Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor

DasteR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podajcie mi program gdzie mogę sprawdzic temp procesora.Mam procesor " AMD Athlon X2 Dual Core processor 3800+ miałem 2,01Ghz i podkreciłem dosłownie przed chwilą do 2.19Ghz i nie wiem o ile mogę jeszcze podkręcić Podajcie sugestie ;). Jakie powinny byc prawidlowe temperatury procesora.

Sciągnołem HWMonitor i pokazuje mi temp 
Core #0 35-38
Core#1  37-40

Opublikowano

To zależy od chłodzenia, reszty podzespołów i zasilacza. 

Podkręcanie to metoda prób i błędów, ustawiasz wyższe taktowanie, odpalasz program, który maksymalnie obciąży procesor (np. Super Pi) i czekasz kilka godzin (ja czekałem 1 - 4h), monitorując temperatury. :)

Zwiększaj taktowanie co 0.1 - 0.5 GHz i sprawdzaj, czy PC działa poprawnie w/w sposobem. Te kilka godzin rzecz jasna możesz pominąć, ale poleciłbym odpalić przykładowego Super Pi co "n" MHz.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Mialem podobny procesor i jego max bezpieczna temperatura to 70 stopni a podkrecisz do 2,50 ghz albo 3,00 ghz zalezy od chlodzenia.

@Edit
codo obciazenia to polecam OCCT fajny program ja nim odciazam.

Opublikowano

Podkręciłem do 2,21Ghz max jak dalem 2,30Ghz to mi niebieski ekran i off'ał się czyli ze już nie idzie dalej ?.A i robilem to samo co ten gość na tym filmie 

tylko tam w tym wyborze nie miałem CPU,PCIE Sync tylko Auto i Manual zrobilem Manual i to niżej dodawałem i mam 221, Przez poł godziny w HWMonitor pokazuje Max 53

Opublikowano

Podkręciłem do 2,21Ghz max jak dalem 2,30Ghz to mi niebieski ekran i off'ał się czyli ze już nie idzie dalej ?.A i robilem to samo co ten gość na tym filmie 

tylko tam w tym wyborze nie miałem CPU,PCIE Sync tylko Auto i Manual zrobilem Manual i to niżej dodawałem i mam 221, Przez poł godziny w HWMonitor pokazuje Max 53

Zwieksz napiecie i powinno isc dalej bez bluescreenow

Opublikowano

A gdzie to zrobić jak to sie zwie i do ili najlepiej zeby z kompa nie zrobiło mi TNT ?

Opublikowano

Nie mam takiego czegoś tutaj zobacz co zrobić w tym DRAG Voltage chyba ale nwm na 100% i na prawo coś na czerwono pisze 

post-1132933-0-06241100-1399898925_thumb.jpg

post-1132933-0-86470800-1399898934_thumb.jpg

Opublikowano

Jest w multiplier ktore wybrać i na ile, w tym processor voltage to najmniejsze 1500V

post-1132933-0-93906300-1399900832_thumb.jpg

Opublikowano

W processor Voltage daj najmniejsze jakie masz jesli jest to 1.5000 V to tyle daj jesli procesor przekroczy wtedy 70 stopni to zmien na inne ale wydaje mi sie ze powinno byc cos kolo 1.4000 V to takie daj jak bedziesz miec

Opublikowano

Tam domyślnie jest ustawione 1. 2000V.  Jak zmieniłem na 1250V to bylo ze zrobiłem jakieś zmiany i musiałeś biosa to stanu default zrobić wiec nwm mowileś ze mam max 1,5V a tu jest 2000V czyli 2.0V wiec nwm xD

Opublikowano

Tam domyślnie jest ustawione 1. 2000V.  Jak zmieniłem na 1250V to bylo ze zrobiłem jakieś zmiany i musiałeś biosa to stanu default zrobić wiec nwm mowileś ze mam max 1,5V a tu jest 2000V czyli 2.0V wiec nwm xD

Mowie o max bezpiecznym napieciu ktorego przekroczenie moze spalic procesor. Masz odlokowany mnoznik ?

Opublikowano

Temp. procka można sprawdzić w programie Speccy, PC Wizard, HWMonitor.

Podaj model płyty głównej i czy masz chłodzenie BOXowe czy Niereferencyjne?

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

ASROCK chłodzenie chyba Niereferencyjne, chłodzenie najsłabsze mam xD

Ale model płyty głównej.

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...