Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum informatyczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Nie wiem czy dobry dział ale nie znalazłem żadnego odpowiedniejszego.Chciałbym udać się w tym roku do technikum informatycznego (http://www.teb.pl/oferta-edukacyjna/technikum/oferta/technik-informatyk,300) w moim mieście nie ma innego dobrego technikum informatycznego.Może ktoś wie czy po takim technikum naucze się czegoś co mi się przyda w życiu bo chciałbym iść później na studia informatyczne.Z góry dzięki

Opublikowano

Będziesz mieć lekcje zawodowe, które Ci zbliżą tajemnice tego kierunku. Jeżeli Ciebie to interesuje to jasne idź na ten kierunek, nauczysz się tam wstępnie tego co będziesz mieć na studiach dzięki czemu na pierwszym roku będziesz mieć łatwiej.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Jak wiesz co chcesz w życiu robić -> technikum. Jak nie masz pojęcia -> liceum. W nie których zawodach jest tak, że liczy się wykształcenie. W Wojsku na przykład. Wykształcenie=jednostka. Jak chcesz iść na informatyka to oczywiście, że możesz wybrać technikum. zakładając, że zdasz mature można iść do Liceum na mat-inf i potem na studia. Nie masz zawodu, ale jesteś rok krócej. Tylko jeden warunek - trzeba być pewnym, że się zda maturę. Czy w technikum Cię nauczą? To zależy do jakiej szkoły trafisz. Mój kolega poszedł to w miarę dobrej. Jak mi się komputer zepsuję to dzwonię po niego, bo wiem, że otrzymam tą samą pomoc jak od profesjonalisty (mam tu na myśli informatyka z papierkiem).  ^_^

Opublikowano

Nic ci się ze szkoły nie przyda, no chyba że jesteś ignorantem, który jedynie potrafi założyć serwer do cs. Będziesz miał raz "praktyki" gdzie po paru miesiącach nic nie będziesz pamiętał. Teraz w nowym programie nie ma nawet programowania xD Dwa lata "Oprogramowania biurowego" z debilem, który sam nie wie czego uczy, a na wszystkich lekcjach będziesz grał na lanie w gry. Coś jeszcze? UTK będzie, całkiem fajny przedmiot o ile nauczyciel ma dużą wiedzę - więc automatycznie zapomnij, będziesz przepisywał bez zrozumienia definicje w wikipedii. Esencja polskiego szkolnictwa, odpuść lepiej, idź do dobrego liceum. Jeżeli w moim technikum tak wyglądały zajęcia, to w twoim będzie jeszcze gorzej, bo chodziłem do jednego z czołowych w kraju.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Też wybieram się do technikum informatycznego w Sosnowcu. :)

Brat znajomego chłopaka mojej siostry uczył się w tym technikum, 

a gdy je kończył zarabiał kilkaset złotych miesięcznie za tworzenie

sieci, stron www itp. Także też się tam wybieram.

PS. Sosnowiec dobre miasto. :)

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

To miało go zmotywować? Miesięcznie? Większe zarobki mam na budowie

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

To miało go zmotywować? Miesięcznie? Większe zarobki mam na budowie

Chłopie, on miał 18 lat, nie miał papierów na zawód,

robił sobie to o tak, na zlecenie słowne i kilka stów za jedno zlecenie dostawał,

teraz robi w jakiejś firmie i podobno mu się powodzi :)

Większość 18 latków to roznosi ulotki albo męczy się w McD,

lub plaszczy dupę, bo nie ma dla nich roboty, jak dla

mnie lepiej iść do technikum, zdobyć jakieś doświadczenie w czymś,

niż iść do LO i nie nauczyć się nic przydatnego potem.

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Chłopie, on miał 18 lat, nie miał papierów na zawód,

robił sobie to o tak, na zlecenie słowne i kilka stów za jedno zlecenie dostawał,

teraz robi w jakiejś firmie i podobno mu się powodzi :)

Większość 18 latków to roznosi ulotki albo męczy się w McD,

lub plaszczy dupę, bo nie ma dla nich roboty, jak dla

mnie lepiej iść do technikum, zdobyć jakieś doświadczenie w czymś,

niż iść do LO i nie nauczyć się nic przydatnego potem.

Doświadczenie? xD Ta, znajomy również zarabiał na zleceniach w technikum. Z tą różnicą że on nie zarabiał groszy i pisał gry pod unity, a wiesz co jest najśmieszniejsze w tym? Programowanie w szkole średniej NIC go nie nauczyło i z trudnością przechodził z klasy do klasy. Diluj z tym, polska edukacja = gówno

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Będziesz mieć lekcje zawodowe, które Ci zbliżą tajemnice tego kierunku. Jeżeli Ciebie to interesuje to jasne idź na ten kierunek, nauczysz się tam wstępnie tego co będziesz mieć na studiach dzięki czemu na pierwszym roku będziesz mieć łatwiej.

Może wstęp do programowania w C będzie miał w technikum. Oprócz tego składanie komputerów na praktykach i mnóstwo syfu, który mu się nie przyda jeśli chce iść w kierunku programisty.

Tworzenie sieci? Ciekawe. Po drugie - bez studiów w tym kierunku to nie będziesz zarabiał kokosów. Bo ani nie przyjmą Cię do żadnej korporacji jako programistę (bo nie masz studiów) ani tymbardziej nie zatrudnią Cię w niczym innym jak w serwisie ze składaniem komputerów. A to,  że zarabiał kilkaset złotych miesięcznie to normalna sprawa.

Doświadczenie? xD Ta, znajomy również zarabiał na zleceniach w technikum. Z tą różnicą że on nie zarabiał groszy i pisał gry pod unity, a wiesz co jest najśmieszniejsze w tym? Programowanie w szkole średniej NIC go nie nauczyło i z trudnością przechodził z klasy do klasy. Diluj z tym, polska edukacja = gówno

Nie dziwie się. Byle do matury i na studia - tam masz prawdziwy materiał jak na programistę przystało na zaawansowanym poziomie i mnóstwo matmy ( :unsure:).

Opublikowano

Może wstęp do programowania w C będzie miał w technikum. Oprócz tego składanie komputerów na praktykach i mnóstwo syfu, który mu się nie przyda jeśli chce iść w kierunku programisty.

Tworzenie sieci? Ciekawe. Po drugie - bez studiów w tym kierunku to nie będziesz zarabiał kokosów. Bo ani nie przyjmą Cię do żadnej korporacji jako programistę (bo nie masz studiów) ani tymbardziej nie zatrudnią Cię w niczym innym jak w serwisie ze składaniem komputerów. A to,  że zarabiał kilkaset złotych miesięcznie to normalna sprawa.

Nie dziwie się. Byle do matury i na studia - tam masz prawdziwy materiał jak na programistę przystało na zaawansowanym poziomie i mnóstwo matmy ( :unsure:).

Po technikum poszedł na studia i pracuje w Wrocławiu w jakiejś firmie.

Uczniem był średnim 3/4.

Mój PC:

Opublikowano

Więcej nauczysz się tu [czytaj MPCForum] niż w szkole. Niestaty, ale taka prawda.

so sad  :(

Uczenie się czegokolwiek na mpcforum, odpuść sobie nawet szkoły mają wyższy poziom niż ten kurwidołek.

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci jedynie o studia inf to idź do liceum, następnie na studia. Dlaczego? Jestem w szkole inf-teleinformatycznej i właściwie nic się tam nie nauczysz (a skoro się tym interesujesz to wiesz wszystko z 4 lat, czyli części komputera i parę informacji o software)

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

W liceum nie dam sobie rady.

też tak myślałem, ale poziom jest ten sam (w tech od 2 klasy wjeżdża rozszerzenie więc jesteś na poziomie lo, ale z podstawowymi przedmiotami, czyli łatwiej)

graphic.png

Opublikowano

Po tych 4 latach miałbym jakąś szanse na prace a czy po liceum mogę jakoś pracować?Chodzi mi o programowanie grafikę i inne czy nie trzeba papierka?Nie orientuje się za bardzo

Opublikowano

Po tych 4 latach miałbym jakąś szanse na prace a czy po liceum mogę jakoś pracować?Chodzi mi o programowanie grafikę i inne czy nie trzeba papierka?Nie orientuje się za bardzo

po technikum masz papiery i masz szanse gdzieś pracować w zawodzie, po lo z samą maturą mcdonalds. Na studia trzeba iść, takie realia polski

graphic.png

Opublikowano

Przepraszam ze sie tak wpieprze w temat z swoim pytaniem.

Ale czy technik cyfrowych procesow graficznych ma potem lepiej niz informatyk?

Wiem ze dzisiaj jest tyle ludzi po informatyce ze malo kto ma prace. Grafika nie jest tak oblegana i dlatego tez chcialbym tam isc bo wydaje sie ze potem bd latwiej. Po 2 bardziej sie interesuje grafika bo informatyk z technikum kojarzy mi sie z komisem komputerowym w ktorym bd sprzedawal myszki czyli nic tworczego.

Po grafice z tego co sie pytalem bd mial mozliwosc robienia reklam, bannerow billboardow itp.

I ostatnie pytanie czy lepiej isc w grafike tak jak wspomnialem, billboardy itp czy modele itp do filmow/gier.

Po technikum mam zamiar isc na studia, a w Krakowie sa studia zwiazne z grafika do gier komputerowych czy oplaca sie w to pchac? I jak z zarobkami? Czy wiecej zarobie po technikum czy po studiach i czy lepiej wyjde na tym niz informatyk. Technikum do ktorego ide jest dobre, ma dobre opinie i nie ma opierd*lania sie jak to jest w niektorych szkolach gdzie nic nie robia podczas zajec.

Przepraszam autora ze zadaje pytania w jego temacie ale 2 kierunki (moj i autora) sa podobne wiec ktos tez moze skorzystac.

Pozdrawiam i przepraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...