Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2D DOM vs Canvas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego uzywam biblioteki, ktora pozwala mi ja wykorzystywac w komercyjnych projektach. A nawet wiele wiecej. I sa do tego tylko dwa warunki.

A na poczatku sam chcialem napisac wlasna biblioteke do canvas i szlo mi to niezle, ale po zobaczeniu phaser stwierdzilem ze moim celem jest zrobienie gry.

Ale gdybys na przyklad mial pisac gre desktopowa to tez byc zaczal od pisania biblioteki pokroju chociazby SFML'a? Lub openGl'a?

Korzystanie z oferowanych gotowcow nie oznacza, ze jest sie leniem tylko ze ma sie jakis konkretny cel. A moim celem nie jest pisanie bibliotek.

gamedevmania.com

Opublikowano

A kompromis to pisanie na jakiejś bibliotece i w między czasie robienie swojej ;-) Zawsze potem mozemy przerobić skrypty zawsze jakaś nauka :D

hcq0.png

Opublikowano

Dobra, podpowie mi ktoś jakieś sposoby na zablokowanie ruchów powiedzmy po drzewach. Jak na razie tak myślę czy nie dobrym pomysłem było by stworzenie jakiegoś config'u czy coś takiego (chodzi mi o tablice) z zablokowanymi koordynatami i przy starcie serwera wczytać je do zmiennej. Potem po każdym ruchu playera sprawdzać czy dane kordy nie sa zablokowane (na który sie poruszył). Jak nie to zezwalam na ruch jak tak to cofam go do poprzednich koordynatów. Macie jakieś inne pomysły ?

hcq0.png

Opublikowano

To jak wykonujesz ruch ? Przykład : gracz klika klawisz-> wysyła request do serwera-> serwer odopowiada Tak/nie -> Jeśli tak wykonuje sie animacja , Jeśli nie to stoi w miejscu ?

hcq0.png

Opublikowano

Też tak kiedyś kombinowałem. Niestety, aby to dobrze działało trzeba starannie zaprojektować cały system kolizji.

ehh, W tej chwili nie mam już z tym problemu i nie muszę się męczyć.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ja tam zaczynałem pisać grę 2D znając naprawdę podstawy JS, i okey znając PHP i pisałem to w połączeniu PHP + JS :D.

Nie myśl, że czegoś nie umiesz, tylko pomyśl jak to zrobić.

Niemniej @Nygol już ci mówię:

Na początku miałem takie coś:

1. Gracz klika klawisz
  2. Po stronie klienta jeszcze sprawdzam czy nie wychodzi poza mapę
  3. Po stronie klienta sprawdzam czy nie idzie w stronę zablokowanych koordynatów.
  4. Jeśli idzie to "anuluję mu" chodzenie.
  5. Jeśli nie idzie w ich stronę to wysyła info do serwera.
  6. Serwer sprawdza to samo u siebie.
  7. Jak gracz idzie mimo wszystko na niedozwolone koordynaty, to go cofa (natychmiastowo, bez animacji. Coś jak by laga miał)
  8. Jak gracz może iść to nic serwer mu nie wysyła. Wysyła natomiast do innych graczy, że gość się ruszył i w którą stronę.
Opublikowano

@bnmbb Nie pierdziel że podawałeś liste blokowanych koordynatów na mape xD to aż sie prosi o usunięcie array'a i mamy  chodzenie gdzie sie chce :D Nie mniej ja chyba swoje rozwiąże tak jak opisałem wyżej :-) Ja znam JS'a na poziomie moze hmmm 3/6,5/8 delikatnie większym niż połowa. Do tej pory pisałem w samym PHP'ie CSS HTML więc JS'a rzadko ładowałem. Ale teraz stosuje sobie NodeJS'a (bardzo przyjemny framework) i Express.js po stronie serwera. I wpadłem na pomysł ala gry dla własnej nauki ;-)

Dzięki za sugestie ;-) Pozdrawiam, a jeśli ktoś jeszcze ma jakieś propo to nich pisze

hcq0.png

Opublikowano

Własnie korzystam NodeJS + Socket.io + jQuery  :-) WebRTC nie słyszałem zaraz oblukam ;-)

Ps. Skąd wiedziałeś jaki mam znak zodiaku :D ??

@Edit
To webRTC w sumie bombowa sprawa ;-)

hcq0.png

Opublikowano

Bo nie przeczytałeś całego postu do końca :D. Tym m. in. charakteryzują się barany.

WebRTC żeby ktoś kto wejdzie nie musiał szukać:

Web Real Time Conversation (możliwe, że Communication, ale ja spotkałem się z Conversation).

Przesyłanie Video, dźwięku (z mikrofonu również) oraz danych za pomocą połączenia Point-To-Point (punkt - punkt) czyli bez udziału serwera w trybie real-time. W dodatku nie potrzeba nic instalować gdyż nowsze przeglądarki same nam zapewniają dostęp do tego.

Jak by ktoś chciał coś co dotyczy JS'a,a tym bardziej NodeJS'a to może do mnie pisać. @Nygol jak masz problem jak napisać coś to pisz do mnie :P.

Swoją drogą mam nadzieję, że consola twojego serwera w NodeJS będzie wyglądała podobnie :D :

fd-nddocnczcpmdlhzqxhzn.jpg

Opublikowano

@bnmbb jak na razie to konsola wygląda coś ala

Server running on port xxx

Jak na razie to plan do nauki, kto wie może się coś z tego rozwinie. A co do ciebie @bnmbb z chęcią sie odezwe i to nawet zaraz możliwe ;-)

@PS Limit "lików" wykorzystany, dostaniecie jutro do końca:D

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...