Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

planowany zakup (~4k PLN) + wasze opinie/sugestie

maciej002

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :) planuję zakup nowego sprzętu, stary - choć czasami bywało ciężko - wytrzymał mniej-więcej 8 lat i pomyślałem że najwyższy czas przesiąść się na coś porządniejszego. Pogrzebałem trochę i znalazłem części jakie by mi odpowiadały - liczę że nowy komputer będzie w stanie zapewnić mi rozrywkę w bardzo dobrym stopniu przez przynajmniej kilka lat bez wymiany podzespołów ( ewentualnie dorzucę mu kiedyś trochę pamięci :) ) Nie zamierzam także bawić się w jakieś ekstremalne OC, jeśli w ogóle kiedykolwiek zacznę go kręcić to będą to jedynie drobne poprawki. 

A więc, co sądzicie o moim wyborze? 

Intel Core i7 4770 3,40 GHz (box) - ewentualnie 4770k choć nie widzę potrzeby, różnica niewielka 

GeForce GTX 770 MSI 2GB - na SLI też na razie nie ma szans, nie tylko finansowo ale i przestrzennie. Poza tym również nie widzę na razie takiej potrzeby. 

MSI Z87-G45 Gaming 

G.SKILL TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 

-------------------------------------------- 

Dodatkowo: 

Corsair VS 650W ATX 120mm - nie wiem, czy nie wystarczył by 550W ? 

Seagate 1 TB Barracuda - na pewno wystarczy ;) 

MODECOM X-Station czarna - zależy mi na taniej obudowie, która i tak zostanie ukryta w obudowanej półce o wymiarach 215/480/470. 

Za całość zapłacę niecałe 4 tyś PLN, ciekaw jestem co byście wymienili i dlaczego, może jakieś dodatki? Czy powinienem zainstalować backplate ? Obudowy pewnie są jakieś ciekawsze, jednak nie przywiązywałem do jej wyboru zbyt dużej wagi, może polecicie coś ciekawego, lub całkiem z niej zrezygnuję i zainstaluję sprzęt w starej, która mimo lat wygląda całkiem nieźle ( choć starły się już chyba oznaczenia producenta, gdyż nie mogę ich znaleźć ;p)

Opublikowano

Po co ci taka płyta skoro nie kręcisz?

Opublikowano
MODECOM X-Station czarna - zależy mi na taniej obudowie, która i tak zostanie ukryta w obudowanej półce o wymiarach 215/480/470.

Nigdy w życiu nie wkładaj tam komputera! Spalisz go bo powietrze nie będzie miało ujścia. A potem będzie płacz. Ten twój zestaw taki sobie, stawiasz na gry? Czy masz jakieś 'specyficzne' wymagania?

Obudowa jak i zasilacz są najważniejszymi częściami, zasilacz musi być z białej listy żeby się nic nie spaliło a obudowa ma mieć bdb. cyrkulacje powietrza. Tutaj zdj. czemu tej budy nie warto brać :

http://prntscr.com/3odjtp
graphic.png
Opublikowano

Jak Ci zależy na i7 to tylko i wyłącznie  Intel Core i7 4770k (ten i7 bez odblokowanego mnożnika to żal kupować)

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

Jak nie planujesz OC to starczy, a jak planujesz to zasilacz będzie się męczył.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Jaki dokładnie masz budżet i ile będziesz mógł dołożyć?

Jeżeli chcesz komputer tylko do gier to nie bierz i7! i5 4670k to wydajność w grach i7-4770k a podkręcanie to kolejna "darmowa" wydajność. 

b1zvsj.jpg

Opublikowano
Ostatecznie zdecydowałem się na:

Intel Core i7 4770k 

GeForce GTX 770 MSI 2GB   

MSI Z87-G45 Gaming

Corsair VS 650W ATX 120mm 

WD Green 1TB WD10EZRX 64MB 

Zalman Z9 PLUS MIDI TOWER

Dysk SSD Kingston 60GB V300 SATA3, 2.5'' MLC 7mm 

za całość prawie 4 tyś wychodzi i to mi się podoba =)
Opublikowano

Intel Core i7 4770k 
GeForce GTX 770 MSI 2GB   
MSI Z87-G45 Gaming

Ramy, po kiego 2400mhz? Płyta i tak pewnie przestawi je na 1600mhz.

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical(wysokie są, także zależnie od coolera, ale zawsze możesz go obrócić. Jeżeli boisz się niezgodności to kingston hyperx cl9 1600mhz)

Płyt MSI i asrocków nie polecam bo wadliwe. z87-d3h lub ud3h, albo asus z87-a

Zasilacz niemodularny(zależy czy lubisz syf czy porządek). Oczywiście starczy 550 albo 600W. może cs650m?

SSD 64gb? Troszkę chujowo, dasz radę, ale będziesz musiał pilnować miejsca.

Procesor, 4770k dużo nie wykręcisz, bo strasznej jakości je produkują, chodź może ci się poszczęści, lecz aktualnie większość staje na 4.3ghz.(to samo 4670k, ale to ten sam procek :D)

Jakbym miał troszkę to poprawić, i nie zależy ci na OC(on ma taką moc, że sam się zaskoczysz, chyba że renderujesz czy coś), także tylko jak jara cię to.

SSD to taka pięta achillesowa. Możesz wziąć 4790, i płytkę nie do kręcenia, wtedy ci starczy. Albo i5 4670k jak chcesz OC.

Jeżeli do gier to, i7 4790 lub i5 4690 + GB G1.Sniper B5. I dysk SSD, który został wyżej wymieniony.

@down

i7 jest minimalnie lepszy, ale przepłacamy. Albo po prostu aby to było i7 nie i5 ;f Bardziej zrobiłbym tu podział i7, bo chcę przepłacić. Ale kolega zdecydował się na tą wersje. Oczywiście bardziej polecam 4690 jeżeli nie chce przepłacać za wydajność, której ma pod dostatkiem.

Sniperek dupy nie urywa, ale to jest droga płytka jak na ten chipset, więc powinna zagwarantować jakość.

Opublikowano

Up jaki jest sens brac i7 bez mozliwosci oc?

Dla mnie lekki bez sens, ta sniper elite fajnie wyglada cos tam pod kopara ma ale bez przesady dupy nie urywa. A co do ramow, jesli zakupisz silver arrowa albo nemesisa to juz dupka bo nemesisa nie obkrecisz tylko zamontujesz fana po 2 stronie. Defakt w tym taki ze plytki aluminiowe beda wystawaly ponad 1 slot ramow ;P. Jebany kolos

graphic.png
Opublikowano

Intel Core i7 4770k 
GeForce GTX 770 MSI 2GB   
MSI Z87-G45 Gaming

Przepłacony procek, marne ramy, budżetowy zasilacz, cienki dysk twardy, 60 gb ssd? chujowe mobo

@Edit2:

Zestaw pod OC

AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/

Liteon iHAS122 SATA (black)

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Sapphire Radeon R9 290 TRI-X 4GB DDR5 512bit ( 957 /5000)

Thermalright HR-02 Macho Black-White

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Fractal Design Core 3000 USB 3.0

W przyszłości SSD (np. M500). Zestaw co podałem na esc.pl kosztuje 4037 zł :). Każda dzisiejsza gra spokojnie zadziała na ultra przy 16:9 z (jak będzie miała dobrą optymalizację) 60 FPS :)

b1zvsj.jpg

Opublikowano

UP: 

W tej cenie lepiej jest wziąć kartę objętą trzyletnim okresem gwarancyjnym i płytę na chipsecie H97:

Karta graficzna Asus Radeon R9 290, 4GB GDDR5 (512 Bit), HDMI, 2xDVI, DP (R9290-DC2OC-4GD5) 

Płyta główna ASRock H97 PERFORMANCE H97 LGA1150 (PCX/DZW/GALN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) (H97 PERFORMANCE) 

Po dokonaniu tych kilku zmian powyższy zestaw będzie w sam raz do zamówienia.

Opublikowano

Te mobo jest bardzo dobre! <MSI Z87-G45>

Ja zrobiłem cos takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/EuuYOZ/

Jakieś +

-Szybka praca <ssd>

-Bardzo dobre chłodzenie

<procesor można podkręcic na nim z 4.6>

-Na karcie graficznej wydajne chłodzenie od MSI  <gtx 770>

4GB można podłączyc do niej spokojnie 2 monitorki

-Łatwe ogarnięcie kabli <modularny zasilacz od deusa>

-Obudowa nie tylko upiększy pokój ale i jest bardzo wydajna

Jakieś -

-4gb ramy ;/

Opublikowano

Ja zrobiłem cos takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/EuuYOZ/

Jakieś +

-Szybka praca <ssd>

-Bardzo dobre chłodzenie

<procesor można podkręcic na nim z 4.6>

-Na karcie graficznej wydajne chłodzenie od MSI  <gtx 770>

4GB można podłączyc do niej spokojnie 2 monitorki

-Łatwe ogarnięcie kabli <modularny zasilacz od deusa>

-Obudowa nie tylko upiększy pokój ale i jest bardzo wydajna

Jakieś -

-4gb ramy ;/

-Budżet przekroczony o 57zł

SORKA SORKA MYSLAŁEM ZE PISZE W EDYCIE ! SORKA ZA SPAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...