Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Futurystyczne logo.

daimao.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo. 
Chciałbym wam udostępnić trochę informacji jak stworzyć ciekawe(moim zdaniem) logo. 
Logo nie musi się każdemu podobać.
Tutorial jest dość obszerny, jeśli jesteś wytrwałą i cierpliwą osobą, to powinieneś/aś sobie z tym tutorialem poradzić. 

*Cel do którego dążymy: 

uWH4RDh.png

1.
Tworzymy tekst obojętnie jakiego koloru, następnie wchodzimy w opcję mieszania
(PPM na warstwę -> Opcję mieszania) i postępujemy następująco:

E88mu0G.png
iTmPf5v.png

Po tych działaniach powinniśmy otrzymać o to taki efekt:

wOy2KsE.png

2.
Teraz zajmiemy się wypełnieniem loga. 
Tworzymy nową warstwę. 
Zaznaczamy naszą warstwę(tą z tekstem) i wchodzimy w zakładkę
'Zaznacz' -> Zmień -> Zwężenie -> (u mnie) 4px. 
(Chodzi w tym o to, aby zaznaczyć granice wewnętrzne w tekście.)
Po zaznaczeniu i zwężeniu, przechodzimy na nową warstwę i wypełniamy ją obojętnie jakim kolorem.
Tak powinien wyglądać przebieg:

K3A0595.png

Dalej działamy następująco:

duP1ovM.png
WbzaDu8.png

Efekt: 

t8FMaw0.png

3.
Dla bardziej wytrwałych 

A) Upiększenie

Załączamy pędzel(miękki) - 2-4px - biały i 'jeździmy' po krawędziach wypełnienia.
Na koniec ustawiamy styl warstwy na nakładkę, oraz krycie warstwy według uznania.

sZxvQjw.png

B ) Upiększenie

Zajmiemy się ozdobą rogów wypełnienia. 

Pobieramy:

http://imgur.com/4qZl5F0
4qZl5F0.png

Pobranemu świetlikowi zmieniamy kolor(według uznania) w: 
Obraz -> Dopasowania -> Barwa nasycenie -> Zaznaczamy 'Koloruj" i bawimy się suwakami.
Gdy zdecydujemy, który kolor nam odpowiada, to działamy następująco:
Duplikujemy kilka razy warstwę warstwę(Ctrl+J) i skalujemy, aby uzyskać o to taki efekt:

417Qkxw.png

Teraz, gdy udało się nam uzyskać 'świetlik' ustawiamy go na rogach wypełnienia, zaznaczamy świetlik',
odwracamy zaznaczenie świetlika(zakładka: Zaznacz -> Odwrotność bądź Shift+Ctrl+I) i klikamy delete. 
Następnie bawimy się stylami warstwy i kryciem według uznania.
Tak powinien wyglądać przebieg: 

DDMxTMF.png

KONIEC. :)

f6NllSe.png

Opublikowano

Dobre! ;) Jak dla mnie (początkującego grafika) się przyda takie coś. Zawsze to można potrenować robienie napisów ;).

­graphic.png

Opublikowano

Light z poradnika Julietty ? :D 

Moim zdaniem w tych czasach raczej odbiega się z przesadnym używaniem fazy i płaskorzeźby i ta kolorystyka środka z obrysem coś nie za bardzo gra, rób jak uważasz ale żeby to bardziej ze sobą grało użyłbym Kulera, aby jednak dobrać barwy. Jest bardzo pomocny. 

Skądś znam tą czcionkę, hymmm :D Czyżby to nie czcionka używana głównie przez Kurlza ? :D 

Leci plusik za użycie lighta. 

Opublikowano

Light z poradnika Julietty ? :D

Moim zdaniem w tych czasach raczej odbiega się z przesadnym używaniem fazy i płaskorzeźby i ta kolorystyka środka z obrysem coś nie za bardzo gra, rób jak uważasz ale żeby to bardziej ze sobą grało użyłbym Kulera, aby jednak dobrać barwy. Jest bardzo pomocny. 

Skądś znam tą czcionkę, hymmm :D Czyżby to nie czcionka używana głównie przez Kurlza ? :D

Leci plusik za użycie lighta. 

Moim zdaniem kolory zgrały się tu dobrze. 

Light jest z poradnika Julietty, ale co zrobić.. Spodobał mi się(wybacz Julia:p). :>

A co do czcionki... Nie wiem jakiej Kurlz używa bo nie przeglądam tego co on robi. 

Opublikowano

Głównie jest to jeden styl, i lekka edycja napisu. Co do efektu końcowego to mi się to średnio widzi. :P Może przez tą płaskorzeźbę, może kolor (nie koniecznie mi się podoba różowo-fioletowy). Ja bym trochę edytował styl, pobawił się w dopasowaniach, filtrach itp.. Ale dzięki Ci że chciało ci się wrzucić taki poradnik na mpc. Masz like :)

• 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry tutorial, ale nie widzi mi się ten fiolet. Jakoś wydaje mi się, że słabo współgra z resztą. Tak czy inaczej łap lajka. :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...