Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik Hodowla - Karaczan argentyński

Dzanek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Karaczan Argentyński:

rgs4ff.jpg

Przedstawiam wam tego wesołego ziomka, wiele osób na widok nazwy tematu "karaczan" nawet tutaj nie zajrzy :]
Resztę zapraszam do dalszej części poradnika:

1. Przedstawienie gatunku:

: Dorosłe tego gatunku dorastają do 5 cm długości. Dymorfizm płciowy jest bardzo dobrze widoczny. Dorosłe samce są uskrzydlone, przeważa u nich kolor czarny. Przy przedpleczu, zaraz na początku skrzydeł, na każdym z nich widać spore plamy koloru jasno-brązowego. Tegoż koloru również jest obwódka dookoła całego ciała. Samce są raczej smukłe. Samice natomiast są bezskrzydłe, praktycznie całe czarne. Posiadają jedynie, na każdym segmencie odwłoka, mniej lub lepiej widoczne, brązowe, niewielkie plamki. Są bardziej krępe od samców. Szczątkowe skrzydła również są nieco jaśniejsze. Obwódka nie przebiega dookoła całego ciała, jedynie wzdłuż przedplecza. Larwy są bezskrzydłe, budowy trylobidalnej. Kolor ich to w różnym odcieniu brąz.       Źródło: http://arachnea.org/

Jak widać po opisie to ciekawy stworek, ale pewnie zadajecie sobie pytanie, "NA CHOLERE KOMUŚ HODOWLA KARALUCHA?!"

2. Na co mi to?
Hmmm, dobrze odżywiony karaczan może stanowić podstawę diety naszych terrariowych pupili, ma podobne wartości odżywcze jak świerszcze czy szarańcza.
Nie masz jaszczurki, żaby, roślin owadożernych? Nie przejmuj się! Możesz założyć własne terrarium z karaczanami (jako walor estetyczny w pokoju) karaczanbrazylijskiikar.jpg
Sposób numer 3 na wykorzystanie karaczanów: Chamskie podrzucenie komuś do plecaka/torby. Dlaczego są do tego idealne? Więcej znajdzie się w punkcie 3 ;)

3. Rozmnażanie i hodowla:
Wystarczy nam pudło/akwarium o wymiarach 30x40x30 (szer/gł/wys), Przy czym pamiętajcie, że ten gatunek karaczana nie potrafi chodzić po pionowych ścianach z plastiku i szkła. Do pudełka wrzucamy wytłoczki od jajek, nasze karaluchy i to tyle ;)
Na wielu stronach znajdziecie informacje, że trzeba je dogrzewać aby się rozmnażały - KŁAMSTWO!

Tylko przez okres zimy tj, październik 2013-Marzec 2014 moja hodowla powiększyła się z ilości 200 sztuk do ok 1000 (słownie tysiąca) sztuk. Przy codziennym karmieniu mojej agamy.
Jest to ciekawa alternatywa dla świerszczy, gdzie tygodniowo kosztowały mnie ok 20 zł.

Ok, wszystko fajnie, ale w jakim tempie się to rozmnaża?:

25ogod.jpg

Dokładnie tyle małych karaluszków wyszło mi przez noc z 1 dużego, ok 40 sztuk. Imponujące, nie?

4.Karmienie

Karmimy obierkami z marchwi, jabłek itd Oraz mieszanką karmy:

500 gram otrębów

500 gram kaszy manny

garść rozwielitki

2 łyżki witamin dla gadów lub Vibovit

2 Łyżki wapna dla gadów (ew sproszkowana kreda)

+ 1 kg suchej karmy dla psa lub kota (Mielimy ją żeby była drobna)

Taka mieszanka starcza na ponad pół roku :)

.

Opublikowano

Piękne stworzenia.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Dorosły karaczan potrafi kosztować ok 1,5 zł. Jedzenie? Za ok  15 zł kupiłem im jedzenie które starczyło na ponad pół roku. Poza tym można im wrzucić mlecza, obierki od jabłek, marchwi czyli cały odpad z kuchni łącznie z kościami z resztkami mięsa.

Szybko licząc - Pudło jakieś 20 zł, + jedzenie 15, karaluchy ok 200 sztuk z 50 zł (różne wielkości)

Łącznie: 85 zł.

Moja hodowla rozrosła się do ok 1000 sztuk przez pół roku, z czego ok 600 jest dorosłych.

600x1,5zł = 900 zł ;]

Oczywiście ja mam hodowlę na własne potrzeby więc to 900 zł to nic w ciągu 6 miesięcy. Ale... właśnie tu jest ale - codziennie moja agama potrafi zjeść 4 takie karaczany (dorosłe) 4x180 dni = 720 sztuk. 

Myślę, że zaczynając od hodowli ok 300 sztuk przy odpowiednio dużej powierzchni hodowli spokojnie można uciągnąć z tego nawet ładne pieniądze.

Zasada rozmnażania karaluchów - im więcej ich masz, tym szybciej się mnożą. 

.

Opublikowano

Jak masz syf i przybiegły do Ciebie to za szafą i kanapą szukaj ;] W czystym mieszkaniu nie mają prawa przeżyć.

.

Opublikowano

Nie i nie spamuj w temacie proszę, czekam na odpowiedzi osób. które chcą wiedzieć więcej.

.

Opublikowano

500 gram otrębów

500 gram kaszy manny

garść rozwielitki

Wygląda jak przepis na smażone robactwo

Opublikowano

Masz lajka od kolegi po fachu xD

Co do karaczanów to zdecydowanie wolę turki i madagaskary. 

Turki są super bo zachowują się jakby miały ADHD. Wrzucone do pająka wcale się go nie boją, mało tego nawet go denerwują swoim chodzeniem.

Dodatkowo są szybkie - fajne polowania, nie trzeba się nimi zajmować, rozmiar jest odpowiedni dla każdego pajaka - od l1 do dorosłych no i robią dużo ootek.

Kolejnymi plusami jest to że nie chodza po szybach i sie nie zakopują ;)

Madagaskary są super bo fajna z nimi zabawa - są duże, fajnie syczą i milusio się je karmi xD

Edit: co do cen które tam pisałeś u góry to troooche za dużo Ci się tam policzyło :)

Argentyńskie nie są aż tak drogie żeby po 1,5zł stały ;)

Dorosłe madagaskary są od 70 gr w hurcie a w "detalu" po złotówce czy też 1,30. 

No i jest różnica w wielkości - madagaskar do 9cm :)

HBV27j.png

Opublikowano

Brałem ceny z tego co widziałem w sklepach w mojej okolicy ;)

Wybrałem argentyńskie ze względu na to, że nie biegają po płaskich powierzchniach i to jest w nich fajne, poza tym praktycznie ich nie czuję(zapachu) jedyny minus w stosunku do innych karmówek to to, że karaczany lubią się zakopywać w podłożu.

Zdjęcia mojej hodowli postaram się dodać do końca tygodnia.

500 gram otrębów

500 gram kaszy manny

garść rozwielitki

Wygląda jak przepis na smażone robactwo

Jeśli odejmiesz od tego karmę dla psa i rozwielitkę to możesz z powodzeniem je usmażyć, podobno smaczne.

.

Opublikowano

Jak wszedłem w ten temat to kurwa nogi na monitor wziąłem xDDD

Ale bardzo duże są... Karaczany mają takie rozmiary?

amqou1.png

Azb3sT^

Opublikowano

Nic tylko na patelnię i jeść mmm.... Już się biorę za robienie Karaczanburgerów :3

Opublikowano

Można to jeść? ;d

Jeżeli jesteś pająkiem albo jakimś gadem to zdecydowanie tak.

W sumie ludzie też jedzą robale więc możesz spróbować. Chętnie wyślę Ci madagaskara dorosłego do degustacji pod warunkiem że nagrasz filmik i opowiesz nam o walorach smakowych tego karaczana ;)

(madagaskarskie są dość duże więc się najesz xD)

HBV27j.png

Opublikowano

Jeżeli jesteś pająkiem albo jakimś gadem to zdecydowanie tak.

W sumie ludzie też jedzą robale więc możesz spróbować. Chętnie wyślę Ci madagaskara dorosłego do degustacji pod warunkiem że nagrasz filmik i opowiesz nam o walorach smakowych tego karaczana ;)

(madagaskarskie są dość duże więc się najesz xD)

przyślesz mi 50 zł razem z tym madagaskarem i Ci nagram ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...