Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Komp mi pika

mikomiko209

Pytanie

Opublikowano

Witam , mam problemik. Od jakiegoś tygodnia/2ch komp mi zaczyna pikać. Pika pewnie dlatego że się przegrzewa , a nic przy nim nie robiłem (jedynie wczoraj zmieniałem paste na procku i czyściłem z kurzu) Noi przegrzewa się tylko przy grze w lola/mc. Tak jak gram od czterech lat w lola , tak nie miałem problemu , dopiero teraz zaczęło sie coś sypać. Komp 6cio letni , jedynie xp zmieniany na 7. Procek AMD athlon 64 x2 dual core processor 4200+ 2.20GHz , Ram 4GB ddr2 , system 32bit , karta graficzna to jakaś nvidia którą kupowałem rok temu za jakieś 400zł i zasilacz też jakiś ch*j wie jaki 550W za około 300zł. Jakieś pomysły?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykładowo Arctic Cooling MX-2, to zależy od budżetu. Resztkami sylikonu możesz sobie uszczelnić okno.

Ja pastę zawszę daję "na oko", leję na środek CPU, przykładam radiator, rozsmarowuję pastę kręcąc CPU i radiatorem na wszystkie strony. Później odpalam PC i sprawdzam temperatury po "n" czasu użytkowania. Myślę, że warstwa pasty ma coś ok. 1.5 - 2.5 mm, albo mniej.

Jak pisałem - jest to sposób "na oko" i na "może się uda". ;)

ㅈㅈ.

Opublikowano

Skoro częstotliwość pikania zwiększa się wraz z temperaturą, to chodzi wyłącznie o przegrzewający się CPU (zgaduję, że sygnał "pojawia się" przy 85 - 90 *C).

Koniecznie zmień pastę termoprzewodzącą, problem powinien zniknąć. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Napisałem Ci że masz bardzo wysokie temperatury na procesorze. Źle zamontowałeś chłodzenie albo za mało dałeś pasty. Jaka to była pasta?

Opublikowano

Miko od 3 lat nakładasz paste sylikonową?

Na prawde nie chciało się przeczytać paru tematów na google o pastach sylikonowych -.-? One są droższą odmianą uszczelniaczy do okien a nie do komputerów. To coś nie przewodzi dobrze ciepła przez co procek się grzeje.

MX-2 tania a porządna.

graphic.png
Opublikowano

Dobra , komp w miare naprawiony , przy włączonej przeglądarce 40-45st. Ale zaś mi się lapek rozyebal... Miałem włączoną przeglądarke , lobby w lolu i pykałem w borderlandsa i nagle sie wylaczyl , teraz jak go probuje wlaczyc to tylko pojawia sie napis acer i sie wylacza. Lapek acer 8572g.

Opublikowano

Teraz nie , włączona przeglądarka - facebook i youtube

Ale fuckt fucktem że włączony lol jest , ale tylko na "poczekalni" czyli kulturalnie czekam aż ktoś mnie zaprosi na ranka , ale go nie zagram , bo mi kur*a coś pika!

Opublikowano

Noi lipka ;/ Kupiłem paste mx4 za 26zł w komputroniku dzisiaj , 69st przy włączonej przeglądarce. Czy temperatura zmaleje jak przeczyszcze komputer? Pomysły mi się kończą.

Pizne runde w lola i wstawie ss , jak będzie koło 80-90st (wcześniej 95st) to pierd**e. Z następnej wypłaty zamiast kupować laczki do kawy to bede musiał kompa kupić , co jak co ale wole żeby mi tył uciekał niż jak mi coś cały czas pika.

60st. przy włączonej przeglądarce. Jak są te "piny" na procku , to część z nich powyginała mi się przy zdejmowaniu tego dziadostwa i musiałem je pensetą ustawiać -,- Nadal za dużo , 60st przy ledwo włączonej przeglądarce. Czekam dalej na jakieś pomysły, w kompie mojej mamy jest ten sam procek , ta sama płyta i chłodzenie a ma na starcie 39st.

Opublikowano

To tej pasy nayebać tak mniej czy wincyj? Chopie , jo żech ostatnio to robił rok czy dwo temu , a ty mi godosz o jakimś pierońskim coolerze. A tak na poważnie , cooler dobrze zamocowany , ale kij wie czy pasty dałem odpowiednio dużo/mało , warstwa około 0,8mm.

Opublikowano

Nakładam paste od 3lat sam i nigdy problemu nie miałem. Cooler sie świeci niczym psu jajca na święta. Specjalnie na cpn jechałem żeby kompresorem przedmuchać.

Opublikowano

Za pewne się przegrzał i nie ruszy.

Spróbuj wejść do biosu, jeśli dasz rade +dla cb. Dalej zapisz ustawienia i włącz go od nowa i zobacz czy przejdzie dalej. Jak nie to dysk/proc/płyta uwalona.

graphic.png
Opublikowano

Prawie 90 stopni 0.o to ten procesor jest bialy z goraca, uwazaj bo sie stopi i nie bedzie ciekawie xD a tak na serio to mam podobny cpu, ale temperatura to 50-64 stopnie przy pelnym uzyciu zmien paste :x lub procesor

Opublikowano

Chłodzenie boxowe jak mniemam?

Sprawdź czy jest do końca wsadzone, dopchnij je mocniej żeby strzeliły te zatrzaski. Na twoim miejscu zainwestował bym ~50zł w fere pro i problem powinien zniknąć.

Ewentualnie procek nie przewodzi ciepła przez IHS, jeśli możesz dotknij coolera i sprawdź czy jest ciepły/gorący jeśli nie to wina procka nie przewodzi ciepła. (To jest metoda na hardcora więc się nie poparz xD)

graphic.png
Opublikowano

Za pewne się przegrzał i nie ruszy.

Spróbuj wejść do biosu, jeśli dasz rade +dla cb. Dalej zapisz ustawienia i włącz go od nowa i zobacz czy przejdzie dalej. Jak nie to dysk/proc/płyta uwalona.

wystarczyło baterie wyjąć :)

Opublikowano

Yebnałem rundke w lola , penta na katarince i nie pikało :) 84st jak gram. Ile powinienem mieć ?

Ja na i3 530 mam maks. 50*C przy graniu w StarCrafta II, a wydaje mi się, że SC2 wykorzystuje CPU bardziej niż LoL. 

Możesz jeszcze podać model płyty głównej i określić jakie pikanie dochodzi z PC? W sensie sygnał "krótki krótki długi krótki".

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...