Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Spadek FPS'ów w grach i zawieszenie się komputera

TheVenom

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moją kartą graficzną (GeForce GT 610 2Gb DDR3).

Ostatnio zauważyłem że podczas grania spadają mi gwałtownie FPS np. na początku gry mam 60 FPS a za minute mam 20-30 a za kolejne 5 min słyszę tylko "bzzz" i monitor się zgasza (ale komputer dalej działą).

Zauważyłem również że podczas grania temperatura mojej karty sięga 105 stopni (temp. mierzona za pomocą SpeedFan)

Kartę kupiłem w 2014.04.29 więc jest nowa.

Gdy ją kupiłem miałem z początku problem bo cały komputer wolno chodził ale po 2-3 dniach już było normalnie.

Wczoraj czyściłem kartę graficzną i zasilacz pędzelkiem ale to nic nie dało (ubyło ze 2-3 stopnie) 

Dodam jeszcze że szukałem w necie rozwiązania ale nic mi nie pomogło.

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić  :(  :unsure:

Nope

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgłoś ją na gwarancje jako wadliwy produkt ,

najlepiej poproś o coś lepszego z dopłatą z twojej strony .

Opublikowano

Nie , specjalnie otworzyłem klapę od komputera. A ciekawe że karta jest najbardziej ciepła (a raczej gorąca) w miejscu gdzie jest chłodzenie. A co do wymiany karty to nie chciałbym znowu tego robić (To by była już 3 karta) No i pojawił się kolejny problem... Bluescreen:raz pojawił się przy bezczynności komputera a raz przy próbie restartu. Mogę dokupić wentylator do tej karty ale czy to pomoże ? Błagam pomóżcie bo komputer coraz częściej wywala bluescreena i później nie chce się włączać a nie chcę czegoś zepsuć nieodwracalnie... :(

@edit: Bluescreena już się pozbyłem ale karta nadal się grzeje :(

Nope

Opublikowano

Ale czemu od początku się tak nie grzała tylko od jakiegoś tygodnia ? Wcześniej gry chodziły wyśmienicie a teraz... ledwo w MC można pograć :(

A jakie chłodzenie Ty byś polecił do tej karty ?

Nope

Opublikowano

Ile masz pieniedzy na takie chlodzenie? Szczerze mowiac byle by weszlo na gpu i bedzie dobrze. Rozwarz zmiane karty na cos mocniejszego bo to slabe jest. MC nie chodzi na karcie ale na procku i ramie.

graphic.png
Opublikowano

Ile masz pieniedzy na takie chlodzenie?

Nie wiem ile kosztuje takie chłodzenie bo aktualnie mam 50zł ale mogę dozbierać więcej. Jeszcze poszukam czegoś w mojej okolicy.

Szczerze mowiac byle by weszlo na gpu i bedzie dobrze. Rozwarz zmiane karty na cos mocniejszego bo to slabe jest.

Tą kartę kupiłem niedawno i nie stać mnie narazie na nic lepszego , zresztą przed tym jak się zaczęła grzać gry chodziły idealnie na wysokich

MC nie chodzi na karcie ale na procku i ramie.

A tego nie wiedziałem :D . No to np. Ghost Recon Phantoms na niskich ledwo chodzi.   :unsure:

No i nadal się zastanawiam czemu teraz zaczęła się tak przegrzewać ,a wcześniej było wszystko w porządku...  :huh:

Nope

Opublikowano

Jest ona na gwarancji? Jak nie i lubisz majsterkowac to zdejmij chlodzenie i zmien paste termoprzewodzaca.

Ogolnie ta karta nadaje sie do smieci i na twoim miejscu zwracal bym ja w trybie natychmiastowym. Domyslam sie ze patrzyles sie na pamiec karty a nie jej wydajnosc. Za okolo 120-50 zl masz HD 4870 ktory byl by skokiem wydajnosci.

Podaj przy okazji nazwe moc i marke zasilacza. Przyda sie bo on tez moze byc przyczyna.

graphic.png
Opublikowano

Podaj przy okazji nazwe moc i marke zasilacza. Przyda sie bo on tez moze byc przyczyna.

MUSTANG Model ATX KY-450W

Ogolnie ta karta nadaje sie do smieci i na twoim miejscu zwracal bym ja w trybie natychmiastowym. Domyslam sie ze patrzyles sie na pamiec karty a nie jej wydajnosc. Za okolo 120-50 zl masz HD 4870 ktory byl by skokiem wydajnosci.

Co do wyboru karty pomagał mi mój znajomy który jest po studiach informatycznych , a jeżeli chodzi o tą kartę co podałeś to z tego co widzę po gameplay'ach dużej różnicy nie ma

Nope

Opublikowano

Zasilacz bomba a nie radze się sugerować tym że ktoś skończył studia informatyczne. Jeśli robił inny kierunek niż hardware to mało co wie ;). Nie uważam siebie za mistrza bo też wiem 1 na bilion ale to że ktoś skończył studia informatyczne mało mi to mówi. Kierunek -->

graphic.png
Opublikowano

Niestety nie chwalił mi się tym :D  ale myślę że więcej wie ode mnie  ;)

Nad kartą pomyślę jutro bo dzisiaj już nie mam do tego głowy  <_<

Ale nadal się zastanawiam czy warto zamieniać tą kartę na inną bo ona nie jest w sumie zła jak można na niej grać w BF4 na średnich to dla mnie ok

a jeszcze ona była ze sklepu internetowego więc odsyłanie im tego itd. nie chce mi się w to bawić ;)   

Nope

Opublikowano

Ten zasilacz mnie troche straszy, dobrze że GT610 nie jest prądożerna. Na twoim miejscu kupił bym nawet fortrona (bardziej bezpieczny chociaż też nie należy do +), a już lepiej corsair'a 450w

graphic.png
Opublikowano

Zasilacz i monitor były wymieniane z rok temu ponieważ było zwarcie i oba się spaliły :mellow:

Ehh... wszędzie trzeba wydać kasę.

Nope

Opublikowano

Zrób to raz a porządnie to nie będziesz musiał. Jak coś kupujesz do komputera a się na tym nie znasz o pomoc nie jest trudno. Przyjdź, zapytaj od tego tutaj jesteśmy.

graphic.png
Opublikowano

Wreszcie nabyłem wentylator... Karta w stresie ma 90-95 stopni. Ale zaczęło się dziać coś dziwnego. Otóż podczas przeglądania Fejsa monitor się zgasił , nie było żadnego dźwięku (prócz muzki której słuchałem czyli komputer dalej chodził) i podczas resetu komputer tylko szumił a monitor był zgaszony (nie było żadnego dźwięku logowania systemu) ale za którymś resetem się uruchomił normalnie. Jednak po jakimś czasie znów było to samo. Zmieniałem kartę graficzną na poprzednią ale to nic nie dało więc to nie wina karty. Nie wiem w czym problem i proszę o pomoc  :(

Nope

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...