Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Od jakiegoś czasu próbuje uporać się z miejscem na dysku (zawsze wszystko okazuje się ważne...). Dzisiaj zacząłem myśleć nad formatem, jednak mam co do tego kilka pytań.

1. Głównie chcę sformatować dysk C, a więc jeżeli go sformatuje to zostaną te podstawy (windows, office world, excel, itd.)?

2. Jest to mój pierwszy format (nigdy tego nie robiłem), dam radę? Nie ma tam nic skomplikowanego?

3. Jak wygląda taki proces?

4. Czy po formacie da się jeszcze jakoś przywrócić te pliki?

5. (Pytanie nie dotyczące formata) Ogólnie mam w sumie 5 dysków (C, D, E, F, G), da się to jakoś scalić w bezpieczny sposób?

To chyba te główne pytania, jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę :)

Opublikowano

1. zależy gdzie masz zainstalowany system, i różne programy. polecam formatować cały dysk.

2. jak masz orginalnego to spokojnie. podczas uruchamiania wciskasz f8 (lub jak masz ustawione), czyli botowanie wkładasz płytke i wszustko pisze.

3. bootowanie ---> formatowanie ---> instalowanie systemu ---> finaalizowanie ---> zapisywanie ---> ustawienie sieci itp. ---> końcowe sprawy

4. tak. są specjalne firmy i jednostki, jednak samemu także da się to zrobić i nei jest to wcale takei trudne.

5. to nei dyski tylko partycje. po formacie, jak sformatujesz cały dysk one sie "łączą" i możesz je znowu podzielić

nmzc.

Opublikowano

1. zależy gdzie masz zainstalowany system, i różne programy. polecam formatować cały dysk.

2. jak masz orginalnego to spokojnie. podczas uruchamiania wciskasz f8 (lub jak masz ustawione), czyli botowanie wkładasz płytke i wszustko pisze.

3. bootowanie ---> formatowanie ---> instalowanie systemu ---> finaalizowanie ---> zapisywanie ---> ustawienie sieci itp. ---> końcowe sprawy

4. tak. są specjalne firmy i jednostki, jednak samemu także da się to zrobić i nei jest to wcale takei trudne.

5. to nei dyski tylko partycje. po formacie, jak sformatujesz cały dysk one sie "łączą" i możesz je znowu podzielić

nmzc.

Heh, 5 w ogóle nie zrozumiałem xD

Da się jakoś sprawdzić gdzie mam to "F8" ustawione?

Płytki chyba nie mam (nie pamiętam nawet czy system jest oryginalny), jednak w Panel sterowania ---> System mam napisany kod produktu.

Opublikowano

jezeli nie jestes idiota i umiesz czytac to se poradzisz

1. Głównie chcę sformatować dysk C, a więc jeżeli go sformatuje to zostaną te podstawy (windows, office world, excel, itd.)?

2. Jest to mój pierwszy format (nigdy tego nie robiłem), dam radę? Nie ma tam nic skomplikowanego?

5. (Pytanie nie dotyczące formata) Ogólnie mam w sumie 5 dysków (C, D, E, F, G), da się to jakoś scalić w bezpieczny sposób?

1. jak na c masz system itp to wszystko sie skasuje 

2 nie

3 kasuje sie wszystko ?

4 nei 

5 laczysz wszystkie partycje bo na pewno nie masz 5 dyskow

Opublikowano

jezeli nie jestes idiota i umiesz czytac to se poradzisz

1. jak na c masz system itp to wszystko sie skasuje 

2 nie

3 kasuje sie wszystko ?

4 nei 

5 laczysz wszystkie partycje bo na pewno nie masz 5 dyskow

Teraz wyjdę na idiotę, ale nie znam się na tym w ogóle ;d

Dla mnie "Dysk lokalny" to jest dysk, ale mogę się mylić.

http://zapodaj.net/97e6272c92c73.png.html
Opublikowano

Formatowanie usuwa czyści wszystkie dane z dysku który formatujesz. Jeśli system, programy i dane masz na dysku który chcesz sformatować to zostaną usunięte.

Samo formatowanie jest proste i nic specjalnego nie trzeba znać by to zrobić.

Sformatować dysk możesz z poziomu windowsa (w zarządzaniu dyskami) bądź podczas instalacji nowego systemu jest możliwość formatowania i oczywiście są do tego różne programy.

Plików po formatowaniu raczej nie odzyskasz, można oczywiście próbować różnymi programami ale szanse są nie duże.

Co do ostatniego to musisz dać tak jak pisał @1361622928-U485574.pngAcountBanned screan z zarządzania dyskami, gdyż mylisz dysk z partycją.

Masz dwa dyski a na nich po trzy partycje. Więc możesz scalić "dyski" F: D: E: dając łącznie 149,05 GB ten dysk jest podpisany "dysk 1", w przypadku "dysk 0" możesz scalić C: G: i otrzymasz wtedy łącznie 298,09GB.

Po samym sformatowaniu trzeba utworzyć partycję które są widoczne potem jako "dyski" z jakąś literą.

I jak wyżej napisałem masz dwa fizyczne dyski w komputerze jeden o pojemności 149,05 GB a drugi 298,09GB po sformatowaniu w zarządzaniu dyskami otrzymasz nieprzydzielone miejsce, a potem jedynie wystarczy stworzyć partycje o odpowiednich wielkościach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...