Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Program do odzyskiwania danych z dysku

iLikeMC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio popsuł mi się dysk, jaki program polecacie do odzyskania tych danych. Dodam, że już 3 razy odzyskiwanie jakimś programem się nie udało i po nocce zmieniło mi tapetę.

Opublikowano

Ja polecam program recuva.

Inne programy masz tutaj. Ale jeśli nadpisałeś już dane to raczej już ich nie odzyskasz i odzyskiwanie powinno się robić od razu po usunięciu danych.

http://www.komputerswiat.pl/testy/programy/bezpieczenstwo/2010/07/test-5-programow-do-odzyskiwania-danych.aspx
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/darmowe-programy-do-odzyskiwania-danych.html
Opublikowano

Problem jest w tym, że podłączając dysk zewnętrzny wyskakuje formatowanie dysku. Czyli nie mam dostępu do tych danych, które na nim były. Jest jakiś sposób, aby odzyskać te pliki? Pan wyżej napisał program, który szuka usuniętych plików.

Opublikowano

Odpal jakiegoś Linuxa z Live CD i spróbuj podłączyć dysk. 

Co się stało z tym dyskiem (w jaki sposób go uszkodziłeś)?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Sam z siebie przestał działać. Był już stosunkowo stary.

PS. Skąd można pobrać live cd linux'a? I na jakiej zasadzie to działa?

Gość kamil40013
Opublikowano

Po pierwsze każde włączenie wyłączenie dysku, uruchomienie systemu zmniejsza szanse na odzyskanie danych.

Problem jest w tym, że podłączając dysk zewnętrzny wyskakuje formatowanie dysku. Czyli nie mam dostępu do tych danych, które na nim były. Jest jakiś sposób, aby odzyskać te pliki? Pan wyżej napisał program, który szuka usuniętych plików.

Jeżeli jest, to dysk zewnętrzny, to radzę wyciągnąć go z obudowy i podłączyć bezpośrednio, do komputera.

Jesteś w stanie sprawdzić, czy dysk nie przełączył się czasem w partycję RAW ? To jest dość ważne.

Co do samego odzyskiwania:

-W przypadku usuniętych plików, polecam użyć R-Studio (Recuva też daje radę, ale jest mało skuteczna)

-Kopia posektorowa dysku (szukaj w google) (najlepiej pod DOS'em) (wymaga drugiego dysku o tej samej pojemności)

Ale na sam początek, spróbuj odpalić Linuxa z płyty, i sprawdź, czy da się zamontować dysk i przeglądać na nim zasoby. Oraz sprawdź w jakiej jest partycji. Jak już odpalisz linuxa, to przy okazji sprawdź S.M.A.R.T dysku.

Najlepiej pobierz Hiren's Boot CD i nagraj na płytkę. Tam znajdziesz Linuxa z potrzebnymi narzędziami (Linux Parted Magic). Pod Windows'em nic nie zdziałasz.

Ciężko jest określić co stało się w twoim wypadku. Do każdego dysku trzeba podchodzić inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...