Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer, Monitor, słuchawki, myszka, klawiatura - co kupić?

Niktos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako iż ostatnio mam fundusze to zamierzałem się do kupna klawiatury, myszki, monitora, słuchawek i komputera. Potrzebuję waszej pomocy w wyborze sprzętu jako, iż jestem zielony.

Planuję kupić klawiaturę mechaniczną w granicach +/- 350 zł, (nie musi być koniecznie mechaniczna, ważne żeby była dobra)

Myszka najlepiej jak by miała regulację dpi. Zależy mi na tym żeby myszka była "duża" i wpasowywała się w dłoń. +/- 300 zł

Monitor najlepiej żeby był tani a dobry, nie musi być zaraz najlepszy, musi obsługiwać roździelczość 1920x1080 (obecny maks 1240x1024, dlatego chcę zmienić)

Słuchawki mogą być bez mikrofonu, zależy mi na dobrej jakości dźwięku. +/- 300 zł (Nie gram zbyt często w fpsy.)

Co do komputera do +/- 2500 zł, z dobrą kartą dźwiękowa (ale bez przesady). Chciałbym pograć w nowsze gry.

A i chciałbym dodać, że nie przepadam za produktami firm, które produkują "wszystko" typu razer i płaci się więcej za sam znaczek.

Z góry dziękuję za każdą wypowiedź.

Opublikowano

Ile na monitor?

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

Ile na monitor?

Nie wiem sam, najlepiej żeby był w miarę dobry i nie drogi 500-600 zł

Opublikowano

Klawiatura - Roccat Isku 249zł 

Myszka - Roccat Kova 180zł / Kone 250zł 

Słuchawki - Creative Aurvana Live 180zł

Karta dźwiękowa - Xonar DG 95zł

Zresztą, masz tutaj zestaw komputerowy z PurePC za 2300zł + obudowa + wszystkie gadżety z monitorem, razem 4 koła. 

http://www.morele.net/inventory/info/UDcjjz/

Co do firmy roccat, używam ich produktów (myszka, klawiatura) i jakość jest adekwatna do ceny także bierz jak najbardziej :) 

lownfast

Opublikowano

Zamiast wydawać tyle na słuchawki poświęć część pieniędzy na kartę dźwiękową. Tutaj proponowałbym np. Xonara D1 lub DX (to samo z różnym wejściem) + słuchawki Shure SRH240. Nie są tak zamulone jak CAL, są też większe, wygodniejsze i podatne na modyfikacje. Mysz i klawa zostały podane.

Masz 2500 na PC + jaki budżet na monitor ? Z tańszych masz BenQ VW2245Z 

Opublikowano

Zamiast wydawać tyle na słuchawki poświęć część pieniędzy na kartę dźwiękową. Tutaj proponowałbym np. Xonara D1 lub DX (to samo z różnym wejściem) + słuchawki Shure SRH240. Nie są tak zamulone jak CAL, są też większe, wygodniejsze i podatne na modyfikacje. Mysz i klawa zostały podane.

Słuchawki Shure SRH240 kosztują 200-250 zł + Xonar D1-DX 200-250 zł, także szkoda mi trochę wydawać 500 zł na sam dzwięk, a kolega wyżej podał "jakąś" karte dzwiękową za 100 zł też xonar + słuchawencje za 180 zł, naprawdę opłaca mi się włozyć 2 razy więcej na sam dzwięk? Jest to opłacalne, dużo lepsze są efekty? Czy może wybrać ten zestaw co podał kolega wyżej?

Klawiatura - Roccat Isku 249zł 

Myszka - Roccat Kova 180zł / Kone 250zł 

Słuchawki - Creative Aurvana Live 180zł

Karta dźwiękowa - Xonar DG 95zł

Zresztą, masz tutaj zestaw komputerowy z PurePC za 2300zł + obudowa + wszystkie gadżety z monitorem, razem 4 koła. 

http://www.morele.net/inventory/info/UDcjjz/

Co do firmy roccat, używam ich produktów (myszka, klawiatura) i jakość jest adekwatna do ceny także bierz jak najbardziej :)

Co do myszek, lepiej kupić Roccat kova + za 240 zł czy kone xtd za 330 zł, widzę ze kone xtd ma więcej "bajerów", ale czy opłaca się dać te 100 zł więcej?

Opublikowano
Słuchawki Shure SRH240 kosztują 200-250 zł + Xonar D1-DX 200-250 zł, także szkoda mi trochę wydawać 500 zł na sam dzwięk, a kolega wyżej podał "jakąś" karte dzwiękową za 100 zł też xonar + słuchawencje za 180 zł, naprawdę opłaca mi się włozyć 2 razy więcej na sam dzwięk? Jest to opłacalne, dużo lepsze są efekty? Czy może wybrać ten zestaw co podał kolega wyżej?

Używanego Xonara D1/DX dostaniesz za ~150 zł, a wcześniej podany DG gra zupełnie jak nowe integry. Shure jak chcesz nówki to 200 zł spokojnie będzie, za używane 100-150. Będzie to zdecydowanie wszechstronniejsza opcja od Creative Aurvana Live!, które są zmulone, mają słabą przestrzenność itp. itd.

Możesz też kupisz tańsze słuchawki np. Superlux HD681B, lub po prostu same Shure bez karty dźwiękowej, są to słuchawki, które ładnie i głośno grają nawet z karty zintegrowanej.

Opublikowano

Używanego Xonara D1/DX dostaniesz za ~150 zł, a wcześniej podany DG gra zupełnie jak nowe integry. Shure jak chcesz nówki to 200 zł spokojnie będzie, za używane 100-150. Będzie to zdecydowanie wszechstronniejsza opcja od Creative Aurvana Live!, które są zmulone, mają słabą przestrzenność itp. itd.

Możesz też kupisz tańsze słuchawki np. Superlux HD681B, lub po prostu same Shure bez karty dźwiękowej, są to słuchawki, które ładnie i głośno grają nawet z karty zintegrowanej.

Niestety nie chcę kupować używanego sprzętu, mam złe wspomnienia, dlatego chciałbym kupić całkowicie nowy zestaw.

Opublikowano

Co do myszek, lepiej kupić Roccat kova + za 240 zł czy kone xtd za 330 zł, widzę ze kone xtd ma więcej "bajerów", ale czy opłaca się dać te 100 zł więcej?

Jeżeli nie używasz TC czyli tzw. "trój-klik" co jest szczególnie przydatne w fpsach to bierz Kone Pure, bo różni się od XTD tym że ma własnie ten przycisk :) na Kovie bodajże nie ma przycisku do zmiany dpi i trzeba robić to ręcznie (nie mam 100% pewności) reszta zależy od twoich indywidualnych upodobań, wygoda, wygląd i tak dalej. Co do słuchawek to popatrz jeszcze za sennheiser'ami. 

Jeżeli chodzi o klawiature i myszke itd. kupuj najlepiej z agito. 

lownfast

Opublikowano

Nie opłacalne karty dzwiękowe. Xonar dg, nie ustępuje im(często mówią że głos jest gorszy w D1 DX), dodatkowo ma wzmacniacz. Xonar dg jak integra? To że nie jest komercyjna, to nie znaczy że jest słaba. Jak chce skok jakości w porównaniu do dg, to już 400-500zł musiałby mieć w kieszeni.

32 ohmowe słuchawki, których nie ożywisz na integrze/ bez wzmacniacza... Skończ swoje sentencje na temat dzwięku, dziękuje.

@topic

to co podał kolega z xonarem wygląda ok. chodź mi budowa tej myszki nie odpowiada. Chodź mogę się mylić, jeżeli jest to claw grip, to poszukaj innej.

Szukaj palm gripa, jeżeli chcesz wygodę.

Opublikowano
Nie opłacalne karty dzwiękowe. Xonar dg, nie ustępuje im(często mówią że głos jest gorszy w D1 DX), dodatkowo ma wzmacniacz. Xonar dg jak integra? To że nie jest komercyjna, to nie znaczy że jest słaba. Jak chce skok jakości w porównaniu do dg, to już 400-500zł musiałby mieć w kieszeni.

No ja nie wiem. Znajomemu poleciłem DG, w porównaniu z ALC898 (wyłączone equalizery i wszystkie inne wspomagacze) różnica jest znikoma na CAL'ach. D1/DX za to nie słyszałem, jednak polecają je na forach i zachwalają jak na budżet ~150 zł (lepsza kontrola na dole, jasne brzmienie i detaliczność)

32 ohmowe słuchawki, których nie ożywisz na integrze/ bez wzmacniacza... Skończ swoje sentencje na temat dzwięku, dziękuje.

Nie wiem czego słuchałeś, CAL faktycznie grają jak szajs prosto z integry (mam jakąś starą VIA), za to moje Shure nie są takie zmulone i grają głośniej (a może po prostu wydaje mi się przez to, że nie są takimi mułami jak CAL).

Jak ma brać DG to lepiej żeby nie brał nic i dołożył do słuchawek, pc'ta lub odkładał na dobrego DAC'a ewentualnie kartę.

Po za tym nie odpowiedziałeś na pytanie autorze:

Za 2,5k możesz mieć zestaw w tym stylu, ewentualnie do drobnej korekty:

http://www.morele.net/inventory/info/nxFJNX/

Opublikowano

Trzymam wersje jackraymund  zdecydowanie Xonar DG wystarczy zresztą takie rzeczy jak słuchawki najlepiej dobierać pod siebie po własnych doświadczeniach bo słuchy i gusta są różne a w tym wypadku Faith tylko tym się kierujesz, co prawda Shure nie są złe ale w tej cenie jest akurat sporo możliwości i świat się nie zamyka na dwóch parach słuchawek, poza tym nie wywalał bym dużo kasy na kartę dźwiękową i tu zdecydowanie xonar DG wystarczy a autor tematu zapewne nie jest zagorzałym audiofilem i w zupełności zaspokoi to jego wszelakie potrzeby. 

lownfast

Opublikowano

Zgadzam się z tym, że to nie jedyne słuchawki oraz z tym, że gusta są różne. Mi akurat Shure przypadły do gustu - kto inny powie, że woli Superluxy, Takstary, AKG czy Aurvany. Ale co do karty zgodzić się nie mogę, jeśli nie jest wymagający to wystarczy mu dobra integra, jeśli jest to DG go nie zadowoli. Ale poczekajmy na jakąś opinię autora, może coś się wyjaśni lub nas nakieruje.

Opublikowano

No ja nie wiem. Znajomemu poleciłem DG, w porównaniu z ALC898 (wyłączone equalizery i wszystkie inne wspomagacze) różnica jest znikoma na CAL'ach. D1/DX za to nie słyszałem, jednak polecają je na forach i zachwalają jak na budżet ~150 zł (lepsza kontrola na dole, jasne brzmienie i detaliczność)

Polecają ją na forach? To poszukaj porównania osób które miały te 3 sztuki. Dziwne że każdy miał identyczne zdanie na ten temat, iż wersje wyżej to po prostu wersje komercyjne. Chciałem wydać 300zł, i po 2 dniach szukania, kupiłem DG, gdyż zachęcił mnie wzmacniacz i opinie owej karty. Obiła się jeszcze maya u5, ale usb mnie nie interesowało, gdyż może to wpłynąć na jakość.

Mam xonara dg i 898(z87-ud3h) + AKG k514 mkii, które łapią każdy detal. I niestety integra gra gorzej od xonara, nawet rozstrojone. Wystarczy że masz minimalny bas w swoich słuchawkach, to tego nie usłyszysz.

Dodatkowo, integra się dusi, gdy chcę napędzić swoje głośniki i jebnąć muzą na całą chatę.(logitech z323, żadna rewelacja, ale integra nie daje sobie z nimi rady, xonar z wyłączonym wzmacniaczem też :), ale wystarczy go włączyć i mogę zajebać na cały regulator, bez trzasków i zjadania pasma)

Opublikowano

Nie jestem żadnym audiofilem, ale jak już mam kupować to wolę później nic nie wkładać. Jeżeli to pomoże w wyborze czegokolwiek to słucham najczęściej metalu rocka, chociaż czasem lubię posłuchać dubstepu, popu, electro. Chciałbym, żeby dźwięk mi się nie "zlewał" . 

Nie wiem czego słuchałeś, CAL faktycznie grają jak szajs prosto z integry (mam jakąś starą VIA), za to moje Shure nie są takie zmulone i grają głośniej (a może po prostu wydaje mi się przez to, że nie są takimi mułami jak CAL).

Jak ma brać DG to lepiej żeby nie brał nic i dołożył do słuchawek, pc'ta lub odkładał na dobrego DAC'a ewentualnie kartę.

Po za tym nie odpowiedziałeś na pytanie autorze:

Za 2,5k możesz mieć zestaw w tym stylu, ewentualnie do drobnej korekty:

http://www.morele.net/inventory/info/nxFJNX/

Co do tego zestawu, na wszystko mam +/- 4 tysiące złotych 

Monitor- 400-700 zł Myszka - 350 zł Klawiatura - 350 zł Słuchawki 300 zł reszta idzie na komputer +/- 2,5 tysiąca złotych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...