Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

temperatura komputera

michaal19995

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem z komputerem, a dokładnie z jego temperaturą. W pudle mam wbudowany mały monitor, który pokazuje mi temperature kompa. Jeżeli dojdzie ona do 40st komputer odrazu sie wyłącza... Jest to bardzo uciążliwe, gdyż przy grach nie jest problem osiągnąć taką temperature. Kiedy miałem ze wyłączał sie przy 50 stopniach, nie da się tego jakoś zmienić ,żeby komp wyłączał się np po osiągnięciu przykładowo 60 st?

Opublikowano

Na początek to sprawdź temperaturę programem speedfan czy podobnym. A procesor obciąż programem occt/prime95 i furmark do karty graficznej. I po kilkunastu minutach obciążania sprawdź jaka jest temperatura bądź zrób screana.

Opublikowano

Pewnie masz uwalony ten kontroler, bo to jest niemożliwe, żeby przy 40 stopniach go wyłączało.

Pobierz HW monitor i program do obciążania PC, sprawdzaj na bieżąco temp, z HW i sprawdź przy jakiej Ci wywali.

BTW podaj model tego kontrolera.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Bez porządnie wykonanej zmiany past termoprzewodzących pod wszystkim do czego masz dostęp (karta, procesor, najlepiej też układy na płycie głównej) to nie zbijesz tych temperatur. Teraz przynajmniej pokazuje prawdziwe, bo wyłączanie się przy 40 stopniach byłoby dziwne.

Opublikowano

W kompie nie było nic robione od 6 lat. Oprócz wymiany zasilacza :D Co jeszcze mogę zrobić,żeby pomóc staruszkowi?

Ta pasta pomoże zapobiegnie wyłączaniu się komputera? 

Opublikowano

Na pewno zmniejszy temperatury, jeśli umiejętnie oczyścisz podzespoły ze starej pasty, co w tym przypadku (6 lat) może być problematyczne.

Opublikowano

Po tylu latach wymiana pasty termo przewodzącej to dobry pomysł, a sama wymiana może sporo dać. 

Jeśli nie chcesz mieć problemu z oczyszczeniem starej pasty to przed wymianą włącz komputer i niech ta pasta trochę się nagrzeje. A samo czyszczenie ciepłej pasty będzie łatwiejsze.

Przez ten czas również wentylatory mogły się zużyć i może się okazać że działają gorzej niż na początku. Więc ich wymiana też mogła by mieć sens. Choć czy miało by to sens to zależy od obudowy.

Opublikowano

Pewnie masz uwalony ten kontroler, bo to jest niemożliwe, żeby przy 40 stopniach go wyłączało.

Pobierz HW monitor i program do obciążania PC, sprawdzaj na bieżąco temp, z HW i sprawdź przy jakiej Ci wywali.

BTW podaj model tego kontrolera.

Pragnę zauważyć iż HW podaje błędne temp. (zawyżone) Gdy sprawdziłem to z Everestem albo aida64 to były wyższe :)

b_560_95_2.png

Opublikowano

Pragnę zauważyć iż HW podaje błędne temp. (zawyżone) Gdy sprawdziłem to z Everestem albo aida64 to były wyższe :)

Ciekawe, ciekawe, ale prędzej zaufam HW, niż Everestowi.

post-320491-0-74072600-1400881020_thumb.png

@Topic, co do pasty, to polecam MX2.

Opublikowano

No ale wymiana takiej pasty już zapobiegnie temu wszystkiemu? No nie wierze ...

Powinna dać dużo, na pewno nie zaszkodzi.

Skoro na pulpicie masz 50-60 stopni, to podczas grania na bank nie masz 40, tylko dobija Ci do ~90-100 i wtedy komputer się wyłącza.

Te 40 stopni to prędzej temperatura w środku obudowy, niż samego procesora. ;)

Opublikowano

Naprawdę warto wymienić pastę. Ja przed wymianą na pulpicie miałem 60-70 wymieniłem to temperature w stresie wyciągała 41 stopni. Mowa tutaj o starym pentiumie 2x 2.0 :)

1329673648-U534900.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...