Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bleach

Grandes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-1156925-0-64801200-1401298216.jpg

Witam . 

Chciałbym wam zaprezentować

Powstający serwer Role Play

Na podstawie Anime Bleach .

Pamiętajcie jest to Zapowiedź

serwer jeszcze nie wystartował

(jeżeli chcecie być pierwszymi

piszcie mi na pw max 3 osoby)

Uwaga : tutaj spoiler z wytłumaczeniem

Ok zacznijmy od tego co to jest Role Play (rp) ?

Jest to "rozgrywka którą prowadzicie na codzień"

czyli Granie roli , musicie się wcielić w postaci które

sobie wymyślicie .

krótkie wytłumaczenie sensu ( fabuła ) :

Są 4 światy :

Żywych , (W budowie)

Soul Society (seireitei) , (jest)

post-1156925-0-92849500-1403295964.jpg

Hueco Mundo , (w budowie)

Piekło . (będzie)

W świecie żywych no jak to u nas normalnie

są ludzie , żyją sobie pracują i takie rzeczy .

Gdy człowiek umrze w akcji (musi dać ss zdarzenia 

administratorowi i on "przeniesie" go do zmarłych .

Ktoś kto nie żyje ma możliwość zostania w świecie żywych 

lub przeniesienia do Seireitei . Kiedy jest w Seireitei robi to samo

co w świecie żywych . Lecz może iść do Akademii shinigami

(gdy objawi mu się prawdziwa forma zanpakuto ) .

W akademii są 3 klasy nie licząc klasy zaawansowanej (razem 6) 

W normalnej klasie (1) są 3 dyscypliny :

-Podstawowe kido (1-10) Teoretyka

-Walka wręcz ,

-wiedza podstawowa .

W klasach zaawansowanych dochodzi praktyka Kido (1) .

W klasie 2 prócz tego co w 1 dochodzi :

-Nauka umiejętności ,, Flash step" czyli "krok który

jest prawie niezauważalny ".

-Kido Praktyka .

W klasie 3 do zaliczenia dochodzi tylko

Walka z 3 hollow'ami i z vice kapitanem drużyny

(on decyduje czy jesteś gotowy/gotowa aby walczyć

z hollow'ami ) .

Po przejściu wszystkich klas absolwent staje się pełnoprawnym

Shinigami .

ok , teraz trochę o "profesjach" :

Jest ich 9 :

Człowiek ,

Człowiek normalnie sobie żyje , pracuje , uczy się ,

spotyka się ze znajomymi i inne takie .

dusza , 

Dusza błąka się po świecie i szuka

shinigami'h aby ją zbawili poprzez konso

Obywatel (seireitei) ,

Tu tak samo jak człowiek .

Shinigami ,

Shinigami inaczej Soul Reapear ma za zadanie

Odsyłanie dusz do seireitei poprzez konso (pogrzeb dusz) ,

Zbawianie hollow'ów ,

unicestwianie arrancar'ów i Bount'ów .

Podgrupy :

-Kapitan,

-vice Kapitan,

-Główny kapitan

Quincy ,

Quincy jest człowiekiem z mocą manipulowania cząsteczkami

Reiatsu ( cząsteczki mocy) , wytwarzają z nich "łuk i strzały"

to są ich jedyne bronie , jest jeszcze Seeleschneider

którego można używać jako broń ręczna lub strzała .

Quincy robią co chcą lecz trzeba pamiętać , że też 

jest to człowiek .

arrancar ,

Arrancar jest to wg wiki hollow który złamał swoją maskę

i zyskał moce shinigami , ma on zanpakuto i może je uwolnić .

Arrancar może być także stworzony poprzez Oken .

hollow ,

Jest to zagubiona dusza lub dusza zjedzona przez hollow'a

ma on za zadanie zjadanie dusz i inne takie

Król Hueco Mudno ,

Król Hueco Mundo no co tu napisać ,

normalnie jak król rządzi w Hueco Mundo ,

robi co chce , rozkazuje hollow'om i takie rzecvzy .

Bounto .

Bounto jest to człowiek nieśmiertelny (prawie)

Bounto są silni , i żyją przez tysiące lat .

Bounto ma możliwość stworzenia "lalki"

która ma różne właściwości .

Aby bounto stał się silniejszy musi "zjadać"

Dusze ludzi .

Ok teraz parę ss'ów z serwera :

post-1156925-0-49940900-1401300924_thumb.png

post-1156925-0-05376900-1401300938_thumb.png

post-1156925-0-81281000-1401300948_thumb.png

post-1156925-0-30199700-1401300957_thumb.png

post-1156925-0-47125000-1401300961_thumb.png

Po więcej na Pw

(strona modpacka, resource pack  ) :

Zapraszam na ts'a :

5.175.148.13

Na dole jest nasze miejsce .

post-1156925-0-36291900-1401298237_thumb.jpg

Banner :

post-1156925-0-71598400-1401302233.png

(5 slotów jest do startu .)

Skan paczki :

post-1156925-0-98999100-1401303022_thumb.png

Skan resource pack'a :

post-1156925-0-70267300-1402847362.png

Opublikowano

@up non-premium ale jest WL (Będzie strona z podaniami i tam trzeba będzie wypełnić podanie i jeżeli 

będziesz przyjęty to jesteś wpisany na wl .)

Opublikowano

Bardzo fajna zapowiedź, dawniej z znajomymi chciałem stworzyć serwer RP o tematyce Bleach lecz nie wyszło z braku czasu. Mam nadzieję, że wypali i odniesie sukces gdyż to naprawdę dobre anime a po ss'ach widzę dobrą robotę :)

Opublikowano

@up no większość było robione mcEditem , i jest mały błąd , że są drzwi źle poustawiane .

Opublikowano

Fajnie się to zapowiada. Ogólnie to oglądałem bleach'a, ale chyba po 200odc zaczyna się to nudne robić, ale końcówka była już spoko :D. Bawiłem się kiedyś tym modem, więc mniej więcej ogarniam i tu powstało pytanie: Kiedy start? :)

1384358313-U695412.png

Opublikowano

@Up zależy . Tak za miesiąc można byłoby udostępnić serwer lecz czekam na pare pluginów i mapy dokończyć. Ale tak pod koniec sierpnia powinno już być gotowe .

Opublikowano

Lubię anime lecz nie oglądałem jeszcze Bleacha (odpycha mnie ilość odcinków ;d) i teraz pytanie: Czy będzie jakieś streszczenie całej fabuły lub coś ? D:

A tak ogólnie to serwer zapowiada się bardzo ciekawie ^^

Btw. Można jakoś pomóc ? (nudzi mi się ostatnimi czasy ;s)

d3witchdoctor.jpg

Opublikowano

Lubię anime lecz nie oglądałem jeszcze Bleacha (odpycha mnie ilość odcinków ;d) i teraz pytanie: Czy będzie jakieś streszczenie całej fabuły lub coś ? D:

A tak ogólnie to serwer zapowiada się bardzo ciekawie ^^

Btw. Można jakoś pomóc ? (nudzi mi się ostatnimi czasy ;s)

Wiesz co ? nie wiem ale jak ja to mógłby być nawet tysiąc i tak wszystkie bym obejrzał . takie jest to wciągające 

I oczywiście , że możesz pomóc . Więcej napisz na pw jak chcesz wiedzieć .

Opublikowano

Guh, troszkę za mało się rozpisaliście, jeśli chodzi o mechanikę serwera. Czy można prosić o objaśnienie tego, jak wygląda crafting / combat / progression / eksploracja / questing?

Co do modpacka, czy jesteście jego twórcami? Jeśli nie, to - 

No permission to give this pack in your server !. - En
Nie mozna dawac tego na swoj serwer ! - Pl

To można znaleźć na stronie autora modpacka bleach rp.

yotsuba.jpg

Opublikowano

No , ja to pisałem . Modpack jest w pełni mój .

I chyba mylisz pojęcia rpg z rp . Rpg to typ gry w którym no ja bym powiedział że bardziej jest na pojedyńczą grę . Ten typ bardzo kojarzy się z licznymi npc lub tego typu rzeczami . A serwer rp jest to rozgrywka którą tworzą gracze . No jak w rpg też jest fabuła ale jak sama nazwa wskazuje jest to Role Play czyli granie roli . Jedną z głównych różnic jest to że w rpg to ty jesteś zazwyczaj głównym bohaterem a w rp różnie bywa . Rp jest rozgrywką dla ludzi z wyobraźnią . Role play to życie postaci którą tworzysz . To ty decydujesz co zroobisz lub coo się stanie . A w rpg musisz podążać za wskazówkami np ; teraz musisz iść do rybaka po ryby . A co się stanie kiedy się tego nie zrobi ? Nic nie ma dalszej gry gdy nie pójdziesz do tego xxx rybaka , no chyba że pójdziesz robić inne zadania .

Za jakiś miesiąc wykupię parę programów w celu nagrania paru filmów lub jednego w aby wyjaśnić o co tu chodzi .

Ps ; sama nazwa modpack'a wskazuje że jest do celów rp :-)

Pozdrawiam ja

Opublikowano

RPG i RP to to samo, tylko że w RPG masz do dyspozycji konkretną grę. Dokładniej tłumacząc - Gra fabularna, odgrywanie roli. Gry RPG były tworzone z myślą przewodnią o odgrywaniu w nich osoby, w którą się wcielałeś i o dołączeniu, dostosowaniu lub zmienianiu tworzącego się przed tobą świata. NPCe do dodatek, który ma tę grę urozmaicać, a dobrze zrobieni (patrz, gry pochodzące od MUdów, typu Runescape, Tibia, Ultima Online, EverQuest) potrafili być kluczową częścią tworzonego świata. Patrząc na obecne standardy i odchodząc od tego, że NPC to coś co daje questa nigdzie nie dojdziemy. Kiedyś NPCe byli kimś dużo ważniejszym od narzędzi do EXPienia. Rola nasza by dobre czasy NPCów powróciły. Nie mowa tutaj oczywiście tylko o NPCach, ale o całym świecie tła.

To, że pojmujesz RPG i RP jako dwie odrębne rzeczy jest spowodowane przez obecny rewriting pojęcia MMORPG przez większe korporacje. Obecne MMORPGi posiadają tyle RP w sobie, co prawie nic. Grindfesty i posiadanie zabawy z ludźmi to to, co się teraz liczy, (absolutnie nie mówię, że to jest dobre, to jest tragiczne) a sam świat w którym rozgrywka się obraca odchodzi na drugi plan. Ten stan rzeczy nie może się utrzymywać. Na swoim przykładzie możesz zobaczyć, co dla pieniędzy byli w stanie zrobić ludzie z nowymi generacjami, które nie znają już chyba porządnych graphical mud'ów (ich późniejsza nazwa to MMORPGi). Wyraziłeś chęć posunięcia się dalej, to nie bój się i stawiać kolejnych kroków. 

Kiedyś tło narzucało ci to, jak grałeś. Teraz korporacje popełniają wielki błąd myśląc, że gracze są gier bez tła. Chcą dostosować się do jak największej ilości graczy, aby zarobić na nich jak najwięcej kaski. Dzięki bogu mamy gry, które są tworzone przez graczy dla graczy, ale na ich rozwinięcie trzeba długo czekać, bo nie maja tyle kaski. Takie procedury kończą się zdaniami typu.

//Samo RP prowadzi się na forach, jak wkładasz je w grę to dostajesz RPGa. Wtedy jesteś też zobowiązany stworzyć świat tła. Nie po to były tworzone Graphical MUDy, żeby gracze latali od rybaka do rybaka, żeby wykonać questy.

http://en.wikipedia.org/wiki/MUD

yotsuba.jpg

Opublikowano

Rad jestem że znasz te wszystkie pojęcia , na twe pytanie odpowiem za godzin parę .

Ta dyskusja jest trochę nie na miejscu (mały spamik) jakby to pewnie powiedział zarządca forum : ,,takie rzeczy to do obgadania na pw" lecz mogę jedynie tak zakładać bo nie znam tej osoby . Chętnie poczytam wiki w wolnym czasie , lecz nie teraz .

Opublikowano

Do modpacka dodalbym obowiazkowego texture packa , ten podstawowy wyglada zbyt cukierkowo i bardzo mnie odpychaja te ss. Co do klas : bleacha nie ogladalem, ale shinigami w death note mnie zawsze jaral  < pora obejrzec wszystkie odcinki bleacha > . Twoj L na ikonce rowniez mnie przyciaga ^^ , bede czekal, moze nie zapomne o tym serwerze.

@up 

Od niektorych moderatorow dostalbys warna za ten refresh , powinien byc dodany minimalnie 13 minut pozniej .

1385975953-U914647.png

Opublikowano

:) i tu jestem o krok dalej . Resource pack jest w 30% gotowy . Ale dobrze , że napisałeś .

Co do death note to myślę , że po starcie tego serwera i rozbudowaniu go wezmę się za serwer o tematyce death note . (Ach , nie odpuści tym anime ;> )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Refresh .

aktualizacje. z serwera : dodano parę modów (mam nadzieje że ciekawych) ,

usprawnienie pewnych rzeczy. (Mały bonusik ; dodano parę niespodzianek )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...