lub Gladiusa M40.

Jeżeli chcesz otrzymać zestaw w całości, to nie zapomnij dodać do koszyka usługi montażu:

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/

i wpisać kod: O7SAKMMCBS

Opublikowano

Wiesz, jestem przeciwnikiem asrocka i msi, ponieważ sprzedają dużo trupów. Ale jak trafisz dobrze, to zaoszczędzisz i będzie ok.

Fera 2, to bardzo tani, i dobry cooler. Dobrze ci go polecili, bo chociaż nie będzie darł ryja jak box.

Jeżeli jesteś tak uparty przy 650W, to chyba muszę cię uświadomić. Że to niema sporego sensu.

Twój sprzęt, oczywiście dodając SSD i kartę dzwiękową, którą mógłbyś w przyszłości kupić. Wciągnie ledwo 400W(przy maksymalnym obciążeniu).

Weź tego korsarza, ale 550W.

Za cenę tych 100W których i tak nie wykorzystasz, kupisz lepszy procek, i5-4690

Opublikowano

@LeXuS

Dlatego biorę chłodzenie, żeby była mniejsza temperatura a po prostu ta obudowa mi się podoba
Polecasz jakieś ładne obudowy pod standart ATX lub mATX ?

Gdzie mam kupować? Morele czy komputronik? Jeden gość pisał że na  morele dostał lekko rozpakowane pudełko od R9 290 więc nie wiem czy ten sklep nie oszukuje

Opublikowano

Oczywiste ze morele :) Oni nie oszukuja -,-

Opublikowano

Ten bit colosus, wydaje jakoś ciepłe obudowy.

1 lepszy test

http://www.bit-tech.net/hardware/cases/2010/09/14/bitfenix-colossus-review/3

@LeXuS

Dlatego biorę chłodzenie, żeby była mniejsza temperatura a po prostu ta obudowa mi się podoba
Polecasz jakieś ładne obudowy pod standart ATX lub mATX ?

Gdzie mam kupować? Morele czy komputronik? Jeden gość pisał że na  morele dostał lekko rozpakowane pudełko od R9 290 więc nie wiem czy ten sklep nie oszukuje

Sam polecę corsair 300R, bo ją mam, a długo wybierałem tą idealną.(czysta, cicha, solidna i chłodna tylko wygląd nie jest tak odważny jak te co wyżej podałeś)

Komputronik ma drogo, lecz dbają o klientów. (ceny są kosmiczne)

Morele ma bardzo tanio, ale jakość supportu jest słaba. Wystarczy że dokładnie zapoznasz się z ich regulaminem, abyś potem nie był zdziwiony, i będzie ok. Ostatnio ktoś się zalił, że mu nie przyjęli 780 na gwarancje, i wcisnęli że to on rozwalił, a takich przypadków bardzo dużo jest w przypadku morele.

Agito w sumie nie tak drogo, support też nie lepszy od morele, chodź mają luźniejszy regulamin gwarancji/zwrotów i da radę się z nimi dogadać. No i mają dodatkowo, dużo opcji gwarancji do kupienia. Nawet jak ci ukradną komputer czy kawą zalejesz i go spalisz.

Ogólnie to chyba każdy bardziej rozkręcony sklep ma problemy z supportem.

Pamiętaj, aby robić screeny/zdjęcia wszystkiego, nawet jak sprzęt przyjdzie, coś się nie podoba, cykasz fotki, z każdej strony, i każdego defektu.

Opublikowano

15 postów i nikt nie zauważył, że autor nawet płyty głównej w tego Prodigy nie włoży, no kurwa ludzie Wy w ogóle czytacie na co odpowiadacie?

Autorze, do zestawu za takie pieniądze lepiej wybrać standardowego ATX. Wybierz sobie obudowę jaka Ci się podoba, albo kilka to się coś konkretnego pod nią poradzi.

Opublikowano

A ty czytasz? Ten prodigy to piekarnik którego mu odradziliśmy, i autor się zastanawia aktualnie nad inną puszką.

Chyba że mówisz o audigy, ale posiada 1 dostępny slot, którego nie przysłoni gpu.

W takiej cenie niema sensu dopłacać do atx'a jeżeli i tak już ma wystarczająco obkrojone podzespoły. mATX'y aktualnie lepiej wychodzą od atx'ów, więc po co przepłacać za format, który mu się nie przyda?

@down

To niech poinformuje nas o tym, że mu w chuj na tym zależy, że chce gotować wszystkie podzespoły, to mu doradzimy inaczej.

"bo nie złoży"

Gdzie, kto, jak i kiedy?

Opublikowano

A ty czytasz? Ten prodigy to piekarnik którego mu odradziliśmy, i autor się zastanawia aktualnie nad inną puszką.

Odradzaliście "bo piekarnik", a nie "bo nie złoży", a to jednak różnica. Bo jeśli jednak będzie chciał postawić na swoim to kupi tego prodigy, spróbuje zamontować, a tu zonk, nie da się.

@up

Jak już coś piszesz na moje odpowiedzi to pisz kolejny post, a nie edytuj ten co wisi nade mną. Nie mam zamiaru czytać po 5 razy Twoich postów, żeby sprawdzić czy coś Ci jeszcze na myśl nie przyszło.

Opublikowano

Jestem już zdecydowany na http://www.komputronik.pl/product_picture/6/OBBITFCOLOBLACKGR/BitFenix_Colossus_Big_Tower_czarna_GREEN_RED_LED_bez_zasilacza-9fe3581b.png BitFenix Colossus mimo że kosztuje 660 zł.

I faktycznie ta BitFenix Prodigy była trochę problematyczna ale temat jest już nieaktualny.

@Jackraymund: Widzę że temperatura karty graficznej jest w porządku, ale gorzej wygląda z procesorem z tego Twojego linku. Czyli mam się zainteresować chłodzeniem tak?

@Velociraptorus: Dzięki za uwagę co do Prodigy

Opublikowano

@Jackraymund: Widzę że temperatura karty graficznej jest w porządku, ale gorzej wygląda z procesorem z tego Twojego linku. Czyli mam się zainteresować chłodzeniem tak?

No, buda ma na froncie i na górze 230mm(czyli musiałbyś ściągnąć górną pokrywkę). Ale gdybyś miał problemy, mógłbyś kupić 120 na tył, a górę wyłączyć. Wg mnie taki system lepiej się sprawuje.

Obie temperatury, na cpu i gpu to katastrofa. Ale buda ogólnie obszerna, także jakbyś miał problemy z temperaturami to możesz dodatkowe wiatraki domontować.

A chłodzenie... Dobrze jest najpierw sprawdzić możliwości procka, a dopiero potem się nim zainteresować. Ogólnie dobre coolery to macho lub macho 120, tanie, wydajne i ciche.

Lecz jeżeli byś stanął na 4.3ghz to wtedy fera 2 by dała sobie z nim rade.

Z droższych to rajintek lub BQ drk3.

@niżej nic sensownego nie wyczytacie

Jak już coś piszesz na moje odpowiedzi to pisz kolejny post, a nie edytuj ten co wisi nade mną. Nie mam zamiaru czytać po 5 razy Twoich postów, żeby sprawdzić czy coś Ci jeszcze na myśl nie przyszło.

Jakbym coś więcej naskrobał to bym wysłał następnego posta, bez sensu nabijać posty i spamować w czyimś temacie.

@down

Czy ja ci kazałem coś pisać? Nikt nie wspomniał, o tym że jego mobo nie wejdzie, bo od razu mu budę odradziliśmy, a autor się zgodził...

Dlatego jeżeli chodzi o takie pogawędki, będę edytował i nie śmiecił niepotrzebnie tematu.

@Edit

odpisałem ci na twoje zadane pytanie "A co miałem więcej pisać?", NIE NIC CI NIE KAZAŁEM!

Jeżeli autor zmienił zdanie, to po co mam się produkować, dla zwykłego gracza? I chwalić się tym, "ooo odkryłem że format płyty będzie mniejszy, muszę mu o tym napisać, ale chuj mnie to interesuje że i tak on nie chcę tej obudowy". Na pewno bardzo przydatna informacja

Nie widzę sensu rozmowy z tobą, bo marudzisz tutaj o dupie marynie, a jeżeli ktoś chciałby zestaw to by napisał temat, albo przeczytał cały temat, i się dowiedział co jest nie tak.

@Edit2

dopiero teraz sie zorientowałeś? w sumie... lepiej później niż wcale :D

Opublikowano

Jakbym coś więcej naskrobał to bym wysłał następnego posta, bez sensu nabijać posty i spamować w czyimś temacie.

A co miałem więcej pisać? Normanie napisałem, że przez kilkanaście postów nikt nawet nie wspomniał autorowi, że nie złoży do kupy tego co początkowo sam wymyślił.

EDIT

A czy Ty mi musisz coś kazać? Jakiś guru tutaj jesteś? No raczej nie. Odradzaliście budę, ok, ale jak już pisałem - nikt nie wspomniał o braku kompatybilności, a jakby autor jednak znów zmienił zdanie na swoje pierwotne, kupił taki zestaw i by go nie zmontował. O takich rzeczach, nawet jeśli autor decyduje się wstępnie na coś innego i tak trzeba powiedzieć. Nawet ktoś inny zajrzy do tego tematu, pierwotny zestaw autora mu się spodoba, kupi taki i też go nie zmontuje i potem będzie płacz, że przecież na forum taki zestaw był i nikt nie mówił, że części do obudowy nie pasują. To tyle w tym temacie.

EDIT2

No i po co ja się wdaje w dyskusję z dzieckiem... ehh szkoda mojego czasu.

EDIT3

No wiesz, myślałem, że jak rozmawiam z osobą mającą 17 lat to już jakby z dorosłym, ale widać jednak płonne me nadzieje.

Opublikowano

@Velociraptorus
Raczej tą zielono-czerwoną, a co? Biała z niebieskim-czerwonym mi się nie podoba, natomiast czarna z niebieskim-czerwonym gorzej niż czarna z zielonym-czerwonym. I jeszcze raz dziękuję że zauważyłeś tą niekompatybilność, ale temat tamtej obudowy zamykam.

@jackraymund
http://www.komputronik.pl/product/208283/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/BitFenix_Spectre_PRO_czarny_140mm.html

Ten wentylator na tył bedzie dobry? Zerknij :)

Myslałem nad tym chłodzeniem

http://www.komputronik.pl/product/213643/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Thermalright_HR_02_Macho_120_Rev_A.html

z tym że nie zamierzam kupować procka i5-4670K tylko normalne i5-4670
Czy w związku z tym to chłodzenie radzicie mi odrzucić czy też dołożyć do kompa, no bo temperatury w środku najniższe nie będą, ale lepiej to wygląda niż w mojej 1 obudowie którą chciałem mieć czyli BitFenix Prodigy

Opublikowano

Czyli jak rozumiem to procesora nie zamierzasz podkręcać? Jeśli tak to i5 4670 nie warto brać. Zamiast tego lepiej wziąć i5 4590, 200 MHz niższe taktowanie, a ~70 złotych w kieszeni.

Opublikowano

No tak jak nie kręcisz.

To nawet ten wiatrak niepotrzebny, ale jeżeli chodzi o nie, to bardziej coś od enermax'a.

http://techplanet.pl/produkty/wentylatory/enermax-tb-silence-uctb14b-140mm,41780.html

Cooler stanowczo za mocny. Fera 2, tylko aby nie było tak głośno jak w przypadku box'a.

Sam zobacz.

macho 120 + corsair 300R + 4770k na stocku.(po 20 minutach, 65 stopni, w grze nie udało się dobić nawet 50)(cooler i buda były ustawione na jak najniższe obroty)

http://screenshooter.net/5902693/jomswmq

No i procek ten co kolega wyżej wymienił 4590 ze względu na nową serię. Możesz odpłacić za te 200mhz, 70zł za 4690, ale to jak uważasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...