Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Skript Vs Plug-in - odwieczna Wojna | Artykuł

Δvy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Np6Bkg7.png

Wszyscy już znają wtyczkę do javy jaką jest
SKRIPT. Dużo osób korzysta z niej, tylko
z powodu swojego lenistwa. 
Lecz czy to prawda, że skript jest lepszy, 
że mniej waży, że z nim serwer chodzi szybciej?

ZbMYuTV.png

Zanim zaczniesz czytać zapoznaj się z legendą!

Zacznijmy od wszystkim bardzo dobrze znanym dodatkiem
do serwera, jakim jest SKRIPT.
Zaczynając:

PtYt4ys.png

Skript jest już powszechnie znany, wszedł na większość serwerów MineCraft, lecz czy nie używamy go błędnie?
Skript jest podzielnym tematem, można go wychwalać, a również nienawidzić, nie da się koło niego przejść obojętnie. 

Zacznijmy od jego zalet, których jest jak się nie mylę mniej.

Zalety:
5urO7s3.png Obsługuję wiele eventów,
5urO7s3.png Prostu w obsłudze,
5urO7s3.png Banalny w konfiguracji (gotowych skryptów),
5urO7s3.png Wiele do dodatków do samego "Skript-a" (SkriptPlus, WildSkript, HookShotSK, BossBarSK i inne)
5urO7s3.png Powszechnie znany.
Większość serwerów używa skripta, bazuje się na nim, lub jest to jedyne urozmaicenie na serwerze.
Można w nim tworzyć wiele cudeniek, zaczynając od wysyłanego tekstu na chacie, a kończąc na BosBarze (pasku smoka), lub też
tablicy wyników. Zadajmy sobie teraz pytanie, gdzie są jego wady?

Wady:
kwCiQKu.png Na bieżąca tłumaczy kod,
kwCiQKu.png Bardzo ograniczone możliwości,
kwCiQKu.png Wymagający,
kwCiQKu.png Do większości zadań wymaga dodatków.

Wad ogólnie jest mniej, lecz są one bardziej poważne niż zalety.
Sam autor skript-a powiedział, że jest to jedyna malutka część javy, nie zrobicie tu żadnych wielkich
zadań. Można uznać, że autor daje nam wtyczkę, jaką jest SKRIPT, byśmy mogli przetestować
możliwości javy, oczywiście mamy to strasznie ograniczone, przez małą ilość wszystkiego zawartego w skripcie.

Mimo tego, że skript jest łatwiejszy, bardziej polecana jest java. Dlaczego? Wszystkie łatwiejsze możliwości, są bardziej ograniczone.
Można to porównać to wielu rzeczy, wszystko co jest łatwiejsze, jest również gorsze.

xlEgbov.png

W skripcie mogliśmy się dowiedzieć o wadach, jakie posiada, co daje wielki + do Plug-in'ów.
Pisanie plug-in'ów jest dużo trudniejszym i bardziej wymagającym zajęciem, to w takim razie dlaczego (moja indywidualna opinia) jest lepszy?
Możemy w nim zrobić wiele, ale to wiele bardziej skomplikowane dodatki. Zaczynając od gildii, a kończąc na Auto logowaniu premium  (kliknij po więcej). Teraz każdy większy serwer używa Plug-in'ów, dlaczego? Są one lepsze, może i ramo żerne, lecz i tak mniej obciążają niż skrypt.
Jak to? Jak pare linijek (skrypt) może być więcej żerne niż jakiś dwa razy dłuższy plug-in, skript musi tłumaczyć wszystko na jave (język w którym są pisane plug-in'y), a więc linijek wzrasta, również tłumaczenie powoduje żerność serwera.

Zalety:
JDC9eR1.png Nie posiada ograniczeń,
JDC9eR1.png Szybszy, wydajniejszy,
JDC9eR1.png Można ukryć swój kod (blokada przeciw plagiatowa),'
JDC9eR1.png  Powszechnie znany,
NOEf8bE.png Nie każdemu jest dane jego używanie.

Na starcie wytłumaczę "NOEf8bE.png Nie każdemu jest dane jego używanie." , co przez to chcę osiągnąć? Chodzi mi głównie o jego wyrafinowanie,
dużo osób podrabia w ten sposób, lecz czy w tym jest cel? By kryć przed ludźmi swoją pracę? 
W dzisiejszych czasach, wiele ludzi stara się wybić na kimś, co prowadzi do plagiatów. Plug-in'y nie są takie banalne w obsłudze, co 
prowadzi nas do  nauki javy. Możemy zastrzec się przed kimś, by nasz plug-in był bezpieczny.

Jedyną wadą jaką udało mi się wydedukować, to ramo-żerność, lecz tak czy siak, jest to lepsze niż obciążający skrypt.

y0Fu0FK.png

Czy używam pluginów czy skryptów? 
    - Używam zarówno plug-in'ów, jak i skrypt.
Dlaczego wypowiadam się tylko pod wątkami ze skryptami, a nie pod pluginami?
    - Widocznie nie dane mi jest pisanie plug-in'ów, niestety znam się tylko na skryptach.

Dużo osób mówi że skrypty są dla słabych serwerów, lecz pomyślmy, czy warto jest "hejtować" innych

za jego poglądy? Moim zdaniem każdy serwer jest inny, nie możemy posądzić kogoś, że jego serwer jest

gorszy od mojego.

Opublikowano

Mimo wszystko lepiej jest pisać plugin, ponieważ są bardziej można powiedzieć stabilniejsze, a jak ktoś nie umie pisać, to może zawsze zamówić :P

TWOJA REKLAMA TUTAJ? PISZ NA PW!

Opublikowano

Nie przeszkadza mi skript, jednak dziwi mnie rozumowanie niektórych ludzi -  "skoro plugin na coś jest kilka razy większy niż jego skryptowy odpowiednik to z jakiej paki jest bardziej wydajny i żżera mniej zasobów???"

Jesli pomoglem daj Like.

Opublikowano

a ja polecam przeczytać cały ten temacik i nie zakładać kolejnego :P

http://www.mpcforum.pl/topic/1117246-pytanie-co-sadzicie-o-skryptach/page-3#entry9661594

Można to ująć dosłownie w kilku zdaniach.

Jeśli ktoś tak jak ja ma wrodzonego lenia i nie chce mu się uczyć javy, to Skript spełni większość, jak nie wszystkie jego wymagania.

Natomiast w przypadku, gdy osoba ma chęci i pomysły - tylko java. Finito.

417711489342956987022.png

Opublikowano

Można to ująć dosłownie w kilku zdaniach.

Jeśli ktoś tak jak ja ma wrodzonego lenia i nie chce mu się uczyć javy, to Skript spełni większość, jak nie wszystkie jego wymagania.

Natomiast w przypadku, gdy osoba ma chęci i pomysły - tylko java. Finito.

no niezbyt :D

Skrypty po prostu nie nadają się do robienia takich rzeczy jak essentials czy jakieś areny

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

"Wszyscy już znają wtyczkę do javy jaką jest SKRIPT."

- Nie do Javy, lecz do Craftbukkita. Jak już piszesz ten swój "artykuł" to staraj się zapoznać z podstawowymi informacjami.

"Dużo osób korzysta z niej, tylko z powodu swojego lenistwa."

- Nie jestem leniwy, a jakoś korzystam z ów wtyczki. Dlaczego? Pewnie dowiecie się, bo będę pisał o tym później. (jeżeli nie napiszę to możecie poszukać w mojej zawartości, pisałem już miliardy razy na tym forum o tym).

"Skript jest podzielnym tematem, można go wychwalać, a również nienawidzić, nie da się koło niego przejść obojętnie."

- Mówisz o wtyczce jak o człowieku. Nie przesadzasz?

"Zacznijmy od jego zalet, których jest jak się nie mylę mniej."

- Wróć do podstawówki i naucz się liczyć. Ja naliczyłem 5 zalet i 4 negatywy.

- Potem jeszcze dodałeś to: "Wad ogólnie jest mniej, lecz są one bardziej poważne niż zalety." - fuck logic >.<

"Banalny w konfiguracji (gotowych skryptów)"

- Co to za problem dobrze napisać plugin, żeby konfigurowało się go "tak dobrze jak skrypty"?

"Bardzo ograniczone możliwości"

- Bardzo? Nie powiedziałbym. Skoro już wcześniej wspomniałeś o dodatkach do Skript'a to dlaczego nie wspomniałeś o API, które jest banalne w obsłudze? Jak komuś będzie czegoś brakowało to bez problemu może sobie dopisać to co będzie chciał. Na obecną chwilę Skript (wraz z dodatkami) umożliwia więcej niż sobie jesteś w stanie wyobrazić.

"Wymagający"

- To pluginy nie są wymagające? Wszystko co jest wgrane na serwer wymaga "czegoś".

"Sam autor skript-a powiedział, że jest to jedyna malutka część javy, nie zrobicie tu żadnych wielkich zadań"

- Gdzie?

"Pisanie plug-in'ów jest dużo trudniejszym i bardziej wymagającym zajęciem"

- Dla niektórych jest łatwiej napisać dobry plugin niż łatwy skrypt. Na tym forum już kilku takich było.

"Możemy w nim zrobić wiele, ale to wiele bardziej skomplikowane dodatki. Zaczynając od gildii (...)"

- Toż to w Skript nie da się napisać gildii? Nowość dla mnie.

"Są one lepsze, może i ramo żerne, lecz i tak mniej obciążają niż skrypt."

- Beka. Zajrzyj do tematu co podesłała Karolina (wyżej).

"Można ukryć swój kod (blokada przeciw plagiatowa)"

- Kod skryptu też można ukryć.

"Nie każdemu jest dane jego używanie."

- Jebłem.

"Jedyną wadą jaką udało mi się wydedukować, to ramo-żerność, lecz tak czy siak, jest to lepsze niż obciążający skrypt."

- Zastanów się nad sensem tego zdania i pomyśl nad nim.

"Dużo osób mówi że skrypty są dla słabych serwerów, lecz pomyślmy, czy warto jest "hejtować" innych za jego poglądy? Moim zdaniem każdy serwer jest inny, nie możemy posądzić kogoś, że jego serwer jest gorszy od mojego."

- Poglądy?

Całość jest bardzo chaotycznie napisana, wiele błędów składniowych, ortograficznych oraz interpunkcyjnych.

Generalnie to całość jest chujowa.

Opublikowano

no niezbyt :D

Skrypty po prostu nie nadają się do robienia takich rzeczy jak essentials czy jakieś areny

Czemu nie? Areny jak kto mądry to napisze poniżej 100 linijek, serwer nawet nie odczuje różnicy z takim skryptem czy bez.

Wiesz Karolino, tak jak ty umiesz pisać pluginy, tak ja lubuję się w skryptach (bo jestem leniem i eclipse to jest czarna magia), mam pełno przeróżnych skryptów od kilku do kilku tysięcy linijek i jakoś nigdy nie zauważyłem zbytniego obciążenia serwera, a napisanie czegoś w Skript jest naprawdę banalne.

@Edit

Oczywiście z rozwagą trzeba pisać, bo jak ktoś się nie zna i będzie co każdy tick zapętlał wszystkie blooki w pobliżu 200 chunków to nie dziwota, że się serwer sypie.

Opublikowano

@Sopher, tu nie chodzi o sam temat, tu nie chodzi o samego skrypta, lecz w większości.

Jestem zdenerwowany tą wielką ilością shit skrytpów na mpc, co chwilę wychodzi "autorski" skrypt na chat.

Tak, temat Karoliny jest lepszy, lecz nie zauważyłem go.

Opublikowano

"Wszyscy już znają wtyczkę do javy jaką jest SKRIPT."

- Nie do Javy, lecz do Craftbukkita. Jak już piszesz ten swój "artykuł" to staraj się zapoznać z podstawowymi informacjami.

"Dużo osób korzysta z niej, tylko z powodu swojego lenistwa."

- Nie jestem leniwy, a jakoś korzystam z ów wtyczki. Dlaczego? Pewnie dowiecie się, bo będę pisał o tym później. (jeżeli nie napiszę to możecie poszukać w mojej zawartości, pisałem już miliardy razy na tym forum o tym).

"Skript jest podzielnym tematem, można go wychwalać, a również nienawidzić, nie da się koło niego przejść obojętnie."

- Mówisz o wtyczce jak o człowieku. Nie przesadzasz?

"Zacznijmy od jego zalet, których jest jak się nie mylę mniej."

- Wróć do podstawówki i naucz się liczyć. Ja naliczyłem 5 zalet i 4 negatywy.

- Potem jeszcze dodałeś to: "Wad ogólnie jest mniej, lecz są one bardziej poważne niż zalety." - fuck logic >.<

"Banalny w konfiguracji (gotowych skryptów)"

- Co to za problem dobrze napisać plugin, żeby konfigurowało się go "tak dobrze jak skrypty"?

"Bardzo ograniczone możliwości"

- Bardzo? Nie powiedziałbym. Skoro już wcześniej wspomniałeś o dodatkach do Skript'a to dlaczego nie wspomniałeś o API, które jest banalne w obsłudze? Jak komuś będzie czegoś brakowało to bez problemu może sobie dopisać to co będzie chciał. Na obecną chwilę Skript (wraz z dodatkami) umożliwia więcej niż sobie jesteś w stanie wyobrazić.

"Wymagający"

- To pluginy nie są wymagające? Wszystko co jest wgrane na serwer wymaga "czegoś".

"Sam autor skript-a powiedział, że jest to jedyna malutka część javy, nie zrobicie tu żadnych wielkich zadań"

- Gdzie?

"Pisanie plug-in'ów jest dużo trudniejszym i bardziej wymagającym zajęciem"

- Dla niektórych jest łatwiej napisać dobry plugin niż łatwy skrypt. Na tym forum już kilku takich było.

"Możemy w nim zrobić wiele, ale to wiele bardziej skomplikowane dodatki. Zaczynając od gildii (...)"

- Toż to w Skript nie da się napisać gildii? Nowość dla mnie.

"Są one lepsze, może i ramo żerne, lecz i tak mniej obciążają niż skrypt."

- Beka. Zajrzyj do tematu co podesłała Karolina (wyżej).

"Nie każdemu jest dane jego używanie."

- Jebłem.

"Jedyną wadą jaką udało mi się wydedukować, to ramo-żerność, lecz tak czy siak, jest to lepsze niż obciążający skrypt."

- Zastanów się nad sensem tego zdania i pomyśl nad nim.

"Dużo osób mówi że skrypty są dla słabych serwerów, lecz pomyślmy, czy warto jest "hejtować" innych za jego poglądy? Moim zdaniem każdy serwer jest inny, nie możemy posądzić kogoś, że jego serwer jest gorszy od mojego."

- Poglądy?

Całość jest bardzo chaotycznie napisana, wiele błędów składniowych, ortograficznych oraz interpunkcyjnych.

Generalnie to całość jest chujowa.

WUT?że niby jak? :P

No i skrypt jest ograniczony, nie zrobisz w nim własnego moba, nie zmienisz w nim wytrzymałości bloków. nie wyślesz fałszywych packetów itd itp, i warto dodać ze to jest o skrypcie, nie jego dodatkach :P

I raczej nie polecam żadnych pluginów na gildie itp w skrypcie :P

Jak dla mnie skrypt świetnie się nadaje jako takie uzupełnienie konfiguracji do twojego pluginu, np moje logowanie premium.

Nie musze dodawać 500 opcje w configu, bo jak komuś czegos brakuje, dorobi to w skrypcie za pomocą mojego drobnego API.

Takie API powinno powstać w pluginach typu Essentials, Factions itp :> 

Wtedy było by idealnie

EDIT:

To nie mój temat, ja tam tylko dodałam moje zdanie :P

BukkitSmerf

Opublikowano

@Sopher

Wiesz co ja myślę o Ciebie? Za bardzo go krytykujesz. Po co chcesz robić kłótnię?

Jak dla mnie Autor się postarał i jak dla mnie zasługuje na pochwałę

Opublikowano

@Karolina

Jeśli mówimy o Skript bez dodatków to.. Przykro mi to mówić, ale bez dodatków po prostu się nie opłaca w nim nic pisać.

Fakt faktem, że na siłę da się zrobić jakieś nawet większe projekty, ale bez takiego Skript+ nie zrobimy praktycznie niczego co byłoby w stanie konkurować z "autorskimi" pluginami z większych serwerów. Z dodatkami to już jest jednak inna gadka, fakt że może nie dodamy własnego moba (chociaż wierzę, że z odpowiednim addonem da radę), może nie stworzymy z kwadratowych bloków piłeczek, ale wciąż jest to na tyle zaawansowane środowisko, że spokojnie da radę przelać swoje wizje na kod Skript'a. Wystarczy tylko być obeznanym z dokumentacją i myśleć, bo często coś wydaje się być niemożliwego do zrobienia, a potem nagle ktoś wpada na genialne obejście tego problemu i bum.. Nagle da się ową rzecz zrobić. Także co kto woli. Ja jak wcześniej wspomniałem jestem z natury leniem i Eclipse jest dla mnie na tyle nieporęczny, że po pierwszej przygodzie z nim, mam serdecznie dość.

Swoją drogą ciekawa dyskusja się tu może nawiązać :)

Opublikowano

@Sopher, tu nie chodzi o sam temat, tu nie chodzi o samego skrypta, lecz w większości.

Jestem zdenerwowany tą wielką ilością shit skrytpów na mpc, co chwilę wychodzi "autorski" skrypt na chat.

Tak, temat Karoliny jest lepszy, lecz nie zauważyłem go.

Jeżeli już piszesz o wtyczce Skript to używaj poprawnej nazwy, a nie "skrypt", "script" i inne wymyślone, przez was dzieciaczki głupie nazwy.

A niech sobie ludzie wstawiają co chcą. To jest forum publiczne i to czego regulamin im nie zabrania to mogą robić (istnieje kilka wyjątków). Ból dupy? To powinno Ci z pewnością pomóc:

9b886743362c.jpg

WUT?że niby jak? :P

No i skrypt jest ograniczony, nie zrobisz w nim własnego moba, nie zmienisz w nim wytrzymałości bloków. nie wyślesz fałszywych packetów itd itp, i warto dodać ze to jest o skrypcie, nie jego dodatkach :P

I raczej nie polecam żadnych pluginów na gildie itp w skrypcie :P

Jak dla mnie skrypt świetnie się nadaje jako takie uzupełnienie konfiguracji do twojego pluginu, np moje logowanie premium.

Nie musze dodawać 500 opcje w configu, bo jak komuś czegos brakuje, dorobi to w skrypcie za pomocą mojego drobnego API.

Takie API powinno powstać w pluginach typu Essentials, Factions itp :> 

Wtedy było by idealnie

EDIT:

To nie mój temat, ja tam tylko dodałam moje zdanie :P

Można napisać dodatek do Skripta, który umożliwi ukrycie kodu skryptu.

No tak, wielu rzeczy niestety nie da się zrobić, ale może trzeba poczekać? Bukkit jest od kilku lat, cały czas się rozwija. Można zauważyć, że Skript (+ dodatki!) także rozwijają się w szybkim tempie. Wystarczy poczekać :)

Temat jest o pluginach i o skryptach, nie o pluginach i Skript (wszystkie pluginy vs jeden plugin, jaki to ma sens? xD)

Co do API w każdej wtyczce to byłoby coś. Sama widzisz, wystarczy poczekać i będzie jeszcze więcej możliwości :>

@Sopher

Wiesz co ja myślę o Ciebie? Za bardzo go krytykujesz. Po co chcesz robić kłótnię?

Jak dla mnie Autor się postarał i jak dla mnie zasługuje na pochwałę

"Wiesz co ja myślę o Ciebie?" - muszę cię poprawić, dzieciaczku. Poprawione: "Wiesz co ja myślę o Tobie?"

Jak do mnie piszesz to zwracaj się do mnie z szacunkiem, najlepiej "Miłościwy Panie".

Robić to ty możesz zadanie domowe, nie kłótnie.

Skrytykowałem tylko "artykuł" autora, bo sam o to prosił.

Pochwalić to możesz swojego ojca i matkę za to, że jesteś na tym świecie.

Opublikowano

@Karolina

Jeśli mówimy o Skript bez dodatków to.. Przykro mi to mówić, ale bez dodatków po prostu się nie opłaca w nim nic pisać.

Fakt faktem, że na siłę da się zrobić jakieś nawet większe projekty, ale bez takiego Skript+ nie zrobimy praktycznie niczego co byłoby w stanie konkurować z "autorskimi" pluginami z większych serwerów. Z dodatkami to już jest jednak inna gadka, fakt że może nie dodamy własnego moba (chociaż wierzę, że z odpowiednim addonem da radę), może nie stworzymy z kwadratowych bloków piłeczek, ale wciąż jest to na tyle zaawansowane środowisko, że spokojnie da radę przelać swoje wizje na kod Skript'a. Wystarczy tylko być obeznanym z dokumentacją i myśleć, bo często coś wydaje się być niemożliwego do zrobienia, a potem nagle ktoś wpada na genialne obejście tego problemu i bum.. Nagle da się ową rzecz zrobić. Także co kto woli. Ja jak wcześniej wspomniałem jestem z natury leniem i Eclipse jest dla mnie na tyle nieporęczny, że po pierwszej przygodzie z nim, mam serdecznie dość.

Swoją drogą ciekawa dyskusja się tu może nawiązać :)

Nie da rady zrobienie własnego moba, bo każdy własny mob to nowa klasa :>

A to nie takie łatwe, tworzyć klasy w runtime.

Do tego dochodzą wszelkie algorytmy, AI, wszelkie zachowania, nie zrobisz tego bez dostępu do jakiegoś obiektowego języka :P

A niestety skrypt nie jest obiektowy, co znacznie go ogranicza w stosunku do Minecrafta, który jest napisany w języku obiektowym.

Nie nadpiszesz w nim metody do ataku ani żadnej innej... chyba że zrobisz event -> więcej lagów, znacznie więcej :P

BukkitSmerf

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngSopher.

No i poco zaczynasz kłótnie? Krytykujesz ludzi ile możesz ;_;

Ogólnie to za złamanie regulaminu powinieneś dostać 10 punktów + 7 dni kary, ale to nie ja jestem moderatorem/adminem.

I nie takimi słowami typu: "Jak do mnie piszesz to zwracaj się do mnie z szacunkiem, najlepiej "Miłościwy Panie". 

A tak do tematu wolę bardziej Plugin, dlaczego?

Bo jak dla mnie jest łatwiejszy co wiele ludzi może się nie zgodzić i ma więcej możliwości.

W skripcie nie mogłem dużo ogarnąć (nawet do tej pory mam ze skriptami problemy) :D

Opublikowano

Można napisać dodatek do Skripta, który umożliwi ukrycie kodu skryptu.

No właśnie dodatek, nie mogę powiedzieć co jest lepsze, bo każdy ma odmienne zdanie.

Skrytykowałem tylko "artykuł" autora, bo sam o to prosił.

Źle zrozumiałeś, lecz to twoja decyzja.

Moim zdaniem skrypt nie służy do wielkich akcji np.: gildii, lecz tak czy siak będzie to pisane. 

Chodzi o przedstawienia całego sensu skryptu, że nie jest on czymś wielkim, lecz tylko dodatkiem do serwera.

Owszem, można zrobić wiele rzeczy, lecz w pluginie więcej.

//Przenoszę do kosza na prośbę autora (raport).

//@Blezur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...