Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie serwera Minecraft Bukkit

kripciak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W tym poradniku pokażę jak skonfigurować serwer Minecraft 1.7.2 no premium.

Po pierwsze musimy znaleźć dobry chosting w miarę tani z dobrym planem taryfowym. 

Ja polecam:  http://lvlup.pro . No więc gdy mamy już taki chosting, zakupujemy serwer i do dzieła :) 

W moim przypadku musimy z listy rozwijanej buttonem nad konsolą wybrać silnik. Wybieramy któryś z zakładki Bukkit beta. Po zainstalowaniu silnika pozostaje nam zajrzec do pliku server.properties. Szukamy linijki z opcją online-mode i ustawiamy na false, w przeciwnym wypadku gracze no-premium nie wbiją na nasz serwer. Możemy także ustawić motto serwera wyswietlane po dodaniu go do listy w launcherze minecraft. W tym celu znajdujemy w pliku server.properties linijke z opcją serwer-motd i wpisujemy nasze motto. Jesli chcemy aby nazwa była kolorowa wpisujemy znacznik koloru poprzedzony znakiem: §.

Paleta:

Colors.png

Oczywiście znacznik koloru wpisujemy bez # czyli np jasno czerwony §cMójSerwer.

Napewno nurtuje was także pytanie jak ustawić rangi na serwerze? 

Oczywiście i to nie jest czarną magią :) 

Do tego celu będziemy potrzebowali 2 pluginów.

Opcja 1.

PermissionsEx i Essentials 

Linki:

Pex: http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/permissionsex/

Essentials: http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/essentials/

Pobieramy oba pluginy i wrzucamy do folderu Plugins. (Dla tych którzy nie wiedzą otwieramy go poprzez FTP dodam osobny temat) Resetujemy serwer, i otwieramy config pluginu Essentials. Znajdujemy Essentials Chat i zmieniamy format na ten zielony pod spodem poprostu kopiując go i wklejając na miejsce tego podstawowego. 

W Essentials to tyle. Otwieramy plik permissions.yml w folderze pexa i dodajemy rangi. Poprawnie dodane rangi wygladają tak:

Gracz:
    default: true (Dajemy true jeśli ranga ma być dawana karzdemu graczowi który wejdzie na serwer)
    prefix: '&f' (Tekst lub kolor poprzedzający nick (zamiast znaku paragrafu jak wcześniej dajemy &)
    build: true (Opcja pozwala randze na budowanie na serwerze) 

permissions: (Tu dodajemy permissiony) 

Obrazek:

9mbw0uzfg67q.jpg

Rangi gotowe :) Wystarczy zrestartować serwer.  Aby ustawić sobie rangę uzywamy ./setrank <nick> <ranga> 
Sposób 2:
Potrzebne pluginy:
Essentials + Essentials Group Manager 

Oba pluginy wrzucamy do folderu plugins i dopalamy serwer. Utworzy nam się konfig essentialssa i essentials gm. W essentialsie robimy to samo co przy Pexie.
Potem otwieramy config essentialsa wchodzimy w folder worlds, otwieramy folder world i edytujemy plik permissions do własnych potrzeb. Nie powinno się kopiować linijek z pliku permissions 
pexa do essentialsa ani na odwrót, ani już napewno zamieniać tych dwóch plików między pluginami. Spowodowało by to crasch serwera bądź wywalilo by błędy na konsoli. 
 Liczę że poradnik się przyda! :)
Opublikowano

Słaby tut, nie ma +.

Mogłeś się bardziej rozpisać, chociażby

dodać podstawowe informacje o konfiguracji itp.

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Nie liczyłem na + :) Chciałem dodać grafikę ale ograniczył mnie edytor tekstowy tego forum :P  

Opublikowano

Nie liczyłem na + :) Chciałem dodać grafikę ale ograniczył mnie edytor tekstowy tego forum :P

W jaki sposób? 0_o

Nie musiałeś dodawać nawet obrazków, tylko nieco bardziej się rozpisać.

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Słabo, widziałem lepsze poradniki. W sumie poradników tego typu jest mnóstwo, jak i tej gry w internetach :C Dopisz coś, ozdób itd. Przydatne jedynie dla osób, które nie miały styczności z tą grą.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Według mnie powinieneś wzbogacić poradnik o dodatkowe informacje, chociażby o konfigurację podstawowych plików znajdujących się w paczce. Zostawiając nowicjusza z taką garstką wiadomości, pozostawiasz go na cienkim lodzie.

Jestem za. Wszystko co napisałeś plus inne rzeczy znajdziemy na bukkicie. Trzeba bardziej rozpracować

Opublikowano

Plusa nie dam ci są tu podstawy ale komuś początkującemu się przyda który nic wogule nie wie.

Ten tut jest właśnie takim osobom dedykowany :) Gdybym miał robić tut dla kogoś kto już jakiś czas gra w mc i się trochę na tym zna to na pewno wyglądałby inaczej  :D

PS.

Pisze się w ogóle  :D  

Opublikowano

Witam. W tym poradniku pokażę jak skonfigurować serwer Minecraft 1.7.2 no premium.

Po pierwsze musimy znaleźć dobry chosting w miarę tani z dobrym planem taryfowym. 

Ja polecam:  http://lvlup.pro . No więc gdy mamy już taki chosting, zakupujemy serwer i do dzieła :) 

W moim przypadku musimy z listy rozwijanej buttonem nad konsolą wybrać silnik. Wybieramy któryś z zakładki Bukkit beta. Po zainstalowaniu silnika pozostaje nam zajrzec do pliku server.properties. Szukamy linijki z opcją online-mode i ustawiamy na false, w przeciwnym wypadku gracze no-premium nie wbiją na nasz serwer. Możemy także ustawić motto serwera wyswietlane po dodaniu go do listy w launcherze minecraft. W tym celu znajdujemy w pliku server.properties linijke z opcją serwer-motd i wpisujemy nasze motto. Jesli chcemy aby nazwa była kolorowa wpisujemy znacznik koloru poprzedzony znakiem: §.

Paleta:

Colors.png

Oczywiście znacznik koloru wpisujemy bez # czyli np jasno czerwony §cMójSerwer.

Napewno nurtuje was także pytanie jak ustawić rangi na serwerze? 

Oczywiście i to nie jest czarną magią :) 

Do tego celu będziemy potrzebowali 2 pluginów.

Opcja 1.

PermissionsEx i Essentials 

Linki:

Pex: http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/permissionsex/

Essentials: http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/essentials/

Pobieramy oba pluginy i wrzucamy do folderu Plugins. (Dla tych którzy nie wiedzą otwieramy go poprzez FTP dodam osobny temat) Resetujemy serwer, i otwieramy config pluginu Essentials. Znajdujemy Essentials Chat i zmieniamy format na ten zielony pod spodem poprostu kopiując go i wklejając na miejsce tego podstawowego. 

W Essentials to tyle. Otwieramy plik permissions.yml w folderze pexa i dodajemy rangi. Poprawnie dodane rangi wygladają tak:

Gracz:
    default: true (Dajemy true jeśli ranga ma być dawana karzdemu graczowi który wejdzie na serwer)
    prefix: '&f' (Tekst lub kolor poprzedzający nick (zamiast znaku paragrafu jak wcześniej dajemy &)
    build: true (Opcja pozwala randze na budowanie na serwerze) 

permissions: (Tu dodajemy permissiony) 

Obrazek:
9mbw0uzfg67q_t.jpg

Rangi gotowe :) Wystarczy zrestartować serwer.  Aby ustawić sobie rangę uzywamy ./setrank <nick> <ranga> 
Myślę że poradnik się przyda :)

Witam! W tym poradniku pokażę Wam, jak poprawnie skonfigurować serwer Minecraft 1.7.2 no premium.

Stawianie serwera i podstawowa konfiguracja

Po pierwsze musimy wybrać dobry hosting i zakupić na nim serwer. Ja polecam lvlup i właśnie tę stronę omówię.

Po opłaceniu odpowiedniej kwoty najpierw wybieramy silnik z listy rozwijanej przyciskiem nad konsolą. Według mnie najlepszym wyborem jest któryś z zakładki Bukkit beta.

Po zainstalowaniu silnika pozostaje nam zajrzeć do pliku server.properties. Szukamy linijki z opcją online-mode i ustawiamy na false, w przeciwnym razie gracze no-premium nie będą mogli wejść na nasz serwer. Możemy także ustawić motto serwera wyświetlane po dodaniu go do listy w launcherze Minecraft. W tym celu znajdujemy w pliku server.properties linijkę z opcją serwer-motd i wpisujemy wybraną treść.

Jeśli natomiast chcemy, aby nazwa była kolorowa, wpisujemy znacznik koloru poprzedzony znakiem: §.

Colors.png

Oczywiście znacznik koloru wpisujemy bez #, czyli na przykład §cMój serwer.

Rangi

Do ustawienia rang będziemy musieli zaopatrzyć się w dwa pluginy: PermissionsEx i Essentials.

Linki do pobrania:

PermissionsEx

Essentials

Instalujemy obydwa pluginy wrzucając je do folderu Plugins, który otwieramy poprzez FTP. Następnie resetujemy serwer i otwieramy config pluginu Essentials. Znajdujemy Essentials Chat i zmieniamy format na zielony spod spodu kopiując go i wklejając na miejsce podstawowego.

Otwieramy plik permissions.yml w folderze PermissionsEx i dodajemy rangi.

Poprawnie dodane rangi wyglądają tak:

Gracz:

default: true (True oznacza, że rangę otrzyma każdy gracz wchodzący na serwer.)

prefix: '&f' (Tekst lub kolor poprzedzający nick.)

build: true (Opcja pozwala randze na budowanie na serwerze.)

permissions: (Tu dodajemy uprawnienia.) 

9mbw0uzfg67q.jpg

Teraz wystarczy zrestartować serwer i gotowe. Aby ustawić sobie rangę używamy komendy /setrank <nick> <ranga>.

-

Poprawiłam. Tak odrobinkę.

→ Przenieś się do lepszego świata!

Opublikowano

Dziękuję. To miło z Twojej strony że poświęciłaś na to czas :) 

A wie ktoś jak usunąć te punkty ostrzeżeń ?  A pro pos.. Dostałem je za to ze 2 razy jeden po drugim napisałem w jednym temacie 0.0.. 

Opublikowano

Naprawdę nikt Ci nie odpowiedział? Już mówię.

Jeśli zapomniałeś czegoś napisać w poście, to zamiast dodawać nowy - użyj opcji Edytuj. Nie wolno pisać dwóch postów pod rząd, szczególnie, gdy nie minęły 24 godziny.

Punkty zostaną zdjęte, jeśli poprosisz o to Moderatora i powiadomisz o poradniku. Oczywiście, jeśli się zgodzi.

→ Przenieś się do lepszego świata!

Opublikowano
 server mozna kupic z nwm mineserv silver pakiet bardzo fajnie jest a tut taki coś mi w nim brakuje.

Ale zauwarz że serwer 20 slot na mineserv kosztuje ok 40 zł/mc ;) na lvlup.pro pakiet 4 gb bez limitu slotów kupisz za te samącenę ;D 

Naprawdę nikt Ci nie odpowiedział? Już mówię.

Jeśli zapomniałeś czegoś napisać w poście, to zamiast dodawać nowy - użyj opcji Edytuj. Nie wolno pisać dwóch postów pod rząd, szczególnie, gdy nie minęły 24 godziny.

Punkty zostaną zdjęte, jeśli poprosisz o to Moderatora i powiadomisz o poradniku. Oczywiście, jeśli się zgodzi.

Problem w tym że nie dodałem 2 odpowiedzi pod rząd :I Dodałem 1 odpowiedź do tematu a kolejną następnego dnia. Może to i moja wida że nie zedytowałem tej pierwszej, ale gdybym połączył te dwie odpowiedzi to całość nie trzymałaby się kupy. A o tym że nie wolno pisać 2 odpowiedzi pod rząd wiedziałem. Pozdrawiam.

Opublikowano

Wciąż słabo, za małe zdjęcie, brak kolorów,

hosting piszemy przez samo "h".

@Caribell powinna zrobić ten poradnik, bo to co tu prezentujesz jest na bardzo niskim poziomie.

Mój PC:

Opublikowano

To jest standardowy rozmiar zdięcia zrobionego frapsem/print screenem ;) A powiekszał go nie będe bo wszystko byłoby zamazane . 

Opublikowano

Tut zrobiony na odwal się. Zero estetyki, nie jest wszystko wytłumaczone.
W dodatku paleta kolorów nie działa.

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...