Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moja własna gra przy pomocy exela i wyobraźni

Kacper.Plazma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grając w Civilizacje, Eadora i inne byłem zawsze smutny, że jest kilka opcji do wyboru. Np. 5 systemów politycznych itd. Dlaczego nie mogę zareagować tak jak chce sam? Dlaczego nie mogę inaczej tego problemu rozwiązać. Dlaczego z upływem lat gry stawiają na grafikę i upraszczanie wszystkiego? Dlaczego mojego żołnierza nie mogę wyposażyć w to i tamto?

Chce stworzyć grę dosyć prostą w której to Wy podejmujecie wszystkie aspekty, nie możecie powiedzieć, ach niech wyszkolę 100 włóczników. Jeśli chcecie zrobić nabór to piszecie czy przymusowy, czy nie, jakie są wymagania, jakie szkolenie itd. Nic oprócz tekstu i ewentualnie mapy nie dostaniecie. Gra będzie turowa, gdyż muszę przeanalizować wasze odpowiedzi, pomysły, rozwiązania, a nawet sposób wypowiadania się! Dodać te zmienne do arkusza i wysłać Wam dane o waszym królestwie i napisać dodatkowe rzeczy(np. do zamku przybywa niepospolitej urody kobieta, co skórę ma ciemną niczym noc i nikt nie potrafi umyć ją, by była biała). 

Jak na razie szacuje, że 1% przygotowań zrobiłem (bleee...) Przyrost naturalny(nie wiem czy dobrze, ale kij z tym dostaniecie to co będzie, przecież to gra i niekoniecznie musicie rządzić ludźmi,dajmy na przykład, że macie gobliny pod swymi rządami ._. ) .  (Przy 100 latach bez głodu, bez zaraz, bez przeludnienia, bez wojen macie przyrost coś około 7600% xD

1 Nie jestem pewny czy to wykonam

2 Gra będzie turowa i nieautomatyczna, a wasza wyobraźnia nieograniczona, najpewniej będzie 1 Tura co 10h? co 24h? Zależnie od szybkości waszej odpowiedzi i trudności technicznych

3 Ilość graczy na jednej mapie? Tak myślę, że 10 max

4 Brak elementów graficznych itp. Nie dla wszystkich będzie gra

5 Sędzią i katem będę ja, czasem reakcja, wyniki nie będą zgodne z rzeczywistością.

6 Myślę, że na początek dostaniecie około 990 ludzi(istot), którzy umieją hodować pszenice, polować, zbierać jagódki, tworzyć łuki i włócznie itp. 

7 "Weź dwa patyki i pocieraj je o siebie."  Niestety tak nie możecie wpływać na grę. Możecie powiedzieć/rozkazać/poprosić swą populacje o to by pokombinowali z ogniem lub po prostu wsłuchali się w dźwięki natury, pomedytowali, niech się lenią lub kombinuj jak rozwiązać jakiś problem. Jednak rzeczy natury politycznej i gospodarczej(czy ma być komuna, anarchia, czy macie wymyślić sąd) zostawiam Wam. 

8 Siła wieku przypada na 21 lat, a płodni są twoi poddani przy wieku 13 lat, największa umieralność wśród noworodków i dzieci. 

Jakieś pytania? 

Szukam mniej więcej 2 osób (znajomość exela, historii oraz wczuwanie się w RP bardzo mile widziana :D ) jako "mistrzów gry" czyli moich pomocników. 

Jeśli jest już ktoś zainteresowany to zaczynamy od razu grę xD A tak na serio to możecie się zastanowić, w jaki sposób będziecie mieli wpływ na tą swoją grupkę ludzi (będziecie się objawiali w syfach po kawie?) Mam nikłą nadzieje, że zrozumiecie o co mi chodzi. Uwaga wymyślanie bogów wszechmogących nie przejdzie. Wasza postać/siła/syfy w kawie, którą wymyślicie ma mieć swą historie(okej mogła się pojawić w niektórych przypadkach), krótko opisany charakter, objęcie władzy(tu możecie nawet dać gorejący krzew i plagi egispkie albo demokratyczne wybory lub jednorożec przybył i oznajmił, że się rodzicie w stajni). Musi być troszku realna i mieć ograniczenia, czyli nie może być wszechmogąca, nie moze czerpać z energii wszechświata, ale może modlitwy lub kawał kurczaka da tą siłę xD 

Jedno jak na razie pytanko, czy chcecie by religie coś dawały(czyli jest jakiś Bóg w stylu Ozyrysa lub Odyna albo Talos)? Czy też jest religia np. krzaka i nie zrywają krzaków, zadowolenie wzrasta i Ty masz więcej krzaków? 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...