Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie jest Wasze zdanie na temat tych konfiguracji?

EN4X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak rozumiem tu chodzi o i5-4670K + GTX 770 kontra i5-4670 + GTX780 w takiej samej cenie?

Procesor i5-4670 nie ograniczy tak mocnej karty jaką jest GTX 780?

EDIT: Na jakimś forum o obudowach będę musiał sprawdzić tą czy wszystko się zmieści a jak nie to sprawdzę polecane przez was

64312d1383693212-bitfenix-prodigy-m-anno

P.S. Punkty pomógł przyznam jutro bo dzisiaj wykorzystałem już limit xD

Opublikowano

Nie ograniczy.

Co do budy, jest to Bitfenix Prodigy, dość fajny mATX, jednak tylko mATX. Weź lepiej pełnowymiarową obudowę.

Opublikowano

mATX to znaczy że nie pomieści wszystkiego?
Wybacz, ale jestem totalnym zerem jeżeli chodzi o sprawy informatyczne

Rock ma podobną obudowę więc myślałem że jest duża (no i podoba mi się)

Opublikowano

mATX to mniejszy format płyty głównej, ma mniej złącz i zazwyczaj dobre płyty mATX pod OC są droższe, a te nie pod OC tańsze. Jeśli Ci się podoba to weź ją, ale jest cholernie droga jak na możliwości.

Opublikowano

Sprawa wygląda tak. Nie potrzebuję dalej komputera pod rozbudowę i za te X lat np 5-10 będę kupował pewnie nowy. Chciałbym komputer do gier i to co mi podał Rejzz jest dobrym wyborem chociaż bardziej skłaniałbym się ku normalnemu i5-4670 i GTX 770 i dzięki temu może bym się zmieścił w 3500 zł. Tylko nie chciałbym żeby się okazało że do tamtej obudowy części nie wejdą bo to będzie totalny fail i stracę przez "głupotę" z 300 zł

Opublikowano

Nie wiem po co Ci te OC i5. Jeśli chcesz wydać 4k - lepiej wyjdziesz z lepszą kartą, o ile zestaw ma być na lata. Jeśli chcesz zaoszczędzić - nie zmieścisz się z OC. Podejmij ostateczną decyzję z budżetem i OC a można będzie coś złożyć.

Opublikowano

Ok to w sumie chciałbym i5-4670 zwykłe, GTX 770 (bo GTX 660 które wstępnie miałem w planach jest za słabe) i Windows 8, dysk 1 terabajt, 8GB pamięci RAM
Budżet to 3500-4000 zł , najlepiej bliżej 1 granicy

Opublikowano

Windows 8 musi być ? Za darmo ściągniesz, wgrasz i będzie to samo. Komputer z i5 + GTX770 dostaniesz za 2900zł, za 4k to masz Xeona + GTX780. Nie dokładałem jednak do Xeon'a, żeby zmniejszyć cenę. Dostaniesz nawet fajowską obudowę którą chciałeś:

http://www.morele.net/inventory/info/OCzoQO/

zestaw jest bez systemu, jeśli chcesz go to trzeba by przyoszczędzić na zasilaczu oraz obudowie, ewentualnie płycie głównej jeśli nie zamierzasz dokładać pamięci RAM.

Opublikowano

TrueFaith

1) System tak, dolicz, jakbyś czytał ten wątek pisałem o oryginalnym Windowsie bo miałem kłopoty z piratami (a może moja umiejętność w psuciu komputerów, w ciągu całego życia zepsułem ich 7, w tym kilka umyślnie, u mamy mojej koleżanki, w szkole, w domu itd xD, coś mam ten talent do psucia)

2) Czy na morele.net gwarantowany jest montaż lub jest taka możliwość (za dopłaceniem), bo także wspominałem ze montować nie umiem :D Niby mój kolega powiedział że mit o zrobi, ale boję się że coś spartoli i kasa pójdzie w diabły

3) Gdybyś zamiast GTX 780 wział 770 i zmienić procesor na i5-4670 to ile taniej by wyszło (doliczając system)?

Opublikowano

1) Jeśli miałeś kłopoty z piratami to ze zwykłym też będziesz je miał - w przypadku Win8 to jest to samo, pirata tylko aktywujesz.

2) Tak:

http://www.mpcforum.pl/topic/989161-tut-kody-na-darmowy-montazwysylke-na-morelenet-oraz-techplanetpl/

3)Nie ma sensu zmieniać CPU, straszna dopłata za praktycznie 0% wydajności więcej, gtx770 kosztuje ~1200 a 780 ~1800

Jeśli chcesz system wybieraj, albo tniemy po obudowie albo po płycie, w drugim przypadku nie dołożysz więcej pamięci RAM

Opublikowano

JAk będę dbał to nie będzie problemów ale OGROMNE DZIĘKI koledzy za informacje!
Przydałaby się zmiana tematu bo ta za bardzo nie pasuje

600 zł różnicy między 770 a 780 to dużo i chyba będę skłaniał się ku tej 1 opcji

Pomogliście mi niesamowicie, chociaż kto wie co przez te 3 miesiące się zdarzy :))

Jutro poprzyznaję punkty pomocy, teoretycznie nie wiem czy temat jest do zamknięcia, gdyż nie wiem czy nie będę miał pytań w przyszłości

TrueFaith ale ta płyta główna mATX , obudowa i wszystko wytrzymają, dobrze ze sobą współgrają i nic się nie spali? Czy mam jeszcze pytań na jakimś innym forum?

EDIT: Na płycie bez możliwości rozbudowy o RAM ile zaoszczędzę???

Opublikowano

Wszystko jest git. Co do płyty, ta kosztuje 220 zł, takie z 2 slotami na RAM (czyli na starcie masz 2 wykorzystane) kosztują od 140 zł. Tańszy zasilacz (530 Smart) to koszt 180 zł, więc 50zł mniej.

Jak kupujesz pc za 3 miechy to jeszcze przyjdź, ceny się zmienią.

Opublikowano

Ok, zajrzę na początku września i napiszę nowy temat, ale nie usuwajcie tego wątku, bo jeszcze jutro będę go dokładnie czytał. Póki co już mam spisane te specyfikacje. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc (a najbaridzej Rejzzowi i TrueFaith).

Pozdrawiam i dobranoc :)
Michał.

EDIT: Napisałem CI PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...