Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sprzedaż na allegro

Mogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Nurtuje mnie pytanie.. Czy sprzedając na allegro yang,postacie i tak dalej może przywalić się do mnie urząd skarbowy? Kończę grę i planuję sprzedać wszyskie postacie, konta, sumując myślę że uzbiera się ze 4000

Ewentualnie, posiedzę jeszcze i ponabijam trochę yang, co byłoby bardziej systematycznym działaniem (sprzedaż).

Widziałem sporo tematów z tym zapytaniem, jednak zdania są podzielone, jedni mówią że można, inni że do czasu aż ktoś nie "podp...", jeszcze inni że max kwota 3000 rocznie.. Osobiście znalazłem w "zwolnionych z podatku" taki kawałek:

1. transakcje, łącznie z pośrednictwem, dotyczące walut, banknotów i monet używanych jako prawny środek płatniczy, z wyłączeniem banknotów i monet będących przedmiotami kolekcjonerskimi, za które uważa się monety ze złota, srebra lub innego metalu oraz banknoty, które nie są zwykle używane jako prawny środek płatniczy lub które mają wartość numizmatyczną;

nie jestem pewien czy dobrze to zrozumiałem, według znajomego ten tekst twierdzi że taka sprzedaż jest zwolniona z podatku.

Widzę też osoby które jedną aukcją sprzedając yang potrafią wyciągnąć po 600 zł w tydzień, komentarzy mają kilkaset więc wątpie by były to nowo zakładane konta.. I jak widać nie mają problemów

Opublikowano

Konto i wszystko co na nim jest jest wlasnascia GF wiec urzad skarbowy nie ma nic do tego . lecz w regulaminie za sprzedaz yang , postaci grozi ban i tyle .

Opublikowano

Konto i wszystko co na nim jest jest wlasnascia GF wiec urzad skarbowy nie ma nic do tego . lecz w regulaminie za sprzedaz yang , postaci grozi ban i tyle .

No tak, ale mam z tego dochód, a podobno regularne sprzedawanie na allegro = działalność gospodarcza

+ widziałem na allegro firmy sprzedające yang, według opisu legalne, odprowadzające podatki

dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano

Ale to sa firmy a Ty jestes osoba prywatna.. Tak jak z roweren. Sprzedam i nic , jesli otworze dzialalnosc i zaczne sprzedawax to wtedy urzad sie doczepi ..

Opublikowano

Ale to sa firmy a Ty jestes osoba prywatna.. Tak jak z roweren. Sprzedam i nic , jesli otworze dzialalnosc i zaczne sprzedawax to wtedy urzad sie doczepi ..

czytałem że regularna sprzedaż jest traktowana jako niezarejestrowana dzialalnośc gospodarcza, + jeszcze te uwagi o jakimś rocznym progu dochodu (3017 zł czy coś podobnego)

może tutaj głupoty plotę ale w pewnych sprawach wolałbym mieć całkowitą pewność ;>

Opublikowano

Kazdy woli miec pewnosc ;3 wiec najlepiej sprzedaj wszystko "za razem" . kuzyn mojego kumpla wraz z innymi posiadaczami sprzedali cale konto , dropki , buffy za 7tys i nikt sie nie przyczepil . podzielili zysk miedzy sb i na tym sie skonczylo :)

Opublikowano

Sprzedawaj to śmiało, nikt się do Ciebie nie przyczepi. Napiszesz w opisie, że konto i przedmioty itd są własnością firmy i będzie elgancko.

Będzie w porządku =)

Opublikowano

Jeżeli w opisie aukcji dodasz wstawkę w stylu "Konto należy do firmy Ymir ja tylko poświęc....." to nie powinny Ci nic zrobić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...