Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Lagi Inernetu :/

MrKedu

Pytanie

Opublikowano

Chciał bym się spytać czy szybkość internetu zależy też od routera albo gdzie jest on położony czy może być na podłodze albo na komputerze.

Możecie napisać jak można przyśpieszyć też internet bo ostatnio w mc lub innych grach online mi ścina.

PROSZĘ POMÓŻCIE :D

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze, ruter jest gorszy od połączenia kablowego pod względem szybkości internetu (mogą przy nim występować zakłócenia). Jeśli chodzi o położenie to najlepiej jak najbliżej komputera. Z przyspieszeniem internetu to kiepska sprawa bo musisz zmienić po prostu pakiet na wyższy. 

Opublikowano

Jeżeli masz możliwość przeniesienia routera, to jak najbardziej polecam Ci tą opcję.

Także, jak koledzy wyżej Ci mówią, możesz podpiąć internet kablem, co napewno jest lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Po pierwsze, ruter jest gorszy od połączenia kablowego pod względem szybkości internetu (mogą przy nim występować zakłócenia). Jeśli chodzi o położenie to najlepiej jak najbliżej komputera. Z przyspieszeniem internetu to kiepska sprawa bo musisz zmienić po prostu pakiet na wyższy. 

a ruter moze byc na kompie ?

Opublikowano

Dostawca:KOL-NET

Router:D-Link524 lub Tp-Link ale raczej to nic nie zmienia jak zmienię 

Prędkość: 3 mb

SpeedTest: mam około 3 mb ale jak pobierałem przed chwilą jakiś program do pobierał mi się od 1mb do około 2mb.

Problemy:Zacina mi czasami graczy w mc (opuźnienia),nieraz nie wczytuje mi stron internetowych albo po prostu muszę kilka razy odświeżyć lub parę sekund nawet do 15s/20s 

edit:a tera mam na speed test 2.11mb :/ i tak mi skacze nie raz :/

Opublikowano

Po pierwsze to ty go wprowadzasz w błąd bo raczej mówisz o modemie a nie o routerze chyba, że o routerze przenośnym, gdzie sobie dasz router to twoja sprawa może być nawet u sąsiada na ogródku i prędkość internetu będzie taka sama.Inna sprawa co do modemu, to zależy od tego w jakim miejscu on jest, czy stoi coś  mu na przeszkodzie do łapania zasięgu.Na przykład masz modem przy oknie to oczywiste, że będziesz miał dobry zasięg bo nic mu nie przeszkadza w łapaniu zasięgu a jak byś go przykrył jakimiś przedmiotami to masz po zasięgu, tak samo spróbował byś oczywiście jak masz modem bo nie podałeś co masz, przykryj go na chwile ręką to zobaczysz efekty.(Wytłumaczone na chłopski rozum).Internet może być wolniejszy od załączonych programów w tle typu TS3,Skype,Torrenty, jakieś pobierania itp, w najgorszym przypadku od wirusów.

Opublikowano

Witaj,

Szybkość internetu zależy od połozenia routera oraz od dostawcy wykupionego internetu.

Jeżeli kupiłeś np 30gb to będzie tyle ;).

Niczym go nie przyśpieszysz z tego co wiem jeżeli podłączysz internet do kompa kablem to będzie smigać lepiej.

Jeśli chodzi o ruter to nie zawsze tak jest. Ja wykupiłem pakiet 500 Kb/s a zdarza się że, szybkość internetu nie przekracza 40 Kb/s <_<... Tylko przy połączeniu kablowym masz 100% pewność że, cały czas będziesz miał tą samą prędkość.

Opublikowano

(...) Możecie napisać jak można przyśpieszyć też internet bo ostatnio w mc lub innych grach online mi ścina. (...)

Masz spadki FPS, czy lagi?

Jasne, masz rację. Ale łącząc PC z routerem przewodem zakłócenia oraz straty również występują. Wszystko zależy od długości przewodu, jakości, kategorii, warunków, bla, bla. Tak, czy siak, przewód zawsze jest lepszy (pod względem jakości i niezawodności) od połączenia bezprzewodowego. Stawianie routera Wi-Fi zaraz przy odbiorniku również nie jest dobrym pomysłem. 

Witaj,

Szybkość internetu zależy od połozenia routera oraz od dostawcy wykupionego internetu.

Jeżeli kupiłeś np 30gb to będzie tyle ;). (...)

Przeczytaj umowę, dam sobie rękę uciąć, że jest tam napisane "prędkość internetu DO n Mb/s". Oznacza to, że możesz mieć wykupiony internet 100 Mb/s, a mieć rzeczywistą prędkość 50 Mb/s.

Z tego co wiem to jak masz 3mb/s internet to powinno ci pobierać ~300kb/s.Jak tak samo pobiera ci każdą rzecz z internetu to tylko tutaj poradzi telefon do operatora.

1024 * 3 / 8 = 384 Kb/s. To maksymalna prędkość 3 Mb łącza.

(...) Na youtube podajże widziałem filmik jak go przyśpieszyć.

Fake.

ㅈㅈ.

Opublikowano

router mam podłączony kablami do kompa

a i pobieram grę mam 3 mb internetu (pobieranie) a pobiera się tylko w około 90 kb/s :/

Opublikowano

Tak jak osoby up mówią. Jeżeli połączysz kablem to oczywiste, że przekaz będzie lepszy, bo jest bezpośredni. Warto jeszcze wiedzieć czy ktoś jeszcze korzysta z tego samego źródła internetowego. Wtedy szybkość się zmniejsza. Warto wyłączyć wszystkie niepotrzebne aplikacje działające w tle. Można jeszcze zastosować CCleaner. Może pomóc, więc warto spróbować.

Opublikowano

@Up, ale możesz mu powiedzieć czy router jest przenośny (taki modem do którego się podłączasz z wifi) czy zwykły domowy -.-....

Po drugie, co ma 30 gb ? co będzie tyle ? szybkości będzie miał 30 gb ? nie rozumiem tego zdania bo to nie ma nic do jego pytania.

Kablem zawsze lepiej i stabilniej.

Opublikowano

Łączysz się z routerem kablem czy przez wifi? Te pliki pobierasz z jakiegoś serwisu z ograniczeniami czy nie? W jaki sposób ten internet dociera do ciebie do domu, przez kabel czy bez przewodowo?

A mając ten internet powinieneś pobierać z prędkością około 375 kB/s. Napisz jeszcze jaki masz ping w speed teście, a prócz tego w konsoli możesz wpisać "ping wp.pl" i powtórzyć kilka razy. Z tym że to trzeba zrobić gdy komputer jest podłączony bezpośrednio kablem do routera.

Opublikowano

Z tego co wiem to jak masz 3mb/s internet to powinno ci pobierać ~300kb/s.Jak tak samo pobiera ci każdą rzecz z internetu to tylko tutaj poradzi telefon do operatora.

Opublikowano

Tak. Kolega wyżej napisał, że to nawet lepiej. Drugą opcja mogą być też programy działające w tle typu Skype, Ares itp. Jeżeli pobierasz lub udostępniasz jakieś pliki transfer też jest mocno obciążony co skutkuje wysokim pingiem, a więc też lagami. Pozdrawiam :)

tlompc.png

Opublikowano

Na początek napisz dostawcę internetu, router, prędkość którą powinieneś mieć. Potem podłącz komputer do routera kablem jeśli nie jest tak podłączony i sprawdź prędkość na stronie speedtest.net.

Do tego opisz dokładnie i po kolei co się dzieje i co nie działa.

Opublikowano

Tak, zależy.
Jak dam router na podłogę, mega wolny - dam gdzieś indziej szybszy.
Na youtube podajże widziałem filmik jak go przyśpieszyć.
Pozdrawiam.

Test123

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...