Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Gigabyte Dual - Bios

Truskafeczkaa

Pytanie

Opublikowano

Witam, więc mam problem tak jak w temacie, gdy komputer się włącza zwykle rano jak w nocy jest wyłączony i po południu gdy wracam ze szkoły pokazuje się informacja "Gigabyte Dual - Bios" U góry na środku ekranu, komputer 3 razy się wyłącza, a potem włącza poprawnie czytałem o owym Dual Biosie i wyczytałem, że włącza się gdy jeden jest uszkodzony, ale ja nigdy nie grzebałem przy BIOS'ie bo nie znam się na tym i nie chcę czegoś zepsuć ;d

Dodam, że komputer kupiłem (w lutym)3 miesiące temu w SATURN'ie i już w kwietniu był w naprawie, ponieważ system nie wykrywał dysku ; > Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi i dlaczego wyskakuje taka informacja? Najbardziej denerwujące są dwa fakty - to, że komputer uruchamia się 3 razy i to, że nie chcę aby znowu wrócił do naprawy, ponieważ no nie jestem zadowolony z usług gwarancyjnych ( Komputer wrócił z porysowaną obudową i trochę buczy, czego nie było, aż do momentu oddania komputera do serwisu)

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłeś gotowca, na dodatek w Saturnie. Sprzedaj to, póki działa. 

Co do problemu...
Podaj konfigurację sprzętową. 
Po włączeniu pojawia się jedynie napis "Gigabyte Dual - Bios", czy są jeszcze jakieś kody błędów/komunikaty?

Żeby uszkodzić BIOS wcale nie trzeba przy nim grzebać. Możliwe, że układ pamięci flash, w której znajduje się BIOS został uszkodzony. 

Jeżeli nie masz żadnych plomb na obudowie, to możesz zresetować BIOS wyciągając baterię, lub zwierając 2 piny, które podpisane są frazą "CLR_CMOS" (lub coś podobnego).

Inniej, jeśli masz plomby. Wtedy podczas startu PC wciśnij klawisz DEL, co przeniesie cię do BIOSU, a później znajdź opcję odpowiadającą za przywrócenie ustawień fabrycznych BIOSU. 

Najlepiej jednak jest oddać blaszaka do serwisu i po naprawieniu od razu wystawić w jakimś serwisie aukcyjnym. :P

Oddaj go naprawdopodobniej masz uszkodzonego biosa jeżeli go szybko nie oddasz może dojść do uszkodzenia płyty głównej

Bajki opowiadasz.

ㅈㅈ.

Opublikowano

nie moge wymienic zasilacza bo nie mam na jaki ani kupic a dlaczego nikt nie rozumie ze nawet przy starcie kompa nie dziala usb tzn. gdy chce wejsc do biosu to nic sie nie dzieje. A moze zamiast mu spamic wejdziemy na mojego direct X lub Asrock 775-vsta problem ?

MrTheSaints.png

Opublikowano

nie moge wymienic zasilacza bo nie mam na jaki ani kupic a dlaczego nikt nie rozumie ze nawet przy starcie kompa nie dziala usb tzn. gdy chce wejsc do biosu to nic sie nie dzieje. A moze zamiast mu spamic wejdziemy na mojego direct X lub Asrock 775-vsta problem ?

Ja to doskonale rozumiem i tego samego oczekuję od ciebie. Nigdzie nie napisałeś, że nie możesz wejść do BIOSu. Teraz wnioskuję, że masz klawiaturę na USB, a byłem przekonany, że masz jakąś ze złączem na PS2. 

Zresetuj BIOS zworką na płycie głównej.

I odpowiedz na wszystkie pytania, które zadałem ci w tym poście: http://www.mpcforum.pl/topic/1212368-gigabyte-dual-bios/#entry10384013

Podaj link do swojego wątku (skąd miałem wiedzieć, że taki już istnieje?).

ㅈㅈ.

Opublikowano

nie zresetowany bios który z niczym innym poza ustawieniami urządzeń niema wspólnego

jak nie wyjdzie pozostaje tylko serwis bo sam nie naprawisz ( pewnie wymienią tylko płytę główną )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Czyli znowu czeka mnie okres bez komputera? -,- Nie znam się na składaniu komputerów i nie mam zbytnio na to pieniędzy

Pojawia się tylko " Gigabyte Dual - BIOS"

Klasyfikacja: 4,5
Procesor: Intel® Celeron® CPU G1620 @ 2,70GHz 2.70 Ghz
Zainstalowana pamięć (RAM): 4,00 GB (dostępne 3,90 GB)
Typ systemu : 64 bitowy system operacyjny (Win 7 )

(Mam nadzieję, że o to chodziło )

Opublikowano

yyy ja tak miałem z Asrock775-vsta w którym mi usb od płyty nie działa ani nic nie moge zrobić co podepne to mi tego nie czyta ? i wie mco mówie ja tak mam...

Nie, nie wiesz, co mówisz. Gdyby M/B była uszkodzona, to teraz nie marudziłbyś, że ci USB nie działa, tylko płakał w kącie, że nie masz PC. 

Poza tym, to "tylko" niedziałające porty USB (czy jeden port). :)

Dlaczego uważasz, że to BIOS robi ci na złość? Pokłóciliście się?

ㅈㅈ.

Opublikowano

tls opisał Ci dokładnie co masz zrobić. Zresetuj bios do ustawień fabrycznych. Jeśli jednak masz plomby ja bym oddał PC na gw. oraz prosił o zwrot kasy oraz w gw. napisać że zwrot jest dokonywany na wine wcześniejszej naprawy która przeszła niepomyślnie.

graphic.png
Opublikowano

nie zresetowany bios który z niczym innym poza ustawieniami urządzeń niema wspólnego

jak nie wyjdzie pozostaje tylko serwis bo sam nie naprawisz ( pewnie wymienią tylko płytę główną )

Teraz chciałem wejść do BIOS'u ale ku mojemu zdziwieniu gdy wyłączam komputer - pokazuje się biała kreska która skacze od dołu do góry i włącza się Trwa Ładowanie systemu Windows, a gdy resetuję odrazu włącza się Windows, przed naprawą na momencik wyskakiwało Gigabyte i można było kliknąć F4, DEL itd. A teraz nic... jest jakiś inny sposób -,- Zaczyna mnie to ostro denerwować ;x

Opublikowano

skoro nie masz pojęcia co uszkodzone to tylko serwis

można spróbować ,  wcisnąć i trzymać  DELETE, załączyć komputer głównym włącznikiem . powinno zresetować bios

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Mówisz tu o wszystkich portach USB, czy tylko kilka z nich ci nie działa? 

Możliwe, że masz wyłączone USB w BIOSie. Znajdź opcję odpowiadającą za włączanie/wyłączanie USB na M/B i ustaw na enabled lub auto. Ew. przywróć ustawienia domyślne.

Jeśli to nie pomoże, to sprawdź, czy w portach USB jest napięcie. Odpal również inny system z Live CD (np. Linuxa), aby sprawdzić, czy wina nie leży po stronie OS. 

Nie wykluczone, że zwyczajnie padł ci kontroler USB (mogło tak się stać np. przez wadliwy zasilacz).

ㅈㅈ.

Opublikowano

zasilacz raczej wadliwy Feel III 350atx jak coś a jak sprawdzic to na tym m/b enabled i auto co mam zrobić bo ja na tym biosie to tylko w 40% sie znam

Skoro masz wadliwy zasilacz, to dlaczego go używasz? Wymień go, zanim kondensatory wybuchną. :P

M/B (lub MOBO) to skrót od MotherBoard, tłumacząc z angielskiego - płyta główna. 

Wchodzisz do BIOSu wciskając klawisz DEL przy starcie PC, szukasz opcji "Enable USB", lub podobnej. Jeżeli jest ustawione na disabled, to ustaw na enabled lub auto.

Odpowiedz na wszystkie pytania, które zadałem ci w poprzednim poście.

ㅈㅈ.

Opublikowano

a moze ty mi pomozesz bo o to chodzi że mi wogóle żadne usb nie działa z płyty głównej a gdy coś podłączam to reset płyty i kompa :( szkoda mi tego Core 2 duo

MrTheSaints.png

Opublikowano

Bajki opowiadasz.

yyy ja tak miałem z Asrock775-vsta w którym mi usb od płyty nie działa ani nic nie moge zrobić co podepne to mi tego nie czyta ? i wie mco mówie ja tak mam...

MrTheSaints.png

Opublikowano

tls opisał Ci dokładnie co masz zrobić. Zresetuj bios do ustawień fabrycznych. Jeśli jednak masz plomby ja bym oddał PC na gw. oraz prosił o zwrot kasy oraz w gw. napisać że zwrot jest dokonywany na wine wcześniejszej naprawy która przeszła niepomyślnie.

Chyba nie da się prosić o zwrot pieniędzy ; > Mam Plomby bo to przecież nowy komp na gwarancji... chcę uniknąć kolejnej naprawy tak jak napisałem bo ostatnio naprawa trwała 3 tygodnie... Jeśli zresetuję bios, wszystko z komputera zostanie usunięte?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...