Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z małą ilością FPS-ów

Blaine94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z ilością fps-ów w Minecraft'cie, znalazłem pare sposobów ale nic nie pomogło
Mój Laptop

System: Windows 8.1 (64-bit, z Update 1) 
  Procesor: Intel Core i7-4500U 1.8Ghz 2.4Ghz

Ram: 8,00 GB

Grafika:

1. Intel HD Graphics 4400

2. AMD Radeon 8870M

Minecraft jest ustawiony by korzystał z karty graficznej Radeon

Prosiłbym o szybką pomoc ;)

Opublikowano

Próbowałeś ustawić że minecraft pobiera więcej pamięci RAM?

Opublikowano

Ludzie, czemu Wy kupujecie laptopy do gier? One się nie nadają... Komputer ma lepsze chłodzenie, zawsze możesz dokupić kartę, wymienić procesor, a w laptopie jesteście ograniczeni.

Co do tematu:

Możliwe, że win 8.1 źle działa na minecrafta lub tak jak @up zarezerwuj więcej RAM dla mc.

KURmP9u.png

SERWER FREEBUILD

WEJDŹ, ZAGRAJ, ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ!

Opublikowano

Ludzie, czemu Wy kupujecie laptopy do gier? One się nie nadają... Komputer ma lepsze chłodzenie, zawsze możesz dokupić kartę, wymienić procesor, a w laptopie jesteście ograniczeni.

Co do tematu:

Możliwe, że win 8.1 źle działa na minecrafta lub tak jak @up zarezerwuj więcej RAM dla mc.

Nie wniosłeś nic do tematu , pisałeś o całkiem innej rzeczy niż autor chciał.

@topic

Krok 1: Początek
Po zainstalowaniu GameBooster i Advanced SystemCare powinieneś zacząć defragmentować swój dysk. Najlepiej użyj systemowego Defragmentatora dysków.

Krok 2: Advanced SystemCare
Włącz Advanced SystemCare i przycisk START. Program zacznie skanować Twój komputer w poszukiwaniu wirusów i nieprzydatnych plików.

Krok 3: Game Booster
Pamiętaj, aby zawsze kiedy będziesz chciał zagrać w jakiekolwiek grę pasowało by włączyć Game Boostera, aby grało Ci się komfortowo Smile
Po włączeniu programu naciśnij przycisk PRZYŚPIESZ, program wyłączy wszystkie niepotrzebne programy które działają w tle, a następnie się zminimalizuje. PAMIĘTAJ ABY NIE WYŁĄCZAĆ JAVY!

Krok 4: Optimine
Jako iż nasz kochany Notch nie zabrał się za optymalizacje Minecraft, zrobiła to za niego społeczność. Niejaki Scaevolus zrobił paczkę dzięki której gra działa o wiele szybciej. Można ją pobrać STĄD.

Krok 5: Inne
Pamiętaj aby zawsze kiedy będziesz chciał grać komfortowo (czyli zawsze, jak przypuszczam) powyłączaj wszystkie inne programy które nie będą Ci potrzebne w trakcie np. komunikatory (GG itp), przeglądarki, programy P2P (torrenty itp.) i inne tego typu programy.

W opcjach Minecraft zmień widoczność na jak najmniejszą (jeżeli masz dużo FPSów np. na Medium to nie ma sensu zniżać na jeszcze mniejszą) i zamień "Fancy" na "Speed"

Krok 6: Rezultaty!
Na moim dwu rdzeniowym procesorze (1.6 Ghz), 1,5 GB RAMu i karcie graficznej ATI Mobility Radeon X1300 FPSy zostały STALE podniesione o 30 klatek (czyli mam 60-80 fpsów) (nawet przy generowaniu mapy) przy widoczności ustawionej na short, a na medium mam 40-60 fpsów.
Opublikowano

Co do tematu:

@pajeczek, wniósł ;)

CO do tematu.

Spróbuj od defragmentacji dysku, po wyłączenie aplikacji w tle, optifine, i tak jak użytkownicy wyżej GB + mniejszy zasięg widoczności.

Podkreśliłem nie przypadkiem.

A zwłaszcza defragmentacje dysku. Jeśli laptopa masz od x czasu, to wiele ona wnosi, i przyśpiesza o tyle nie tylko same gry, ale cały komputer/laptop.

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Zauważyłem pewną rzecz że gdy mam uruchomioną jakąkolwiek gre to zużycie procesora nie przekracza 30℅.

Trochę się pobawiłem i minecraft aktualnie ma 40-60 fps'ów

Opublikowano

A czy włączasz MC z karty graficznej AMD? Bo jeśli z Intel'a, to nie dziw się, że FPS'ow masz mało. 

­

809131449509880369478.gif
Opublikowano

Zaktualizuj wszystko co możliwe (sterowniki, Java, itp), usuń zawartość folderu .minecraft. Regularnie czyść komputer oraz gdy grasz w Minecraft wyłączaj wszystkie inne zbędne programy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...