Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co lepsze w komputerze ?

navendoston

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Juz ostatni temat dotyczący komputera <chyba>

Mam 2 opcje wyboru kart graficznych , wg mnie dobrych.

Moge wziac radeona r9 270x + plyte gigabyte ga z87 hd3 . Plyta jest droga jak na sredni budzet, ale myslalem ze dokupie potem druga karte graficzna.

Ale nie wiem czy lepsza opcja nie bedzie wziecie slabszej plyty i kupienie radeona r9 280 , ktory ma 3 gb pamieci i chyba 356 bit.

Sam nie wiem, bo myslalem nad tym, ze teraz przez kolejny rok pogram w gry na high w hd , a jak juz bede musial graniczyc z medem kupie ta karte ktora podalem czyli radeona r9 280 , albo cos lepszego w tamtym roku.

A wiec, co mi sie bardziej przyda , jak nie zalezy mi na grze w najnowsze produkcje ? < te najbardziej wymagajace, to tylko bf4 , reszta gier jest dobrana przeze mnie i sa one dosyc mniej wymagajace <ultra>.

Pozdrawam Kicława i kocham bardzo <3 (wiem ,że pierwszy odpowiesz)

1385975953-U914647.png

Opublikowano

xD xD xD

Jaki masz budżet? Wziąłbym płytę poniżej 200zł i GTX 770 (jeśli za drogo, to 280). Potem, jak przestanie wyrabiać, sprzedasz po dobrej cenie i razem z oszczędnościami starczy ci na jakieś nowe GPU, które pewnie i tak będzie wydajniejsze niż 2x 270X w Crossfire.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jakiej rzeczywistości? CrossFire? Odpuść nie warte świeczki już SLI będzie rozsądniejsze.

Nie kierował bym się w stronę AMD jeśli masz wystarczająco pieniędzy na zakup Geoforca, zauważ że AMD ma więcej problemów z sterownikami oraz mikro przycinkami, tracisz także PhysX które niby nic ale zawsze oko cieszą.

Jeśli będziesz chciał rozbudować o SLI nie będziesz miał większych problemów a rachunek strasznie nie przybędzie. AMD ma problem z ich sterownikami oraz ogólnie rzecz biorąc kartami oraz prockami. Są one polecane jednak jeśli masz wystarczająco pieniędzy to czemu nie iść w coś co jest pewne ?

graphic.png
Opublikowano

Kicławku mój kochany - na zakup płyty i karty graficznej w tym momencie chce wydac 1135 zł . Chcialbym abys dal mi najlepszy mozliwy wybór . Do tego czy w cenie 700 zl jest lepszy procesor od I5 4570 (bardzo mnie przyciagnal ten wysoki boost)

@Edit 

Moze znajde kilka groszy na procesor , chwilowo ssd ktory chce kupic to OCZ Vector 150 , 120 gb za 376 zł . Ja sie szczerze na dyskach nie znam i nie wiem czy jest on dobry czy nie, I czy nie znajde lepszego za 100 zł taniej . Chciałbym mieć na nim system i bf4 . a tak to moglbym wziac juz procesor z polki 800 zł. Moja laczna cena zestawu to 2.5 k zł

@Edit nr 2321312 

Poczytałem pełno tematów , w których udzielał się Kicław

Moge jeszcze ściąć ram do 4 gb kosztem grafiki , tylko czy bf4 wtedy da rade  ? < chyba na maxymalne jest 8 gb>

Dokupic kolejne 4 gb mialbym mozliwość dopiero po wakacjach.

Ram który wybrałem to crucial ballistix 2x4 gb 1600 mHz , jakoś mnie do goodramu nie ciagnie.

Wtedy do mojego budżetu na kartę doszłoby 100 zł . Czyli jakby to wszystko zliczyć , łącznie na karte graficzną miałbym jakieś 1000 zł , czyli może wyciągne jeszcze od rodziców na gtx 770.. , ale to Kicław by musiał na moje wszystkie edity odpowiedzieć albo kto inny i obgadam w kolejnym poście .

1385975953-U914647.png

Opublikowano

Słuchaj, te 2,5k to twój budżet na wszystkie podzespoły, tj. dysk, nagrywarka, obudowa, zasilacz, MOBO, CPU, GPU, RAM? SSD wliczone, czy osobno? Jeśli tak, to zmieścić tu R9 280 byłoby ciężko. W każdym razie da się lepiej, już na samym dysku możesz sporo oszczędzić biorąc M500 od Cruciala, 120GB za 250zł i przyzwoite prędkości. Napisz, jakich konkretnie części potrzebujesz za te 2,5k (chyba że budżet jest inny) ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Za 2.5 k potrzebuje : dysku ssd , grafiki , plyty glownej , procesora i ramu . Zasilacz odlaczylem gdyz powiedzieliscie mi w innym temacie ze 450 w starczy. Chcialbym cos , co ogarnie gry w HD na ultra. Cena moze podskoczyc do 2.6 

1385975953-U914647.png

Opublikowano

Patrz:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77632&s=72517&s=88816&s=77450&s=78773

Chyba najlepsza opcja. Uciągnęłoby ultra nawet w FHD, na twoim miejscu zbierałbym na porządny monitor ;) Przy dalszej modernizacji radziłbym wziąć zasilacz z większym zapasem (btw. jakiej firmy masz teraz?).

Na morele może być taniej + dostaniesz bonusy do procesora.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Mi sie zestaw bardzo podoba . Gdy kupie juz monitor FHD i zasilacz to na co zbierac ? Czy juz moge wtedy gry kipowac spokojnie ? Jak myslisz , Watch Dogs na ultra w HD wyciagnie ? Co do zasilacza : na weekend mnie nie ma w domu i pisze wlasnie z telefonu w samochodzie .

1385975953-U914647.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngref

Dzisiaj chce zamawiac komputer i postanowilem dorzucic jakies 200 zl na zasilacz , mozecie mi wyszukac najlepszego do zestawu pokazanego przez Kicusia wyzej ?

Bede zamawiac z techplanet - wychodzi taniej, na morele nie ma karty graficznej od msi, dodatkowo wszystkie wersje sa o wiele drozsze od tej na techplanecie, po prostu nie dostane watch dogs.

1385975953-U914647.png

Opublikowano

Trochę podrożało i zamiast 2500 jest 2600, ale jeśli i tak możesz dorzucić 200 zł to weź Thermaltake SE 530W. Z tego co pamiętam z poprzedniego tematu teraz masz VS 450W, który na siłę też by uciągnął, ale lepiej mieć zapas.

Tamtego możesz sprzedać za jakieś 100 zł, to dobry zasilacz ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie, nie nie .

Nie mam VS , mam jakis inny stary syf, 450 w .

Dzieki za podanie tego, bardzo mi pomogles ii. nie zmieniaj nicku , Kicuś jest fajny xD

1385975953-U914647.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngref

Czy plyta glowna bardzo wplynie na jakosc korzystania z komputera ? Rodzice próbują wmówić mi , że komputer sie rozsypie, bo nie biore do tego sprzetu plyty za 400 zł.

1385975953-U914647.png

Opublikowano

To nie sprzęt do OC, więc H81 wystarczy. Na upartego nawet za 140zł by starczyła, ale tu masz przyzwoitą dźwiękówkę.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...