Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komp do 5k

szymon1600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę zakupić kompa do gier pod OC - a gierke BF4.
Mam do przeznaczenia 4,5/5k :) 
Chciałbym, aby komp zawierał SSD i w ogóle, żęby się nie spalił po OC

Pozdrawiam

Opublikowano

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition 3GB DDR5 384bit (1071/6008)

XFX Black Edition 650W Modular 135mm 80+ Gold

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Liteon iHAS122 SATA (black)

Crucial M500 120GB (500/130MB/s)

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/

Fractal Design ARC R2 Window Midi Tower (b/z)

bequiet! Dark Rock 3

Razem: 5017 zł

Możesz także wymienić kartę graficzną na 

MSI GeForce GTX 780 TwinFrozr OC 3GB DDR5 384bit (954/6008)

Razem: 4897zł

i7-4770k jest KOMPLETNIE nieopłacalny do gier. 400 zł różnicy od i5-4670k a po oc ledwie 2 fps więcej. Zależy także od gier - niektóre gry wykorzystują 8 wątków. Jednakże można je wymienić na palcach u jednej ręki. W BF4 będzie to 2-4 fps więcej. Tak czy siak będziesz grał na ultra przy rozdzielczości 16:9.

@Edit: Pamiętaj także, że szybkość zapisu (write) ma się nijak do wydajności systemu a SSD ma się nijak do wydajności gier. 

@Edit2: Płyty główne (mobo) z serii Gaming to tylko strata pieniędzy.

@Edit3: A, właśnie. Pamiętaj, że procesor czy karta graficzna nie jest najważniejsza w komputerze. Biorąc zestaw u góry nie wykorzystasz niektórych części (np. mobo, które jest stworzone pod SLI), bierzesz gorszy zasilacz i ogólnie jest tam mnóstwo przepłaconych i/lub budżetowych podzespołów. 

Pamiętaj także, że przy kartach GHz edition często słychać o różnych awariach. Tak czy siak, nie ważne który zestaw weźmiesz, każdy pociągnie BF4 na ultra przy 16:9 ale nasze zestawy różnią się awaryjnością, ceną oraz jakością wykonania. A jeżeli gdzieś w tekście pisałem o bf3 to oczywiście chodziło mi o bf4. 

Jeżeli weźmiesz zestaw u góry to zmień SSD i HDD na to co ja podałem. Za resztę odpowiadasz sam. 

@Edit4: SSD w górnym zestawie możesz także zmienić na Crucial M550, szybszy o 30 read i 130 write za taką samą/podobna cenę.

@Edit5: W zestawie na górze nie ma coolera CPU, bez niego będą wysokie temperatury - nie radzę robić OC przed zakupieniem np. Thermalright HR-02 Macho Black-White lub Dark Rock 3.

b1zvsj.jpg

Opublikowano

bequiet! Dark Rock 3

i7-4770k jest KOMPLETNIE nieopłacalny do gier. 400 zł różnicy od i5-4670k a po oc ledwie 2 fps więcej. Zależy także od gier - niektóre gry wykorzystują 8 wątków. Jednakże można je wymienić na palcach u jednej ręki. W BF4 będzie to 2-4 fps więcej. Tak czy siak będziesz grał na ultra przy rozdzielczości 16:9.

@Edit: Pamiętaj także, że szybkość zapisu (write) ma się nijak do wydajności systemu a SSD ma się nijak do wydajności gier. 

@Edit3: A, właśnie. Pamiętaj, że procesor czy karta graficzna nie jest najważniejsza w komputerze. Biorąc zestaw u góry nie wykorzystasz niektórych części (np. mobo, które jest stworzone pod SLI), bierzesz gorszy zasilacz i ogólnie jest tam mnóstwo przepłaconych i/lub budżetowych podzespołów. 

Pamiętaj także, że przy kartach GHz edition często słychać o różnych awariach. Tak czy siak, nie ważne który zestaw weźmiesz, każdy pociągnie BF4 na ultra przy 16:9 ale nasze zestawy różnią się awaryjnością, ceną oraz jakością wykonania. A jeżeli gdzieś w tekście pisałem o bf3 to oczywiście chodziło mi o bf4. 

Jeżeli weźmiesz zestaw u góry to zmień SSD i HDD na to co ja podałem. Za resztę odpowiadasz sam. 

@Edit4: SSD w górnym zestawie możesz także zmienić na Crucial M550, szybszy o 30 read i 130 write za taką samą/podobna cenę.

@Edit5: W zestawie na górze nie ma coolera CPU, bez niego będą wysokie temperatury - nie radzę robić OC przed zakupieniem np. Thermalright HR-02 Macho Black-White lub Dark Rock 3.

A ja się zastanawiam, co ma sam FORMAT obrazu do wydajności, bo już któryś raz to piszesz. 16:9 to również 1366x768, ale on akurat na ultra pogra bez problemu w 1920x1080.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

A ja się zastanawiam, co ma sam FORMAT obrazu do wydajności, bo już któryś raz to piszesz. 16:9 to również 1366x768, ale on akurat na ultra pogra bez problemu w 1920x1080.

Oczywiście chodziło mi o 1920x1080. Tyle, że patrząc się na zestawy podane przez ciebie zastanawiam się - kto tobie dał mentora? Ile ludzi już przepłaciło przez twoje marne zestawy? Ilu ludziom już nie działają podzespoły?

b1zvsj.jpg

Opublikowano

up@ Lepiej wyjdz wogóle z mpc forum bo twoje zestawy i porady są do dupy. i co ty pierdolisz ze zestawy Kicława sa przepłacone? Głupoty pleciesz... Sam składasz kurwa jakies zjeby np. Dark Rock 3 ... Lepiej wziąść rajitka nemesis... Zasilacz za 420zł?! Lepiej wziąść http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-m1-650w-psu-80plus-bronze-modular-4xpeg-spc089-584920/ ... Płytę lepiej wziąśc od MSI <Pierdoły piszesz że seria gaming to strata kasy> http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g43-lga1150-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g43-haswell-581869/... Co to za sklep wgl jest? O wiele lepsze jest morele net wszystko idzie sprawnie, kazdy kilent moze byc pewien tego że bedzie potraktowany GODNIE xD Ale naprawde szaczun dla nich :) Wiec grzeczniej powiem spierniczaj stąd ;)

Opublikowano

bequiet! Dark Rock 3

Branie i7 ma sens, w przyszłości gry będą wykorzystywały więcej niż 4 wątki. Pozatym łatwiej wymienić karte graficzną lub dokupić druga niż wymienić procesor.

Opublikowano

Branie i7 ma sens, w przyszłości gry będą wykorzystywały więcej niż 4 wątki. Pozatym łatwiej wymienić karte graficzną lub dokupić druga niż wymienić procesor.

Nie, nie będą. Twórcy straszą wykorzystywaniem więcej niż 4 wątków od 2005. Aktualnie bardzo mało gier wykorzystuje to. Nie warto bawić się we wróżki w tej branży.

@L0X0S K.O.M.P

Dajesz zjebany zasilacz. Mówisz, że ESC jest zjebane. Wg. ciebie seria Gaming jest dobra. Nie ma sensu dyskusji z tobą.

mig237.jpg

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Tyle, że patrząc się na zestawy podane przez ciebie zastanawiam się - kto tobie dał mentora?

Hejter z parasolką typowe ...

Ile ludzi już przepłaciło przez twoje marne zestawy? Ilu ludziom już nie działają podzespoły?

Jeszcze nie było takich przypadków.

Dlaczego w swoim zestawie dałeś haswell a nie haswell refresh?

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Haswell Refresh z odblokowanym mnożnikiem już wyszły? Podobno 10 czerwca miały wyjść.

Hejter z parasolką typowe ...

Co z tego, że mam parasolkę? Na mpc siedzę od 2011.

Jeszcze nie było takich przypadków.

Nie wiesz o tym. Większość ludzi pytających się w tym dziale to 1 postowe konta, które już nigdy więcej tutaj nie przychodzą.

@Edit:

Sorry, od 2011. Rok czasu siedziałem na forum bez konta a moje pierwsze konto było założone na początku 2012.

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Haswell Refresh z odblokowanym mnożnikiem już wyszły? Podobno 10 czerwca miały wyjść.

Co z tego, że mam parasolkę? Na mpc siedzę od 2011.

Nie wiesz o tym. Większość ludzi pytających się w tym dziale to 1 postowe konta, które już nigdy więcej tutaj nie przychodzą.

@Edit:

Sorry, od 2011. Rok czasu siedziałem na forum bez konta a moje pierwsze konto było założone na początku 2012.

Więc jak mówisz, nie lepiej by było zaczekać z kupnem do połowy czerwca?

To że piszą tu osoby z nowo założonym kontem świadczy o tym, że skądś dowiedzieli się o tym, że mogą tu otrzymać prawidłową odpowiedź, nie poszli na inne fora założyć konta, tylko zostali tu. To, że nie wracają świadczy tylko o tym, że nie mają problemów z nowym komputerem ;)

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Więc jak mówisz, nie lepiej by było zaczekać z kupnem do połowy czerwca?

To że piszą tu osoby z nowo założonym kontem świadczy o tym, że skądś dowiedzieli się o tym, że mogą tu otrzymać prawidłową odpowiedź, nie poszli na inne fora założyć konta, tylko zostali tu. To, że nie wracają świadczy tylko o tym, że nie mają problemów z nowym komputerem ;)

Po prostu myślą, że na forum o grach znają się na tym. Sorry, ale niestety to nie jest prawda.

Na Haswell Refresh można czekać, ale nie trzeba. Tak naprawdę to nic ciekawego nie wnoszą oprócz tej pasty termoprzewodzącej (nie pamiętam jak to się nazywa...).

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Po prostu myślą, że na forum o grach znają się na tym. Sorry, ale niestety to nie jest prawda.

Na Haswell Refresh można czekać, ale nie trzeba. Tak naprawdę to nic ciekawego nie wnoszą oprócz tej pasty termoprzewodzącej (nie pamiętam jak to się nazywa...).

Ja bym na procka zaczekał.

Co do tej myśli "na forum o grach znają się na tym. Sorry, ale niestety to nie jest prawda." 

Gdzieś pod koniec wakacji, początku roku szkolnego w 2013 była tu osoba z budżetem 120k i nie był to troll, ostatecznie komputer kupiła, nawet zdjęcie wysłała.

Niepotrzebnie się dyskusja wywiązała. Koniec.

Do autora.

Zaczekałbym do połowy czerwca. 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRejzz

proszę cię przestań się ośmieszać, po prostu posiedź w tym dłużej. Bo co krok wciskasz ludziom śmieci, w dodatku opierasz się na wiedzy z benchmarka(śmiech xDD). Sorka ale tam moderatorzy to propaganda 16 latków, którzy wciskają na siłę gówno.

Czekaj na refresha!one!one!one

Skończ. Proszę cię. Informuje prawie każdego o tym w każdym temacie jaka jest różnica. A ty mówisz że tylko pasta termoprzewodząca?:DD Co krok potykasz się o swój brak wiedzy w temacie sprzętu.

Intel w pewnym stopniu przeprasza za jakość aktualnych 4770k i 4670k, które się fatalnie kręcą. Większość staje 4.3ghz, na batchu L31x, standardem był 4.5ghz. Aktualny batch L33x musisz mieć takiego farta, aby wtrafić 4.5ghz, jak 4.8ghz na L31x

1. gluciora zmieniają

2. Napięcie będzie można zarzucić o 0.02 więcej na 24/7. Czyli 1.4 spokojnie.

3. 4.4ghz na stocku, czyli 5.0 spokojnie wrzucamy, w dodatku na powietrzu. Ile max wyciągniemy? się okaże :)

@Edit

jeszcze tutaj są informacje na temat zmian

http://pclab.pl/temat/Intel.Devils.Canyon,58003

Sam oddałem 4770k, i czekam już 2 miechy na niego, bo sądzę że warto.

Intel już coś na fanpage, pisze o nowościach, także jak kolega wyżej napisał, do połowy czerwca powinny już być.

btw. kogo obchodzi ile siedzisz na tym forum i ile masz postów? czy to jest wyznacznik fejmu/wiedzy? mhm....

@down

jeszcze dodatkowo czekać miesiąc na recke? :D Jak go zamontuje to postaram się zrobić reckę o nim, czy warto :)

nawet nie patrzyłem szczegółowo na jego zestaw bo szkoda było na to czasu.

Jeżeli chodzi o gtx'y to albo MSI, albo Asusa, albo ZOTAC'a. Zależy jakie i czy są.

Gigabyte po prostu jest słabe jeżeli chodzi o układy GPU, tutaj niema co na ten temat dyskutować :)

Sam już spotkałem 4 osoby z głośnymi cewkami w tym układzie.

Opublikowano

UP: To sobie poczekasz, bo Devili na razie nie widać na horyzoncie. Nie wiem, czy można brać na serio zapowiedzi Intela. Lubią dementować różne wcześniejsze oficjalne informacje. Poczekajmy do pierwszych testów z oceną możliwości OC. Jak słyszę o kupowaniu Pentiumów K to mnie krew zalewa, ale to tak na marginesie ;)

Pierwsze co zmieniłbym w zestawie Rejzz'a to 780-tke produkcji Gigabyte. Akurat użytkownikowi jednego z dużych forów trafiły się dwa egzemplarze o zerowych możliwościach OC, piszczących cewkach i głośnym układzie chłodzenia. Gigabyte w ostatnim czasie styka się z czarnym PR'em ;)

W tej cenie znajdziesz, moim zdaniem świetnego GTX 780 z chłodzeniem DCUII:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-780-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dp-dvi-box-gtx780-dc2oc-3gd5-598189/

Gdyby nie serwis tej firmy, to powiedziałbym że jest to propozycja bliska ideału - zakładając cenę, możliwości i kulturę pracy.

Opublikowano

Wy się tu produkujecie, a autor napisał jednego posta i sobie poszedł.

Tak poza skrzynką to autorze w jakiej rozdzielczości pozwala grać Twój monitor? Potrzebujesz w tej cenie coś oprócz jednostki centralnej? System? Klawiatura? Mysz? Głośniki? Słuchawki? Coś jeszcze innego?

Opublikowano

gtx 780, od asusa, albo msi.

Lepsze sterowniki od radeona, dla gracza w sam raz.

Mantle niby zwiększa fpsy, ale przy tym jakość spada.

Nvidia często aktualizuje profile które dodają fpsy do gier.

Opublikowano

No to w takim razie proponuję taki zestaw

CPU http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770k-3-5ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i74770k-546532/

MOBO http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-extreme4-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-z97-extreme4-640920/

RAM http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

CASE http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-300r-compact-black-cc-9011014-ww-451034/

DVD http://www.morele.net/asus-drw-24f1st-e-green-24x-sata-drw-24f1st-blk-b-as-oem-567728/

HDD http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/

SSD http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m500-120gb-sata3-2-5-500-130-mb-s-7mm-9-5mm-adapter-ct120m500ssd1-pk01-575942/

Cooler http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-black-white-fm1-am2-am3-am3-lga775-lga1155-lga1156-lga1366-lga2011-tr131-517030/

PSU http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g650m-650w-modularny-80-bronze-rs-650-amaa-b1-629139/

GPU http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-780-amp-edition-zt-70203-10p-603895/

Razem 5017

Masz tutaj 8-wątkowego odblokowanego Core i7 najnowszej generacji (jeśli chcesz możesz poczekać na i7 4790k), dobrą płytę główną z mocną sekcją zasilania, 8 GB pamięci RAM, przestronną i bardzo dobrze wykonaną obudowę, szybki dysk 1 TB, szybki i tani SSD 120 GB, dość ciche i wydajne chłodzenie na procesor, mocny i bardzo dobry elektrycznie zasilacz oraz mocno podkręconą firmowo kartę graficzną, którą jeśli w ciągu 28 dni od zakupu zarejestrujesz na stronie producenta to otrzymasz 5-letnią gwarancję.

PS

Monitor, który wybrałeś jest jak najbardziej ok.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/
to ta usługa.
Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz
O44Y129AC8
i naciśnij obok wyślij to koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asusa, dokładnie taką
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...