Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Neostrada do 10mb/s...

Xus1212

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Jeżeli zły dział , proszę o przeniesienie! 
Otóż mam pewien problem. 
Posiadam internet z Orange (neostrada) , i niedawno podpisałem umowę na interned do 10mb/s...wcześniej miałem 1mb/s...i co? i nic mi sie nie zmieniło , taka sama prędkość pobierania , oraz przesyłania co wcześniej (przesyłania ok. 0.4 , a pobierania ok. 1 , czasem mniej) 
Wiem , że mój sąsiad (sam u niego byłem niedawno , i sprawdzałem) , ma taki sam internet co ja (ta sama umowa) i on coś przestawił w liveboxie (na stronie) , coś wspominał o odblokowaniu portów , czy coś w tym stylu , a ja tego nie umiem zrobić , a tymczasowo jego nie ma (aby mi pomógł)... 
Dzwoniłem do obsługi , mówią że nic się nie da zrobić , bo mieszkam na wsi , gdzie większa prędkość internetu jest nie możliwa , jak im mówię , że sąsiad ma szybszy internet kilka razy (on ma ok. 4/5mb/s) to oni mówią , że nie mogą dyskutować na temat innego użytkownika , że nie mogą podawać danych itp... 
Nie wiem co mam robić , proszę Was o pomoc , myślę , że ktoś się znajdzie , z góry wielkie dzięki! Smile 

Opublikowano

Kup wódkę i czekaj na sąsiada :P

A jeżeli chodzi o odblokowywanie portów to masz poradnik 

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

Odblokować dany port możesz tutaj:

1399344216-U976102.jpg

Jednak to nie ma nic do Twojej prędkość. Jeśli masz 1 Mb/s przy prędkość umownej do 10 Mb/s zgłaszasz reklamację. Najpierw sprawa trafi do centrali gdzie będą testować łącze i je zresetują. Jeśli to nie pomoże to pojawiają się panowie od Orange. Zmierzą parametry łącza (faktyczną moc przesyłową kabli) i jeśli orzekną, że nie możesz otrzymać odpowiedniej prędkość będziesz mógł odstąpić od umowy. Przyjazd panów techników nic nie kosztuje.

Jeśli nie są Ci w stanie zagwarantować 1/3 prędkości "do 10 Mb/s" masz prawo od umowy odstąpić.

Umowa na Internet "do" jest stworzona do oszukiwania ludzi i zbijania hajsu. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

sam posiadam ten internet i z nim jest bardzo różnie, otóż na chwile obecną internet dochodzi mi nawet ponad 10mb/s a jakiś miesiąc temu miałem ok. 1.3mb/s(przez jakieś 2tyg) w zasadzie nic z tym nie zrobisz...

@@

Jeśli nie są Ci w stanie zagwarantować 1/3 prędkości "do 10 Mb/s" masz prawo od umowy odstąpić.

nie, nie może odstąpić od umowy z tego powodu, ponieważ na umowie jest napisane od 1-10mb/s (przynajmniej ja tak mam)

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

No właśnie , umowa jest DO 10mb/s , czyli dałem sie wkopać...ale jak dzwonię do nich , to mówią że za techników musze płacić , ponieważ u nich w centrali wszystko jest ok...cytuje wypowiedź pewnej pani z centrali "nie ma potrzeby wysyłania techników , ponieważ Pan podpisał umowe do 10mb/s , czyli prędkość 1mb/s jest zgodna z umową , i my się z niej wywiązujemy...jeżeli chodzi o techników , oczywiście , możemy wysłać w ciągu kilku dni , ale najprawdopodobniej będzie naliczona opłata za ich prace"

No naprawde , to chamstwo...nwm co mam robić

Opublikowano

Trzeba czytać co się podpisuje i technik pewnie zadeklarowałby prędkość jaka będzie na co dzień. Ja posiadam również dziesiątkę z orange i mam download 1.3mb/s upload 70kb więc jest deklarowane 10mb/s.

DualFly

Opublikowano

do jakiegoś czasu można odstąpić od umowy(msc czy ileś) ale nie wiem czy nie wraca się do poprzedniej czyli w twoim przypadku do 1mb/s więc i tak kicha, jak juz pisałem mój net ma takie same odpały, tylko że po 2-3 tyg przechodzi(tak w ch.. czasu) a potem wraca do tych 7-8mb/s, co do techników to jeżeli znaleźliby jakąś usterkę z kablem, liveboxem czy czymś innym to nie będziesz za nich płacił

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

No tak , ale jeżeli nie znajdą nic (albo poprostu im się nie będzie chciało nic znaleść poto , aby wziąść kase) , to bd musiał płacić...

A możliwe że ustera leży właśnie w liveboxie , bądź w kablach?

Tylko według nich to nie jest usterka , ponieważ prędkość mam 1mb/s , wiec wywiązanie z umowy jest , czyli tak naprawde no nwm co robić...

Opublikowano

No tak , ale jeżeli nie znajdą nic (albo poprostu im się nie będzie chciało nic znaleść poto , aby wziąść kase) , to bd musiał płacić...

A możliwe że ustera leży właśnie w liveboxie , bądź w kablach?

Tylko według nich to nie jest usterka , ponieważ prędkość mam 1mb/s , wiec wywiązanie z umowy jest , czyli tak naprawde no nwm co robić...

1 Mb/s przy prędkość "do 10 Mb/s" można bez obaw zareklamować.

Postrasz ich Ochroną Praw Konsumenta. Jak nie zadziała straszenie sprawę możesz zgłosić właśnie tam.

Reklamacje zgłoś pod numer 801505505. :) 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Na początek tak jak pisali ci na Elektrodzie podłącz komputer bezpośrednio kablem do liveboxa, włącz stronę speedtest.net i sprawdź ile wyjdzie. Bo te pingi które sprawdzałeś są poprawne.

Po za tym jeśli chcesz sprawdzić czy livebox dobrze działa i czy wszystko jest do ciebie do domu dobrze podłączone to musisz zanieść swój livebox do sąsiada i go tam skonfigurować lub/i przynieść jego liveboxa do siebie i go skonfigurować.

Opublikowano

Na jakieś wredne babsko trafiłeś w tej centrali. Płacisz technikom tylko wtedy jeśli coś będzie z twojej winy. Na przykład jeśli jakiś przycisk jest niewciśnięty czy coś w tym stylu. Jeśli będzie tak jak pisze wcześniej płaci się im 39 złotych. Na początku jak do mnie jeździli z powodu wpięcia u nich do zepsutego portu tłumaczyli mi, że wprowadzone zostanie takie coś. Polecam wykonywać regularnie pomiaru na stronie www.orange.pl/pomiar. Jak internet szwankował mówiła żebym tak robił, ponieważ informacja o internecie dociera do nich i jeśli coś jest nie tak to starają się naprawić.

Moja Neostrada wacha się od 9,5 do 10,5 MB. Też mieszkam na wsi.

3484058463.png

Także dzwoń do nich bez przerwy. Może trafisz na kogoś normalnego w tej centrali.

Opublikowano

Postrasz ich Ochroną Praw Konsumenta. Jak nie zadziała straszenie sprawę możesz zgłosić właśnie tam.

nie może tego zareklamować(jak to ująłeś) ponieważ do jest usługa OD 1mb/s DO 10mb/s 

@

właśnie przed chwilą mierzyłem neta(mam ten sam co ty i też mieszkam na wsi) 

R9ws87W.png

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

Tutaj się mylisz. Umowy zawierane są w systemie "od do", czyli od 1 do 10, od 10 do 20, od 20 do 80(usunęli ofertę 40Mbps). Reklamować może, gdy prędkość spadnie poniżej 1Mbps. Gdy ma więcej to nie ma co nawet dzwonić, bo na infolinii pracują sami idioci myślący, że restart routera coś da ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...