Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Miejsce na dysku

Jano900

Pytanie

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem. Mimo że praktycznie nic na dysku c nie mam, to i tak zajęte jest około 60 gb. Nie jest to wirus (prawdopodobnie). Czy istnieje jakiś program który znajdzie puste foldery, jakieś stare zapisy z gier itd i je usunie? Czuje że nawet do 10 gb się zwolni. 

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do miejsca na dysku to wyczyść wszystkie pkt. przywracania systemu, użyj TFC temp file cleaner i powinno przybyć trochę miejsca. (TFC pobierz ze strony bleepingcomputer.com. z innych stron nie pobieraj, nie warto sobie kompa adware śmiecić. )

Opublikowano

Kabelek podpięty jest pod to, co napisał Rocki star12 - SYSFAN 4. To wystarczy do zmniejszenia obrotów

9V - http://allegro.pl/aab-c20-regulator-obrotow-wentylatora-9v-3pin-i4306610879.html
7V - http://allegro.pl/aab-c10-regulator-obrotow-wentylatora-7v-3pin-i4303095708.html

A nie wystarczy program SpeedFan? I czyli jak to podłącze to nagle znikąd będzie działał cicho? 

Opublikowano

Zacznijmy od tego że 7870 jest grzałą, te 70C to nie dużo ale chodzi na 100% jak nic. <-- do tego kiepskie chłodzenie i masz efekt.

Jaką posiadasz bude? Oraz który szczególnie wiatrak tak wyje? Przyłóż rękę i sprawdź.

Jak miał bym obstawiać to pewnie zasilacz wyje ale mogę się mylić :P.

Nie znam się ale raczej na komputerach ale chyba zasilacz nie ma w sobie wentylatora. Obudowa Silentium PC Brutus chyba 410/420.

I tak jak pisałem to nie jest ani procesor ani karta. 

Opublikowano

Wychodzi na to, że karta graficzna. Podczas grania nagrzała się do 69C. Jak dla grafiki to nie dużo, ale przyspieszyć musi, by temperatura bardziej nie urosła. Więc to ona hałasuje. Ale.. Jest jeszcze napisane, że wentylator procesora chodzi na 100%, więc on również może hałasować. Czyli wychodzi, że to chłodzenie procesora hałasuje - ponieważ chodzi podczas grania na 100%. Sprawdzimy..

Pobierz i włącz program IntelBurnTest. Ustaw Threads na All, Stress Level na Maximum i uruchom. Jeśli będzie słychać hałas, to wtedy będzie jasne, że to procesor tak hałasuje.

Jeśli nie hałasuje, to pobierz program FurMark. Po prostu uruchom test, kontroluj temperatury i słuchaj, czy coś nie hałasuje. Jeśli hałasuje, to wtedy jest jasne, że to karta graficzna.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Jak pisałem - sprawdź temperatury i dokładnie jaki wentylator hałasuje podczas grania. Pewnie karta graficzna, ale lepiej wiedzieć na 100%

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

W takim razie ustaw SpeedFan'a tak jak zwykle ustawiasz i obciąż komputer, a się przekonamy:

- Procesor programem IntelBurnTest,

- Kartę graficzną FurMark'iem.

(tylko nie w tym samym czasie - najpierw jeden, potem drugi)

Wzorując się specyfikacją Twojego sprzętu temperatura procesora nie powinna przekroczyć 67.4°C, a karty graficznej nie więcej niż 80°C (nie znalazłem dokładnych danych).

IntelBurnTest ustaw tak:

14176753191913375110.png

FurMark standardowo.

Jeśli temperatura zostanie przekroczona i będzie iść dalej, to natychmiast przerwij test i zwiększ nieco szybkość wentylatorów.

Procesor - temperatura wzrosła do 60 stopni po czym spadła do 52.

Karta - Cały czas rosła, wyłączyłem na 72 stopniach bo wentylator karty dość poważnie wył. 

Opublikowano

Zmniejsz po prostu szybkość przez BIOS lub jeśli się da, to programem np. SpeedFan. Proponuję kupić po prostu lepszy, nie są drogie takie wentylatory.

On jest wbudowany do obudowy. Więc musiałbym po prostu jakiś kupić. Albo o czymś nie wiem. 

Opublikowano

Karta niech sobie spokojnie do 85C leci od tego jest żeby się męczyła. Później możesz się zacząć martwić.

Popatrzę na internety jaka jest maksymalna temperatura mojej karty bo jak się przegrzeje to będzie mi smutno. 

Opublikowano

Wychodzi na to, że karta graficzna. Podczas grania nagrzała się do 69C. Jak dla grafiki to nie dużo, ale przyspieszyć musi, by temperatura bardziej nie urosła. Więc to ona hałasuje. Ale.. Jest jeszcze napisane, że wentylator procesora chodzi na 100%, więc on również może hałasować. Czyli wychodzi, że to chłodzenie procesora hałasuje - ponieważ chodzi podczas grania na 100%. Sprawdzimy..

Pobierz i włącz program IntelBurnTest. Ustaw Threads na All, Stress Level na Maximum i uruchom. Jeśli będzie słychać hałas, to wtedy będzie jasne, że to procesor tak hałasuje.

Jeśli nie hałasuje, to pobierz program FurMark. Po prostu uruchom test, kontroluj temperatury i słuchaj, czy coś nie hałasuje. Jeśli hałasuje, to wtedy jest jasne, że to karta graficzna.

Teraz nie do końca wiem co to robi, bo z jednej strony procesor cały czas ma 100% (speedfan pokazuje), a z drugiej strony jak jakiś wentylator jest głośny, to kiedy zmniejszam to 100% na np. 90% to chodzi ciszej. Więc podejrzewałbym procesor ale jeszcze to sprawdzę.

Edit

Procesor - nic.

Karta - dość głośna ale zero wibracji.

Podejrzewam wentylator obudowy. To tylko w sumie on może wywołać takie wibracje. Jakieś sugestie jak go uciszyć?

Opublikowano

Włącz którąś grę i sprawdź temperatury np. Core Temp'em. Pewnie są za wysokie, stąd wentylator szybciej chodzi. Rozumiem, że podczas normalnej pracy np. przeglądanie internetu nic Ci nie hałasuje?

Najlepiej, to otwórz obudowę i sam dojdź, który/e wentylator/y hałasują. 

Normalnie wszystko jest idealnie. Zaobserwowałem to tylko w tych trzech grach. 

Opublikowano

W takim razie ustaw SpeedFan'a tak jak zwykle ustawiasz i obciąż komputer, a się przekonamy:

- Procesor programem IntelBurnTest,

- Kartę graficzną FurMark'iem.

(tylko nie w tym samym czasie - najpierw jeden, potem drugi)

Wzorując się specyfikacją Twojego sprzętu temperatura procesora nie powinna przekroczyć 67.4°C, a karty graficznej nie więcej niż 80°C (nie znalazłem dokładnych danych).

IntelBurnTest ustaw tak:

14176753191913375110.png

FurMark standardowo.

Jeśli temperatura zostanie przekroczona i będzie iść dalej, to natychmiast przerwij test i zwiększ nieco szybkość wentylatorów.

Opublikowano

A obciąż karte furmarkiem i sprawdź czy będzie wyła?

Błagam Cie czytaj cały temat zanim coś odpowiesz. Wszystko już zrobiłem i napisałem jak działa. 

Opublikowano

ref

Walnąłem zdjęcia wszystkiego. Tak na wszelki wypadek.

5389f10f71d17.png

5389f131ec13d.png

5389f1513f7c0.png

5389f1aca1caa.png

5389f1ee0257e.png

5389f223094ee.png

5389f29117e58.png

Założę się że tej wtyczki tam nie widać. Akurat na wnętrzu komputera tak dobrze się nie znam. W sumie wcale.

Opublikowano

Gdzieś te chłodzenie musi być podpięte. Jaki kabelek ma to chłodzenie? Najlepiej, jeśli zrobisz zdjęcie wtyczki i tutaj wrzucisz. A i jaką masz obudowę?

Zawsze można coś takiego kupić

http://www.ceneo.pl/24986298#tab=spec
http://allegro.pl/zalman-regulator-predkosci-obrotow-fan-mate-2-i4202558847.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...