Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zawód, praca, szkoła - co i jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój kolega ma pytanie i użyczę mu swojego konta na zapytanie.

Siemka.

Chcialbym zostac maszynista, co sadzicie o tym zawodzie ?

pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Maszynista tak ale nie w polsce , kolej już upadła są masowe zwolnienia .Musiałby szukać w krajach z dobrze rozwinietą koleją . 

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

Maszynista tak ale nie w polsce , kolej już upadła są masowe zwolnienia .Musiałby szukać w krajach z dobrze rozwinietą koleją . 

Właśnie kolejarze mówią mi co innego. Emeryci odchodzą ze względu na zdrowie i poprostu na emeruture :).

Opublikowano

Właśnie kolejarze mówią mi co innego. Emeryci odchodzą ze względu na zdrowie i poprostu na emeruture :).

w jakim województwie mieszkasz ? jeśli chodzi o małopolske to Upada . 

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

w jakim województwie mieszkasz ? jeśli chodzi o małopolske to Upada . 

dolnoslaskie.

ide dopiero do technikum wiec za te 4 lata wszystko sie moze zmienic

Opublikowano

dolnoslaskie.

ide dopiero do technikum wiec za te 4 lata wszystko sie moze zmienic

raz jechałem pociągiem , pod okiem maszynisty ( mówił mi co mam robić )   robota nie trudna , ciekawa można zwiedzić . 

Opublikowano

Jeżeli czujesz, że to twoje powołanie, marzenie, to jak najbardziej tak. Ogólnie w naszej Polsce przez ostatnie lata wycofali więcej składów, zamknęli więcej szlaków kolejowych niż w stanach na pustyniach jest asfaltu.

Będzie ciężko z naszą lipną infrastrukturą, która z roku na rok jest coraz słabsza. Za 4 lata może się zmienić na jeszcze gorsze .

9368_gold.png

Opublikowano

warto, 4k w łapę, wcześniejsza emerytura. Bardzo odpowiedzialna praca, jak chcesz to możesz zostać maszynistą. Tylko zanim dostaniesz uprawnienia czeka cie od 2-5 lat nauki (tzw. papiery, kursy itd)

Opublikowano

Nie wiem jak to wygląda po technikum ale Omek ma rację, że za parę lat może być jeszcze gorzej w kolejach. Ale jak na ten moment to bardzo opłacalny zawód.

Opublikowano

No tak.

A ktos wie jak to wyglada po technikum ?

ale skąd ma kto to wiedzieć , za 4 lata może nie być kolei albo się odrodzić . Wszystko zależy jaka władza za rok zostanie wybrana do sejmu .

Słyszałem że jak dostaliśmy te pieniądze "grosze"  z unii to to pójdzie na kolej . Ani słychu ani dychu /

Opublikowano

maszyniście mowia mi, ze w przyszlosci ma byc duze zapotrzebowanie.

juz w niekotrych spolkach pojawiaja sie ogloszniea.

Opublikowano

rf.
Opublikowano

Nasza kolej pociągnie maksymalnie z 10lat. Przede wszystkim dlatego, że jest droga, zaniedbana, dworce oraz pociągi słabo oznakowane a w dodatku brak połączeń. Myślę, że kolej wyprą firmy autokarowe czego świetnym przykładem jest Polski Bus oferujący dużo tanich i komfortowych połączeń za grosze. Kontynuując - nie warto pchać się do kolei. 

Opublikowano

Niby teraz szykują się zmiany na kolei, bo mają dać końcu te intercity co jeżdżą w krajach typu Francja itp. Ale problem w tym, że nasze linie kolejowe są sto lat za murzynami. Więc osobiście nie byłbym takim optymistą co do tego zawodu.

Ale jeśli to jest coś, co chcesz robić to czemu nie? Tylko tak jak większość pisała, nie w Polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...