Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] CommandBook vs Essentials

Gość HJRxKING

CommandBook vs Essentials  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. CommandBook vs Essentials

• CommandBook
      5
    • Essentials
      15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Tak jak w tytule. Co jest lepsze. Jakiemożliwości ma CB bo Essa znam dobrze. Co mniej laguje. Mają tskie same komendy?

Opublikowano

Hmmm... zdania są podzielone.

Essentials:

+ dużo komend (z czego połowa wgl bez sensu, których NIKT nie używa)

+ tłumaczenia (ale to raczej nie potrzebne + dłużej się ładuje podczas startu + więcej zajmuję pamięci ponieważ gdzieś musi trzymać załadowane wiadomości)

+ dużo możliwości (podglądanie inv, auto-save, tpsy, chat, itd)

- DUŻO BUGÓW, vanish... (to jest wogóle vanish skoro nie ukrywa?), zbugowane /invsee, zbugowane uprawnienia, itd...

- zasobożerność, no nie oszukujmy się, duży plugin - duże zasoby. Ciągle obliczane TPSy, ciągłe śledzenie graczy (ustawianie oraz kickanie za AFK)

Według mnie Essentials ma za dużo rzeczy (on jest na każdy typ serwera, z czego na każdnym używa się tylko jego części)

CommandBook:

+ optymalizacja, CmdBook jest mocno zoptymalizowany. Nie posiada PlayerMoveEvent

+ posiada tylko potrzebne komendy

+ możliwość wyłączania komponentów

+ dużo flag (chodzi mi o -x, -s, etc)

+ CommandBook także posiada możliwość podglądu TPSów, lecz są one obliczane dopiero po wpisaniu komendy ;) /debug clock [time]

- Brakuje czasem kilku komend, coś a'la /seen, itd.

Osobiście używam CommandBook na mój przyszły serwer MiniGames.

Dlaczego?

+ Jak już pisałem optymalizacja (mój plugin Arcade będzie miał moment ładowania nowej mapy, teleportacji wszystkich na nową mapę oraz wyładowanie starej, więc potrzebuje mocy :D)

+ Komendę /seen zastąpiłem bazą MySQL (szczerze? seen na serwer z bungee jest bez sensu...)

+ Tylko potrzebne komendy (CmdBook zawiera to co potrzebuje), podglądanie ekwipunków z trybu obserwatora i tak jest napisane przeze mnie (klikasz prawym na gracza).

Resztę dopisałem sam (w zasadzie wszystko co wymaga bazy danych MySQL). Chodzi mi o /report (zgłaszanie graczy), /seen (patrzenie kiedy ktoś był i na jakim serwerze), /kick, /ban itd.

Tak na prawdę to ja zrobiłem wszystko na bazie xD Każdy mecz to 1 rekord w bazie. Każdy kill, każdy gracz, każdy report i każdy punishment (warn, kick, ban, itd).

Wideo:

http://www.youtube.com/watch?v=L3ZIz992aJY

Dlaczego MPC popiera piractwo Minecrafta...

Do moderatora: Po co Ty to usuwasz??

Opublikowano

Essentials lepszy.

Na każdym popularnym serwerze publicznym masz essentials.

CommandBook Ci go nigdy nie zastąpi, a essentials nie laguje (jestem ownerem 1 serwa, coownerem 5, headem 3 i wiele serwów stawiałem na którym nie mam rangi, więc się trochę znam).

"Los nagradza przygotowanych"

(Liberator 2)

Opublikowano

Essentials lepszy.

CommandBook Ci go nigdy nie zastąpi, a essentials nie laguje (jestem ownerem 1 serwa, coownerem 5, headem 3 i wiele serwów stawiałem na którym nie mam rangi, więc się trochę znam).

Ale HC takzwany "skakaf" prawdopodobnie ma CommandBooka, więc coś w tym musi być.

Opublikowano

Ale HC takzwany "skakaf" prawdopodobnie ma CommandBooka, więc coś w tym musi być.

Wielu administratorów na początku nie słyszało o pluginie essentials tylko o commandbook, dlatego stał się sławniejszy.

Potem jednak nie chcieli się przestawiać, gdyż trzeba by stawiać od nowa prawie cały serwer.

(Liberator 2)

Opublikowano

Wielu administratorów na początku nie słyszało o pluginie essentials tylko o commandbook, dlatego stał się sławniejszy.

Potem jednak nie chcieli się przestawiać, gdyż trzeba by stawiać od nowa prawie cały serwer.

Edycja tam jest co pare mies.więc jakby chcieli to by zmienili :)

Opublikowano

Edycja tam jest co pare mies.więc jakby chcieli to by zmienili :)

Przy nowej edycji nie zmienia się raczej pluginy (drobne poprawki).

Głównie polega na kasowaniu map, a nie reinstalacji całego serwera.

(Liberator 2)

Opublikowano

Essentials lepszy.

Słabe argumenty.

Essentials nie laguje??

Wykonaj test:

Uruchom serwer na 100Mb tylko i wyłącznie z pluginem Essentials oraz WorldEdit z płaską mapą (przy każdym uruchomieniu ma być ona wygenerowana)

Jak się uruchomi niech wbijają po kolei gracze i zobacz kiedy padnie (ogromne lagi lub po prostu crash)

Potem wykonaj ten sam test z CommandBook i WorldEdit.

CommandBook wygrywa ;)

I ma (wpisz /cmdbook version), i ma dlatego, że jest optymalniejszy, a tyle rzeczy które ma Essentials nie są potrzebne.

Nie słyszało bo go nie było ;)

Pluginy WorldEdit oraz CraftBook zostały wymyślone jeszcze przed Bukkitem!

Potem ich autor (sk89q) napisał także WorldGuard, CommandBook i CommandHelper ;)

Przy nowej edycji nie zmienia się raczej pluginy (drobne poprawki).

Głównie polega na kasowaniu map, a nie reinstalacji całego serwera.

Ja tam zawszę na nowej edycji ulepszałbym serwer (robił nowe rzeczy, itd), a nie tylko robił regen mapy ;)

Opublikowano

Essentials posiada wiele, ale to wiele zbędnych opcji.

CoomandBook natomiast posiada tylko śmietankę Essenetlia, także wydaje on mi się bardziej zoptymalizowany, więc jeżeli już to polecam

Ci osobiście CommandBooka.

Opublikowano

Może jak stawiasz na komputerze to z commandbookiem udźwignie na takiej samej ilości ramu 50 graczy, a na essentialsie 45, czy 40. Różnica nie jest wielka.

Ja na hostingu (serwer prywatny - 750MB ram) postawiłem essentials, authme, world edit i world guard, a także multiverse Core, przy bukkicie 1.7.2 (nie spigocie) i 0 lagów, a grało równocześnie po 15 osób nawet.

Różnica w zużywanych zasobach nie wielka, a w możliwościach duża.

(Liberator 2)

Opublikowano

Wedlug mnie lepszy Essentials, poniewaz jest bardzo znany i ma duzo komend.

Z czego wiele tych komend jest nie potrzebnych ;)

Opublikowano

Jestem za Essentials. Myślę że to najlepszy wybór. Posiada ogromne możliwości

A korzystales z CommandBooka?

Opublikowano

Widac ludzie glosuja na Essentials, ale brakuje im (widac po braku postow) argumentow dlaczego.

A jak sa to typu "bo popularny" albo "bo jest na wszystkich serwerach"... Ja jednak sie z tym argumentem nie zgodze. Takie popularne serwery jak hardcore skkf, Mineplex czy Overcast Network go nie uzywaja (1 i 3 przyklad ma CommandBooka).

Opublikowano

Może jak stawiasz na komputerze to z commandbookiem udźwignie na takiej samej ilości ramu 50 graczy, a na essentialsie 45, czy 40. Różnica nie jest wielka.

Ja na hostingu (serwer prywatny - 750MB ram) postawiłem essentials, authme, world edit i world guard, a także multiverse Core, przy bukkicie 1.7.2 (nie spigocie) i 0 lagów, a grało równocześnie po 15 osób nawet.

Różnica w zużywanych zasobach nie wielka, a w możliwościach duża.

Na 750mb ramu serwer wysiada na samym ładowaniu Essentialsa.

@TheMolkaPL dobrze gada, polać mu.

Jeśli mi odpowiadasz, zacytuj mój post - lub otaguj przy użyciu @Quasindro.
Jak tego nie zrobisz, najprawdopodobniej nie wrócę do tego tematu.

uExDb2M.jpg

'I have often wished I had time to cultivate modesty... But I am too busy thinking about myself.' ~Edith Sitwell.

Opublikowano

Jak dla mnie command book. Dlaczego?

1.Zjada mniej ramu.

2.Ma tylko potrzebne możliwości.

3.Nie ma tylu bugów co essentials.

4.Pierwszym serwerom wystarczało CommandBook + WorldEdit

5.CommandBook jest stary, ale jary!

eJxzSSxKSc1OzVPQVQgpzy9KTlQITi0qzy_nCsgvmca.png

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. - Fryderyk Nietzsche

Opublikowano

Jak dla mnie command book. Dlaczego?

1.Zjada mniej ramu.

2.Ma tylko potrzebne możliwości.

3.Nie ma tylu bugów co essentials.

4.Pierwszym serwerom wystarczało CommandBook + WorldEdit

5.CommandBook jest stary, ale jary!

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...